avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... referitor la bunurile proprii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

referitor la bunurile proprii

Buna ziua! Maine am prima infatisare la divort. Intrebarea mea este, cum imi pot recupera bunurile proprii (..mobile) din proprietatea sotului?... trebuie sa fac cumva o cerere pe care sa o prezint judecatorului?
Mentionez ca, in afara bunurilor proprii, pe care le-am achizitonat inaintea casatoriei (am facturi, bonuri fiscale...) mai am de impartit si alte bunuri, pe care le-am achizitonat impreuna, pentru care, sunt convinsa, ca trebuie sa inaintez partajul, deoarece nu ne vom intelege asupra impartirii bunurilor.
Va multumesc si va doresc o zi usoara!

In procesul de divort nu se discuta despre bunuri, sunt 2 actiuni diferite, divortul si partajul. Dupa ce veti incheia procesul de divort urmeaza cel de partaj.
Pentru partaj nu stiu daca ati aflat ca el se poate solutiona si prin procedura medierii in conformitate cu legea 192/2006. Sotul poate fi invitat alaturi de d-voastra ca prin negocieri sa ajungeti la un Acord cu privire la partajarea bunurilor comune, acord care se va depune in instanta alaturi de respectiva cerere pentru partaj si pe baza caruia instanta va pronunta o hotarare.
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti beneficia gratuit de informare cu privire la procedura medierii apeland la un mediator autorizat din Tabloul mediatorilor.
Chiar si judecatorul va poate indruma spre asa ceva:
Legea 202/2010-legea Micii Reforme
„În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de
mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă
de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele
cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere,
în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a
judecăţii. Medierea nu este obligatorie pentru părţi.
Dacă, în condiţiile alin. 1 sau 2, părţile se împacă, judecătorul
va constata învoiala lor în cuprinsul hotărârii pe care o va da.
Dispoziţiile art. 271-273 sunt aplicabile."

Da, trebuie sa prezentati o cerere, sa o timbrati la valoare etc.
Partajul si divortul nu e musai sa se deruleze separat, doamna mediator. Va rog sa incercati sa si raspundeti userului, nu numai sa insirati o serie de articole de legi, multumesc.

Astfel, partajul se poate desfasura odata cu divortul sau ulterior; exista cateva modalitati de reducere a taxei de timbru prin recuperarea ei integrala ori partiala (apelarea la mediator, incheierea unei tranzactii).
Sincer, ar trebui sa mergeti macar la o consultatie ca sa vedeti in ce consta un partaj si apoi puteti hotari daca mergeti singura mai departe sau nu, daca amanati introducerea lui, daca va intelegeti in afara instantei etc.
Asa, generic, sunt tratate de scris despre partaj, asa incat, ori ne dati amanunte, ori mergeti la un jurist...

Reveniti cu detalii.
Eu, nu vreau decat sa imi recuperez bunurile proprii (adica cele achizitionate inaintea casatoriei, pot demonstra acest lucru cu facturi, bonuri fiscale...) imediat dupa divort.
Sotul meu, azi spune ca mi le da, maine nu mai vrea..., de aceea sunt interesata sa aflu cum sa fac sa am o dovada la mana, ca sa nu mai mai intoarca mereu cum vrea el.
Cum sa fac cererea ?
In ceea ce priveste bunurile proprii , bunuri dobandite dinaintea casatoriei , sau exceptate , conform Codului familiei , de la comunitatea matrimoniala de bunuri , conform art . 31 din Codul sus amintit , aveti la indemna actiunea in revedicare , actiune reala , petitorie , imprescriptibila , introdusa de catre proprietarul neposesor , impotriva posesorului neproprietar.

Va puteti instiinta , printr-o notificare , sotul, de un asemenea demers .

Totodata, pot fi sesizate politia sau parchetul , sub aspectul savarisii infractiunii de abuz de incredere sau a celei de furt intre soti ( imprejurarile in care fapta a fost savarsita sunt relevanta in vederea unei corecte incadrari juridice ).

Impacarea partilor sau retragerea plangerii penale prealabila inlatura raspunderea penala , pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti .

In ceea ce priveste bunurile proprietate comuna devalmasa, dobandite de catre soti , poate fi facut un partaj de folosinta .

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce am de facut ? Cezar66 Cezar66 Buna ziua ! In conditiile in care am facut recurs in procesul de partaj pe care il am pe rol ,a fost respins ca fiind nefondat,(nu vreau sa mai continui cu ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)