avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca

Buna ziua
As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca.

Avem citeva apartamente luate prin banca si care nu si-au mai platit nimic.
Unul din ele va fi scos la licitatie in citeva zile.
Desi exista privilegiu imobiliar si urmeaza sa avem si o hotarare judecatoreasca ni s-a comunicat de executorul bancar ca degeaba avem intrucat banca are ipoteca de rang 1 si numai dupa ce isi recupereaza banca daca ar mai ramane abia atunci se vor mai recupera bani.

Adica pe scurt din cauza crizei banca nu are sanse de recuperare decat de 30% din suma iar noi nimic din cele 6500lei suma curata fara penalizari intrucat nu s-au aplicat pana de curand?

Locatarii problema in cazurile de fata nu au bunuri si nici alte venituri si normal nici macar nu au locuit aici vreodata.Toti si-au cumparat case de vacanta ca doar se dadea credit cu orice grad de indatorare.

Asadar in toate cazurile cind apartamentele sunt cumparate prin banca daca locatarul nu plateste noi asociatia nu mai recuperam nimic? :((

Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
unlocatar, utilizator
Subiectul de fata nu tine de asociatiile de proprietari, ci de executarea silita imobiliara si prioritatea intre garantii.

Asociatia de proprietari, in calitate de creditor si beneficiar al privilegiului, trebuie sa comunice in scris catre executorul bancar dreptul pretins - asa cum se mentioneaza si in anuntul de vanzare. In rest, aplicarea legii nu tine de vointa executorului bancar, iar masurile luate de acesta se pot desfiinta daca nu sunt legale. Daca in urma vanzarii silite executorul nu plateste mai intai asociatia de proprietari, aceasta isi poate recupera suma direct de la banca.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
Multumesc.Ar fi perfect sa fie asa cum spuneti dv,.
Cum ar trebui facuta notificarea?
Catre: executor bancar X
CC: banca creditoare
Dosar executare: ...
Dosar instanta: ... [toate datele sunt in instiintarea bancii]

Subscrisa, Asociatia de proprietari Z [sediu, CIF], va comunica prin prezenta faptul ca, in legatura cu imobilul care face obiectul executarii silite in dosarul mentionat, situat in ..., proprietatea lui ...., inscris in cartea funciara nr. ..., si a carui vanzare publica este programata pentru data de ..., subscrisa este beneficiara unui privilegiu imobiliar cu rang prioritar, constituit in temeiul articolului 51 din Legea asociatilor de proprietari nr. 230/2007 si inregistrat in cartea funciara mentionata.

Subliniem faptul ca, in temeiul Legii nr. 230/2007 cat si a Codului civil, privilegiul este preferit ipotecii, astfel incat, in cazul in care imobilul in cauza va fi vandut in dosarul de executare indicat, subscrisa are dreptul a-i fi platita cu prioritate creanta in valoare de ... pe care o detine impotriva proprietarilor respectivului imobil.

Cu consideratie,
presedinte ...




Cam asa ceva. Neaparat sa aveti dovada comunicarii - fie confirmare de primire de la posta, fie semnatura personala de primire.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
Corect si logic, asa am procedat si noi cu un apartament aflat in faza de executate. Am instiintat executorul cu o adresa, asa cum a formulat-o @Andreea. Am atasat acestei adrese si copia privilegiului imobiliar ce-l aveam la asociatie. Executorul, cand am depus aceasta adresa mi-a arata ca avea deja la dosar privilegiul impus de asociatie, pentru ca a solicitat la OCPI situatia apartamentului, aceasta intrand in obligatia executorului, inainte de a fi scos apartamentul la vanzare. Si chiar in publicatia de vanzare, erau consemnate atat ipoteca bancii cat si privilegiul asociatiei alaturi de alte debite (finante, primarie...).
Dar, atentie, la vanzarea apartamentului, cumparatorul a virat banii in contul executorului. Executorul ne-a convocat si-a intocmit un proces verbal de repartizare a sumelor. S-au repartizart (prin acel PV) sume asociatie, bancii, la finante, primarie... Numai ca banii prevazuti in privilegiul asociatiei s-au retinut, pastrat in contul executorului pana ce asociatia a obtinut in instanta o hotarare pentru sumele pretinse. Aveam deja proces deschis.
Acum 2 zile instanta s-a pronuntat in favoarea asociatiei. Acum trebuie sa astepatam redactarea hotararii si sa o ducem la executor sa ne elibereze banii. Dar ne putem astepta si la un recurs din partea celor executati.
Doamna Lisievici poate mentiona in notificare si articolul 1722 specificat de dumneavoastra?

Art. 1722 - Privilegiul este un drept, ce dă unui creditor calitatea creanţei sale de a fi preferit celorlalţi creditori, fie chiar ipotecari.


Dl adriantot executorul bancar in cazul dumneavoastra cum a repartizat banii din moment ce suma a fost mai mica decat suma necesara acoperirii tuturor?
V-ati recuperat intreaga suma?
Ce criteriu sau regula a folosit?Asociatia intai si apoi restul sau fiecare a recuperat proportional?
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar cccatalin cccatalin Buna ziua, am depus un privilegiu imobiliar pe un apartament scos la licitatie. s-a vandut apartamentul cu suma de 40000 iar la banca era evaluat la 80000. ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)