In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul
de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din apartamente.
Inteleg ca si aceasta trebuie sa o platim.
care este modalitatea legala de impartire a acesteia catre asociati. ce criteriu sau regula se aplica?
In factura de la RADET scrie: "Consum de apa rece pentru apa calda (facturat de SC APA NOVA SA) este de........ n mc.
Asta inseamna ca RADET comunica acei n mc de apa calda cititi pe contorul RADET....si Apa Nova factureaza acel consum cu pretul apei reci.
RADET va factureaza numai agentul termic care a incalzit acei n mc de apa rece...care v-au ajuns pe teava de apa calda.
Deci cel care a comunicat ce s-a consumat este RADET catre Apa Nova si nu invers.
pana la urma al cui e contorul ? al apei nova sau al radetului ? pentru apa calda evident
Asociatia noastra cuprinde apartamentele din 2 blocuri identice.In timp ce la unul din blocuri consumul de apa facturat este aproape la fel cu suma consumurilor citite de proprietari, la celalalt bloc apare o diferenta de aprox. 30% la apa rece. Sper sa reusim sa diminuam aceasta diferenta si - marturisesc - consider un obiectiv secundar modul de repartizare al costului acestei diferente per proprietar.
Va rog sa nu va suparati ca ma bag si eu in discutie, dar dupa ce am citit parerile doamnei elga50, ale dl.adriantot si ale domnului grandanat am simtit nevoia sa spun ca din cauza ca noi platim cu 30% mai mult decat am calculat, inregistram, psihologic, diferenta de bani ca o pierdere.
Se poate pierde apa, efectiv, fara sa o foloseasca nimeni, datorita unei defectiuni a instalatiei. IN cazul acesta nimeni nu castiga , toti pierdem. Oricum toti platim. E usor sa decidem in acest caz cum sa platim? La prima vedere ar trebui sa impartim pierderea in mod egal, nu? Dar probabil ca e corect sa mergem mai departe si sa cercetam daca e o avarie intr-un apartament, sau e o avarie pe coloana unei scari de bloc, sau chiar o fisura pe conducta principala de alimentare ....
Ne putem duce cu gandul si la faptul ca pierderea tuturor, nu este chiar a tuturor ci este castigul unuia in dauna tuturor, iar aici consider ca nu putem aplica repartizarea pierderilor pe baza cotei indivize, de ex. Adica putem, dar gresim daca ramanem la aplicarea acestei reguli si nu cautam cauzele pierderilor. Nu sunt de acord sa stabilim o singura regula, de fapt cred ca nici nu e bine sa cautam regula de repartizare a pierderilor pe fiecare apartament, ci ca trebuie sa cautam sa eliminam aceasta diferenta.
Mergand la cauzele diferentei dintre suma valorilor citite de proprietari si valoarea citita de furnizor, rand pe rand, mi se pare firesc sa construiesti si reguli de repartizare a pierderilor bazate pe aceste cauze.
Ma gandesc la situatia noastra, de ex., dupa ce o sa controlam sigiliile, modul de montare, eventualel scurgeri de la vasul de WC, precizia de citire, momentul citirii si ramanem cu atat de convenabil invocata cauza a diferentei clasei de precizie a contoarelor, ce-o sa facem daca vedem ca mai exista pierderi? Nu am dreptate sa ma gandesc ca cineva profita intr-adevar de clasa slaba de precizie si aduna apa cu picatura in baie? Sau pur si simplu din aceasta cauza ele indica mai putin decat se consuma.Deci de cate ori se deschide robinetul se consuma mai mult decat se inregistreaza! Eu nu as accepta insa ideea asta si as incerca din toate puterile sa-i conving pe oameni sa-si schimbe contoarele cu unele de aceeasi clasa cu al furnizorului. Din pacate, banuiesc eu, ca daca diferenta asta de 30% nu reprezinta decat 10 lei pe apartament, nu va vrea nimeni sa plateasca pt un contor mai scump. Si cred ca furnizorul va castiga si noi vom pierde.
Incep cu sfarsitul postarii. Furnizorul castiga prin cantitatea mai mare de apa vanduta si nu din alte ratiuni. Ca are un apometru de clasa de precizie mai buna decat cele din apatrament, este o chestiune pe care a luat-o in calcul inca de la inceput, dar pentru acest lucru nu i se poate imputa vre-o vina.
In rest cam sunt de acord cu dvs. Trebuie cautata pierderea, chiar daca se cheltuie o anumita suma, suma care va fi repede amortizata.
Este adevarat, si noi am gasit ”colectionari” de apa cu firisorul, adica cu acel debit minimal care nu porneste apometrul din casa. Aceste familii sunt cunoscute de noi prin aceea ca raporteaza luna de luna consumuri extrem de mici, adica sub 1 mc / persoana. Masura luata de noi, prin Regulament: consumul minim de persoana pe luna, 1 mc, chiar daca conform apometrului nu rezulta acest consum.
Cel mai mic consum prezentat de o doamna in varsta, persoana singura a fost de 0,123 mc la AR si 0, 233 mc la AC. Cand prezinta acest consum ramai perplex, nici nu stii ce sa-i spui...
E de la sine inteles ca atunci cand ai pierderi sa cauti sursa acestora. Mai ales cand sunt mai mari ca atunci ne dor si mai tare la buzunare. Insa de regula problema pierderilor nu se se rezolva instant, ci dupa o luna, 2, 5 de la aparitia lor. Iar in acest caz acest cost suplimentar trebuie platiti de cineva. Ne-am confruntat si noi cu un caz similar, vreo 4 luni la rand aveam consum cca 200 mc si pierdere inca pe atat (apa rece). Nu e deloc de neglijat. plateam lunar intre 50 si 100 de lei doar pentru consumul de apa ceea ce nu e putin deloc. Intr-un final s-a dovedit ca a fost contorul de bransament stricat. S-a schimbat si toate bune si frumoase. dar pierderile masive de-a lungul celor 4 luni au trebuit platite.
Si a fost un adevarat circ cauzat de incompetenta administratorului care a repartizat pierderile dupa ureche si nu dupa litera legii cum e normal.