avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente cost gigacalorie pers fiz/jur
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente cost gigacalorie pers fiz/jur

Am o firma cu sediul in apartamentul unui bloc.
Sunt inregistrat la asociatia de prop pe pers juridica.
Am platit pina acum gigacaloria la pret de pers juridica, adica dublu.
Diferenta de pret imi este facturata de catre acociatia de prop separat, ca un alt bun, dar in aceeasi factura de intretinere lunara.
Problema mea este ce destinatie legala trebuie sa aiba aceste sume provenite din diferentele de cost al gigacaloriei dintre pres fiz si jur.
Am intrebat administratorul de asociatie unde anume se regasesc aceste sume incasate pina acum. Raspunsul lui: la dispozitia asociatiei de prop. Adica din ei a facut reparatii la bloc, a platit penalitati la furnizori, etc.
Am ramas inca o data socat, ca inca o zi minunata din aceasta tara.
Intrebarea mea:
Ma poate lamuri cineva privitor la vreun text de lege referitor la aceasta situatie?
Poate stabili asociatia de prop pretul gigacaloriei de capul sau, fara sa aiba vreun contract cu furnizorul ?
Se poate folosi cineva din aceasta tara(exc fiscului) fara titlu executoriu de niste sume de bani in sensul de a le da alta destinatie decit cele stabilite prin contract?(este vorba aici de stopaj la sursa?)
Va multumesc si admir profesionalismul celor ce l-au avut si pina acum in raspunsurile d-lor.

Firmele trebuie sa aiba contract separat de furnizare energie termica , si vor primi si factura separat . Asociatia cand isi da acordul sa functioneze firmele in apartamente trebuie sa le aduca la cunostinta acest aspect
@elenazan,
Ce spuneti dvs. este perfect, insa furnizorul, in conditiile aratate de dvs. ar trebui sa aiba aparate de masura pentru fiecare firma, inclusiv conducte separate (tur-retur).
Deci de la teorie la practica este cale lunga...
Ideea era alta: firma nu are contract separat, nu este in evidenta furnizorului,, deci este ”vazut” ca si un proprietar obisnuit, insa as. prop. il taxeaza dublu, asa de-aiurea in tramvai. Intrebarea pusa de @clientX, era daca este corecta abordarea as. prop. care prin definitie este o organizatie non profit!
Aaaa, ca furnizorul ar trebui sa faca ce ziceti dvs., este corect, dar ati vazut/auzit de asa ceva pe undeva?
"Astia care are bani multi, sa plateasca pt toti!"
Dicton vechi si autohton.
Nimeni nu se supara cind cineva da mai mult decit face, sau cel mult se face ca nu pricepe speta, ca in cazul de fata. Sau sarcina de a avea contract cu furnizorul pe pers jur cade patitului.
Nu e o problema, stimati tovarasi indoctrinati pe stil vechi, am gasit solutia pe viitor: contract cu asociatia de proprietari pe pers fizica!!!
Insa daca ma poate indruma cineva educat in vremuri mai noi, daca exista vreo autoritate care controleaza asociatiile de prop, unde se poate depune vreo plingere, alta decit instantele cu vechia lor jurisprudenta, are toata consideratia mea.
Pentru ca dumneavoastra va adresati noua, celor care discutam aici pe forum cu formula "stimati tovarasi indoctrinati" si apoi doriti o indrrumare de la "cineva educat in vremuri noi" , este ceva mai dificil, cred eu, sa fiti si satisfacut, multumit sau lamurit, dar trebuie sa incercam si sa speram.
Felicitari pentru ideea de a face, ca persoana fizica - proprietar de apartament - un contract cu asociatia de proprietari. Este foarte bine atat pentru proprietar cat si pentru asociatie. Am sa propun aceasta modalitate de colaborare in asociatia noastra. Legea nu prevede asa ceva, dar nici nu ne interzice. Asa ca intelegerea partilor poate deveni lege.

Asociatia de proprietari poate fi verificata si controlata de mai multe persoane si autoritati, in functie de situatie, de obiectiv...
De exemplu, ITM-ul poate sa verifice, sa aplice sanctiuni... daca asociatia de proprietari nu respecta Codul muncii cu privire la angajarea salariatilor.
Primaria poate sa verifice si sa aplice sanctiuni daca nu se tine adunarea generala anuala in primul trimestru al anului, daca administratorul angajat nu este atestat, daca nu se respecta legea cu privire la repartizarea cheltuielilor s.a.m.d.
Finantele, ANAF-ul, pot sa verifice si sa aplice sanctiuni daca nu s-au depus declaratiile lunare, trimestriale, semestriale, anuale si nu s-au platit sumele aferente impozitelor si contributiilor pe veniturile celor ce muncesc in asociatie.
Inspectoratul in constructii sau Disciplina in constructii poate verifica si aplica sanctiuni daca nu s-au respectat reglementarile in domeniu
Politia poate verifica si aplica sanctiuni daca nu se respecta normele de convietuire, ordine si liniste publica in bloc...
Sunt multe alte institutii si autoritati care pot verifica, controla, indruma sau sanctiona asociatiile de proprietari.
Pentru a nu se ajunge la sanctionarea asociatiei (ceea ce nu ar rezolva deloc problemele din asociatie), proprietarii trebuie sa respecte legea 230/2007, HG1588/2007 si toata legislatia in vigoare.
Proprietarii au cadrul legal sa organiezeze, sa-si aleaga oamenii in comitet, sa decida democratic prin vot asupra functionarii asociatiei.
Ader ideii dvs de a incerca si de a spera.
Parabola am inclus-o doar pt cei vizati ce mi-au "sarit in ajutor", excluzindu-i pe cei ce chiar mi-au dat dreptate.

Exista f multe autoritati de control, dar nici una cu specific direct in problema expusa de mine; in sensul acesta am incercat sa ma informez.
Mai mult, intrebind despre legalitatea acestei proceduri, nimeni nu m-a putut lamuri.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Determinare set si calculare set pentru apartamente fara repartitoare cristinasta cristinasta BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA: AM INTELES CA DETERMINAREA SET PENTRU APARTAMENTELE FARA REPARTITOARE ESTE OBLIGATORIE CONFORM UNUI ORDIN NUSTIUCARE. OK. IN ... (vezi toată discuția)
Repartizare caldura timpuriu timpuriu Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata ... (vezi toată discuția)