avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidarea in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidarea in noul cod penal

Buna ziua!
Credeti ca, pana la aplicarea noului cod penal, exista posibilitatea revenirii, in cazul delapidarii, la notiunea de functionar?
Daca ramane forma actuala, cu functionar public, inseamna ca toti cei care au condamnari pe codul actual si care nu sunt functionari publici vor fi achitati?
Va multumesc!
Nu inteleg exact intrebarea dumnoavoastra. Cum adica sa fie achitati?
Infractiunea de delapidare nu a suferit nicio modificare a subiectului activ si nici in viitorul cod nu va suferi.
Asadar infractiunea de delapidare poate fi savarsita atat de functionari cat si de functionarii publici, deoarece prin functionar se intelege si functionarul public (vedeti in acest sens art 147 C.pen.).
Ma refer la Codul Penal care se asteapta sa intre in vigoare la anul si in care sunt incriminati doar functionarii publici.
Ma refer la art. 295 si art.175 din noul Cod Penal
Art 175 din Noul cod este corespondentul art 145 din Codul actual, iar art 295 este corespondentul art 215^1. Aceste articole au ramas neschimbate in Noul cod penal, deci pt infractiunea de delapidare vor fi in continuare trasi la raspundere penala atat functionarii publici cat si functionarii.
"Art. 175 Functionar
(1) „Functionar” este persoana care exercita, permanent sau temporar, atributii care ii permit sa ia decizii, sa participe la luarea deciziilor sau sa influenteze luarea acestora in cadrul unei persoane juridice care desfasoara o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat.
(2) De asemenea, este considerat functionar in sensul legii penale persoana care exercita o activitate pentru care a fost investit de o autoritate publica si care este supusa controlului acesteia."

Deci, daca faptele s-au consumat in domeniul privat, mai fac obiectul noii legi?

Alte discuții în legătură

Functionar public, sau nu - administratorii de asociatii de proprietari elenamarta elenamarta In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez: (2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care ... (vezi toată discuția)
Delapidarea in noul cod penal (2014) 2-7 ani sau 6luni - 7 ani ? danutz585 danutz585 Buna ziua, De curand am primit o notificare de la firma unde am lucrat pana acum o luna ca voi fi acuzat de delapidare pentru un prejudiciu de aprox. 18 mii ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - delapidarea ceferistul10 ceferistul10 Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia (vezi toată discuția)