avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Averi si interese nedeclarate de primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Averi si interese nedeclarate de primarie

1. Cand a/au aparut legea/legile care obliga pe functionarii publici sa-si declare averile si interesele? Se arhiveaza declaratiile din anii precedenti dupa actualizare? Daca da, cat timp se mentin in arhiva?

2. Ce pedeapsa prescrie legea daca cei care lucreaza la primarie (primar, consilieri, etc) nu-si declara averile si interesele?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 21:43, 13 Mai 2011
Declaratiile de avere si interese au aparut prin 2003, legea 161/2003. Ulterior a fost infiintata ANI, si instituite noi reglementari privind declaratiile de avere si interese, prin legea 144/2007, modificata si completata prin legea 176/2010 (actualmente in vigoare). In acest moment, termenul limita de depunere este 15 iunie a fiecarui an; la finalul acestei perioade, persoana insarcinata cu evidenta acestor documente sesizeaza ANI cu privire la persoanele care aveau obligatia legala de a depune declaratia de avere si interese si nu au facut-o in timp util. Sanctiunile constau in amenzi si demararea din oficiu a procedurii de verificare a averii pentru "uituc".
Declaratiile trebuie mentiunte pe site-ul institutiei pe toata durata mandatului/exercitarii functiei publice a persoanei in cauza plus 3 ani de la data incetarii mandatului/raportului de serviciu, dupa care se arhiveaza, conform legislatiei in vigoare.
Gasiti raspunsul complet in cuprinsul urmatorului act normativ:

LEGE Nr. 176 din 1 septembrie 2010
privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţi-onale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative
Multumesc mult pt. raspunsul rapid.
Deci, un primar care era in aceasta functie in anul 2003 (si mai e si acum) ar trebui sa aibe pe site-ul primariei declaratii de avere si interese pentru fiecare an incepind cu anul 2003? Declaratiile din anii 2003 si 2009 ar trebui sa fie arhivate si ultima (cea actualizata) din anul 2010 ar trebui sa fie vizibila/afisata?
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
utilinro, utilizator
LEGE Nr. 176 din 1 septembrie 2010
Art. 4
(1) Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.
(2) Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1.

Deci, mai e un pic pana pe 15 Iunie.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
ContSters193759, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrez la o instituție publică,și trebuie să depun declarațiile ... mihaela chirvasa mihaela chirvasa Lucrez la o instituție publică,și trebuie să depun declarațiile de avere și interese.Sotul lucrează la o companie privata unde, datorita contractului de ... (vezi toată discuția)
Actualizare declaratie avere si interese la incheierea colaborarii costud costud O perioada am detinut o functie pentru care depuneam anual declaratie de avere si interese. In martie 2015 am renuntat la respectiva functie si mi s-a ... (vezi toată discuția)
Statut functionar public Fatu Lucian Fatu Lucian Am marea rugaminte , daca se poate , sa fiu lamurit intr-o problema . Daca un functionar public angajat intr-o institutie bugetara are statutul de asociat , cu ... (vezi toată discuția)