avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program de vizita minor

buna ziua..prietenul meu a ajuns intr-o situatie foarte neplacuta din cauza unei femei care i-a facut un copil, o fetita, fara a avea acordul acestuia..el a aflat de copil in luna a 8-a cand nu avea ce sa mai faca iar ea stia din luna a 3-a..acum ea i-a intentat proces pentru a stabili cine primeste copilul in custodie si programul de vizita al celuilalt parinte..pana acum el a vazut copilul doar cand a vrut ea, de cele mai multe ori l-a refuzat spunand ca nu vrea sa il vada..in citatie scrie ca el nu a vrut sa vada copilul si ca ar fi avut un comportament inadecvat, ca a agresat copilul verbal, iar pe mama copilului fizic..eu as dori sa stiu, judecatorul ii poate da lui dreptul la vizite? sau ii poate refuza total acest drept?

multumesc anticipat
Stimata Iulia, nu are nicio o importanta ca a vrut sau nu a vrut sa faca el copilul.
Legea prevede numai care sunt drepturile copilului.Acesta este nevinovat de voia sau nevoia parintilor sai.
Probabil ca respectva a vrut sa primeasca pensie de intretinere si va reusi se pare.Legal pensia o primeste copilul, nu mama.
Are dreptul de a avea legaturi pesonale cu propriul sau copil dar e posibil sa il obstructioneze mama minorului.

avocat Claudiu Lascoschi
stiu ca nu are importanta asta dar ma interesa daca are dreptul sa il vada in prezenta mea pt ca ultima data,mama fetitei a inceput sa tipe pe strada ca nu vrea sa ma vada pe mine,sa vorbeasca urat si sa imi spuna ca ii interzice total sa ma apropii de copil..are dreptul sa ii faca asta sau poate sa se adreseze instantei in aceasta privinta?
scuze daca vi se pare o rautate, dar ce e atat de important sa fiti de fata?
Va temeti ca ....ce? :O
Are dreptul sa ii ceara tatalui copilului sa vina neinsotit de dvs.
Va puteti da seama ca ii produceti o alergie puternica daca tipa.
Nu ea se va adresa instantei ci el, daca o mai enervati.El nu va mai putea sa vada copilul si va trebui sa deschida proces.
Nu este obligata sa accepte prezenta dvs. intrucat nu aveti nicio legatura cu acel copil.
Aici problema nu se pune pe drepturi si obligatii astfel ca e mai indicat sa renuntati dvs. la aceasta insotire a tatalui minorului.
Daca se ajunge la abordarea problemei pe drepturi si obligatii legale sunt de parere ca are dreptul de a refuza prezenta dvs. langa copilul ei intrucat dreptul la legaturi personale cu minorul apartine tatalui si rudelor de sange.

avocat Claudiu Lascoschi
Citesc de ceva vreme acest forum...azi nu m-am putut abtine sa nu imi creez un cont din dorinta de a raspunde acestui topic.

Ma voi adresa strict initiatoarei topicului: NU POATE SA ITI INTERZICA! Si sigur vor fi avocati care vor sustine aceasta afirmatie a mea.

Copilul are dreptul sa aiba legaturi cu tatal copilului, rudele de sange ale acestuia dar si cu femeia de langa el, sa nu uitam acest lucru! Un barbat divortat/despartit isi reface viata mai devreme sau mai tarziu iar fosta sotie/partenera nu poate face nimic in acest sens.

Pentru a va interzice prezenta dvoastra langa copilul ei, legal, trebuie sa demonstreze anumite lucruri: ca prezenta dvoastra e nociva pt copil, ca abuzati copilul, rele tratamente aplicate copilului de catre dvoastra (vanatai, urlete, bataie, etc)..si ma gandesc ca nu e cazul.

Totodata, mai exista situatia in care tatal copilului "umbla din floare in floare" dupa divort/despartire si isi schimaba des partenera. Pt ca copilul are nevoie de stabilitate, legal i s-ar putea interzice tatalui sa-si ia femeile cu care are aventuri in vizita la copil. Si iarasi, ma gandesc ca nu e cazul.

Reactia mamei copilului? Pe de o parte fireasca....un amestec de gelozie, orgoliu si razbunare. Pe de alta parte, nefireasca...intotdeauna va exista altcineva, o alta femeie langa tatal copilului. Va putea interzice o eventuala apropiere de "actuala" o luna, un an, dar nu pentru totdeauna!

Oricum, santajul asta cu "tipetele fostei" nu va functiona prea mult. Dar, daca are pe cine sa santajeze si daca prietenul dvoastra nu poate sa isi impuna punctul de vedere....totul e posibil!!!

P.s. Vorbesc din propria mea experienta. Actualul meu sot, pe timpul cat inca nu eram casatoriti, s-a lovit de aceeasi problema. Ne-am informat si am constat ca legal nu are acoperire si am actionat in consecinta. Succes!

Alte discuții în legătură

Relatii personale ralu_2008 ralu_2008 una dintre modalitatile prin care se poate infaptui dreptul parintelui la relatii personale este cel al vizitei. intrebare: parintele caruia i-a fost ... (vezi toată discuția)
"arestat" la domiciliu?! Elann Elann Buna ziua! Dupa un divort interminabil (si acum e recurs pentru dreptul de vizita al meu pentru copil), am reusit ca in vacanta de iarna, asa cum este ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia ... (vezi toată discuția)