avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hotarare a adunarii generale extraordinare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hotarare a adunarii generale extraordinare

in blocul in care locuiesc, mai precis la mine pe scara, exista o asociatie de proprietari NUMAI pentru scara noastra (in speta 44 de apartamente).
doresc sa va semnalez urmatorul aspect la care astept un raspuns avizat din partea specialistilor in drept:
in data de 28.04.2011 a avut loc pe scara noastra o adunare generala extraordinara a asociatiei proprietarilor, anuntata cei drept din timp, cu 10 zile inainte la care au fost prezenti 27 din 44 de proprietari, hotararile acestei adunari declarate STATURARE de presedintele asociatiei si membrii comitetului executiv fiind urmatoarele:
-licitatie pt. desemnarea firmei care va executa reabilitarea blocului (au fost prezente 3 firme s-a desemnat castigatoarea licitatiei o firma in unanimitate);
-inceperea reabilitarii blocului in cel mai scurt timp posibil (fiind data ca termen data de 10 mai);
-cei prezenti la sedinta au hotarat si in numele celor care nu au fost de fata, faptul ca cei care nu isi pot permite lucrarea de reabilitare a blocului sa suporte (cota parte) cheltuielile in ceea ce priveste partile comune: aticul, soclul, intrarea in bloc, sediul asociatiei... inclusiv darea cu culoare peste tencuiala veche a noii culori a blocului, zic ei ca asa le impune primaria (sa se respecte un model si 2 culori)!
Va rog sa imi raspundeti daca este legala hotararea adunarii generale, daca presedintele si comitetul executiv, prin cele 27 de semnaturi, pot impune celorlati 17 sa se conformeze cu decizia luata in data de 28.04.2011?
Daca noi ceilalti 17 care recunoastem necesitatea reabilitarii blocului, dar nu dispunem de bani, putem ataca in vreun fel hotararea adunarii generale si daca nu, daca asociatia ne poate pune la plata cheltuielilor pe partile comune si darea cu culoare peste tencuiala veche pentru a se obtine in final modelul si jocul de culori desemnat de arhitectului orasului.
Astept cu nerabdare raspuns, intrucat constructorul desemnat sa execute lucrarea s-a prezentat la lucru si a inceput montajul schelelor!
X-(
Au dreptate și vă pot obliga chiar să faceți și reabilitarea termică a apartamentului conform:
Legea 230/2008 - Legea asociațiilor de proprietari
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.

Legea 372/2005 - Legea privind eficiența energetică a clădirilor
Art. 11. - La clădirile existente, cu o suprafaţă utilă de peste 1.000 m2, la care se execută lucrări de renovare, performanţa energetică a acestora trebuie îmbunătăţită pentru a satisface cerinţele stabilite în metodologie, în măsura în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcţional şi economic.


Peretele exterior al blocului este parte comună, nu este proprietatea dvs! Asociația poate hotărî reabilitarea termică a intregului imobil, așa cum este normal și legal (vedeți mai sus) și să vă includă cheltuiala pe listele de plată.

Nu aș vrea să fiu răutăcios dar îmi vine să vă spun, așa cum i-am spus unui vecin care nu voia să înțeleagă (motivând lipsa banilor) să participe la reparația acoperișului, după ce i-am explicat frumos că știu că sunt 2 pensionari, să încerce să dea câte 20-30 de lei pe lună: „Domnule, dacă nu ai bani să stai la bloc mută-te la cort!”. Cortul, când se rupe, îl cârpești, nu trebuie tencuit, vopsit, șamd.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
silviu_n, utilizator
Asa cum s-a explicat, din 44 proprietari, 27 au participat la adunare si-au fost pentru aceasta lucrare. Ceilalti 17 nu au participat si-asa cum am vazut ca s-a postat ulterior si din acestia unii au inceput sa plateasca.
Asadar si din cei care au lipsit de la adunare sunt proprietari care-si insusesc hotararea luata de cei 27 prezenti.
Hotararea este statutara, este legala si cei care nu sunt de acord, vor trebuie sa plateasaca atat lucrarea cat si alte eventuale costuri de judecata.
Sigur ca aceasta obligatie se poate indeplini ca oricare alta obligatie de plata catre asociatie. Adica dupa un termen de scadenta se pot aplica penalizari si-apoi dupa cel putin 90 de zile, asociatia poate actiona in instanta restantierii.
Avand in vedere necesitatea acelui "certificat energetic", ar trebui ca cei care sunt impotriva sa se trezeasca si sa accepte rapid participarea la aceasta actiune, chiar daca vor plati mai cu intarziere, cu ceva penalizari... Pentru ca altfel, instanta poate sa-i oblige la cheltuieli mult mai mari daca se solicita plata individuala a acestui certificat energetic din vina unor proprietari plus cheltuielile de judecata (onorariu avocat, onorariu expertiza, eventuale pretentii sau despagubiri...).
Doresc o ultima clarificare in legatura cu aceasta tema:
un proprietar din blocul nostru care intra in reabilitare a venit cu o cerere la Asociatie precum ca vinde apartamentul, insa administratorul dupa ce s-a consultat cu presedintele nu a vrut sa-i semneze hartiile motivand faptul că este interzisa vanzarea apartamentului fara reabilitare, i s-a spus ca ori proprietarul face reabilitarea si isi vinde apoi apartamentul cu un pret mai bun, sau noul cumparator preia obligatiile fostului proprietar, adica preia si contractul de reabilitare a celui care vinde...
Presedintele si Comitetul Executiv si-au motivat decizia pe seama Hotararii adunarii generale extraordinare din 28.04.2011 declarata de dansii statutare si legale!
in primul rind, acel proprietar nu trebuie sa ceara in niciun fel parerea administratorului .... administratorul este UN SIMPLU ANGAJAT al asociatiei si trebuie sa se supuna deciziilor adunarii generale si comitetului executiv.
in al doilea rind, AG si CE nu poate interzice vinzarea apartamentului de catre acel proprietar si nici nu-i poate impune cind sa-si vinda apartamentul in baza unei decizii a AG ... daca vinzarea unui apartament este ilegala, numai un notar sau instanta poate decide acest lucru. si AG nu are voie sa faca ordine in viata proprietarilor impunind momentul cind poate vinde apartamentul .... asta inseaamna ca, pina la urma, AG va impune proprietarilor si cind sa mearga la serviciu, cind sa-si faca cumparaturile, cind sa se spele, cind sa-si reguleze nevasta si de cite ori :D , etc
vinzarea apartamentului se poate face oricind,urmind ca in contractul de vinzare-cumparare sa se specifice ca acel cumparator va suporta cheltuielile de reabilitare
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2011
ContSters62736, utilizator
pai asta e spilu'
proprietarul nu vrea sa faca reabilitarea apartamentului, nu recunoaste faptul ca el poate fi obligat de cineva sa faca reabilitarea!
Iar cumparatorul nu poate fi obligat sa faca reabilitarea daca cel de la care cumpara apartamentul nu are un contract semnat cu constructorul!
Cred ca m-am facut inteles...#-o

Alte discuții în legătură

Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica nemteanu nemteanu #-o[b]Locuiesc intr-o scara de bloc cu 10 nivele (44 de apartamente). In luna aprilie a.c. in Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari s-a hotarat cu ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)