avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tripla Cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tripla Cetatenie

Buna ziua,
am o intrebare:este posibila tripla cetatenie in Germania, adica cetatenie romana, franceza si germana?toate cele trei tari sint membre ale uniunii europene.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: lorica3 , utilizator 23:14, 10 Mai 2011
E posibil. Daca sunteti cetatean al unei tari UE la naturalizarea in Germania, puteti pastra cetatenia veche. Ca cetatean al Germaniei, va trebuie permisiune speciala pentru a pastra cetatenia germana cand deveniti cetatean al unei alte tari dupa aceea (trebuie sa dovediti un interes), dar in cazul tarilor din Comunitatea Europeana, aceasta cerinta nu se aplica.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
eumarian, utilizator
Este vorba de vocatia universala soberaniei statelor. Conform legilor in vigoare la Germania, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini dobindesc cetatenia germana. Acest statut este valabil pina la majorat. Daca tatal sau mama este cetatean roman, legile romaneasca stabileste ca "sunt cetăţeni români cei care: s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română". De asemenea, legiile franceza adopta o postura similara, si este considerat francez oricare cetăţean care se naşte într-o familie unde cel puţin unul dintre părinţi este cetăţean francez. Atunci daca mama este romanca, tatal fracez, si copilul naste in Germania, acest are trei cetatenia de fapt cel putin pana la majorat. Dupa care trebuie sa alege, si prin alegere pierde celealte daca nu iti da voie sa nu se renunt legislatia tarei a careia cetatenia ai ales.
Exista niste obligatiile privind cetateania la nivel european dar se respecta legislatia interna in ceea ce nu este prevazut ca interzis acolo: [ link extern ]
Sunt foarte interesanti acest cuvinte care explica bine cadrul juridic la nivel european in ceea ce priveste cetatenia europeana al dlui. Procuror şef al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marin Florica:
Logica integrării europene impune ca in momentul existentei unei evoluţii suficiente a Uniunii Europene sa se creeze o cetăţenie europeana care sa se suprapună peste cea naţională. Tratatul de la Maastricht marchează o etapa importanta in acest sens deoarece in preambulul sau se menţionează dorinţa statelor membre ale Uniunii de a stabili o cetăţenie comuna pentru resortisanţii lor iar in articolul 8 al tratatului CE se instituie cetăţenia europeana. Tratatul de la Amsterdam nu aduce inovaţii substanţiale in acest domeniu...
Cetăţenia europeana se adăuga celei naţionale deoarece resortisanţi statelor membre ale Uniunii Europene beneficiază de o dubla cetăţenie. Nu trebuie sa se confunde totuşi noţiunile deoarece cetăţenia europeana este reglementata de dreptul Uniunii, in care îşi găseşte originea, in timp ce cea naţionala releva de dreptul naţional. Cetăţenia europeana nu suprima nici un drept inerent celei naţionale ci doar conferă drepturi suplimentare care se vor exercita fie la nivelul Uniunii ( dreptul de vot, de a fi ales in Parlamentul European) fie la nivelul statelor membre ( dreptul de a fi ales in alegerile municipale).




Multumesc pentru raspuns
multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia franceza lalea11 lalea11 Buna, M-am inscris pe form in speranta ca cineva ma poate ajuta cu problema mea. M-am casatorit pe 8 martie 2008, iar sotul meu a primit cetatenia franceza ... (vezi toată discuția)
Cetatenie PetraIulia PetraIulia Fiul meu s-a nascut in Spania, avand mama romanca si tata argentinian, necasatoriti. Vrem sa solicitam pentru el cetatenia spaniola, dar intre timp are nevoie ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie: romana și spaniola Yoooo23 Yoooo23 În situația în care mama-româncă, tatal- bulgar, iar copilul este născut în Spania și are cetatenie romana, după prezentarea actelor pentru ... (vezi toată discuția)