avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hotarare a adunarii generale extraordinare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hotarare a adunarii generale extraordinare

in blocul in care locuiesc, mai precis la mine pe scara, exista o asociatie de proprietari NUMAI pentru scara noastra (in speta 44 de apartamente).
doresc sa va semnalez urmatorul aspect la care astept un raspuns avizat din partea specialistilor in drept:
in data de 28.04.2011 a avut loc pe scara noastra o adunare generala extraordinara a asociatiei proprietarilor, anuntata cei drept din timp, cu 10 zile inainte la care au fost prezenti 27 din 44 de proprietari, hotararile acestei adunari declarate STATURARE de presedintele asociatiei si membrii comitetului executiv fiind urmatoarele:
-licitatie pt. desemnarea firmei care va executa reabilitarea blocului (au fost prezente 3 firme s-a desemnat castigatoarea licitatiei o firma in unanimitate);
-inceperea reabilitarii blocului in cel mai scurt timp posibil (fiind data ca termen data de 10 mai);
-cei prezenti la sedinta au hotarat si in numele celor care nu au fost de fata, faptul ca cei care nu isi pot permite lucrarea de reabilitare a blocului sa suporte (cota parte) cheltuielile in ceea ce priveste partile comune: aticul, soclul, intrarea in bloc, sediul asociatiei... inclusiv darea cu culoare peste tencuiala veche a noii culori a blocului, zic ei ca asa le impune primaria (sa se respecte un model si 2 culori)!
Va rog sa imi raspundeti daca este legala hotararea adunarii generale, daca presedintele si comitetul executiv, prin cele 27 de semnaturi, pot impune celorlati 17 sa se conformeze cu decizia luata in data de 28.04.2011?
Daca noi ceilalti 17 care recunoastem necesitatea reabilitarii blocului, dar nu dispunem de bani, putem ataca in vreun fel hotararea adunarii generale si daca nu, daca asociatia ne poate pune la plata cheltuielilor pe partile comune si darea cu culoare peste tencuiala veche pentru a se obtine in final modelul si jocul de culori desemnat de arhitectului orasului.
Astept cu nerabdare raspuns, intrucat constructorul desemnat sa execute lucrarea s-a prezentat la lucru si a inceput montajul schelelor!
X-(
Ok, am lamurit si acest aspect!
Acuma, as vrea sa stiu daca Comitetul executiv si Presedintele poate dispune legal dupa cum a afisat la avizierul blocului urmatoarele: "Cei care nu fac reabilitarea vor suporta individual cota parte 1/44 din aticul blocului, cota parte 1/44 din soclul blocului, cota parte 1/22 (la apartamentele pe spate, unde a fost initial fosta ghena a blocului si acum proprietarii de acolo si-au inchis spatiile cu acordul vecinilor de palier) si INCLUSIV varul lavabil dat peste vechea zugraveala pe intreaga supr. in mp a suprafetei exterioare a apartamentului personal, zic ei, pentru A SE MENTINE aceasi culoare (de fapt 2 culori si un model desemnat de arhitectul orasului)". Pentru a intelege in ansamblul situatia blocului meu, fac precizarea ca este vorba de un bloc cu 10 nivele la o artera principala din oras, sunt 6 blocuri identice, iar unul a fost reabilitat in TOTALITATE pe cheltuiala proprietarilor cu RESPECTAREA culorilor si modelului impus de primarie!
Pentru cei care fac REABILITAREA presedintele a dispus includerea in masuratoare cota/parte reparatiile la aticul blocului, soclul blocului etc...lucru de altfel ASUMAT de cei 27 care au fost la Adunare si au semnat in CONSECINTA!
Nu înțeleg de ce insistați când toată lumea v-a spus că deciziile AG sunt legale și îndreptățite.

Dvs ați recunoscut într-un post anterior că se știa de acestă reabilitare încă de acum 3 ani, timp suficient pentru a strânge suma necesară, sumă care nu este deloc fabuloasă atât timp cât include evaluarea energetică și eliberarea certificatului. Țineți cont că trebuie realizată anveloparea exteriorului, termoizolarea acoperișului și a planșeului, reabilitarea conductelor de termoficare și apă caldă, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una performantă energetic.

Nu cred că cineva ar recurge la vânzarea unor proprietăți numai pentru a acoperi costurile legate de această reabilitare. Dvs exagerați și deveniți penibil! Propun închiderea subiectului.
@adriantot
Noi lucram aici cu materialul clientului. A spus @nemteanu ca:
insa administratorul dupa ce s-a consultat cu presedintele nu a vrut sa-i semneze hartiile motivand faptul că este interzisa vanzarea apartamentului fara reabilitare, i s-a spus ca ori proprietarul face reabilitarea si isi vinde apoi apartamentul cu un pret mai bun, sau noul cumparator preia obligatiile fostului proprietar

Ca a interpretat sau nu, e treaba dumnealui, noi aici punem in discutie ideea textui pe care l-a scris. Cand o sa intre presedintele sau administratorul asociatiei cu pricina aici pe forum si o sa-si scrie textul lor, o sa discutam textul lor, pana atunci.....ne dam cu parerea la ce a scris @nemteanu.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
elga50, moderator
adriantot a scris:

Nu cred ca administratorul si/sau presedintele au interzis vanzarea apartamentului...,

Am reluat ceea ce am scris si repet ca eu nu cred... De aici, de la acest "nu cred" incepe comentariul meu!
Iar @nemteanu raspunde postand imediat dupa comentariu meu:
Ok, am lamurit si acest aspect!
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Adriantot, moderator
(intreb aici ca sa nu mai deschid alt subiect separat)
nemteanu a scris:

Ultima ora!
Proprietarii care au depus avansul si implicit au semnat contractele sunt peste 50% in momentul de fata si-au angajat un avocat si ii dau in judecata pe cei care nu pot face reabilitarea pe motiv ca asociatia nu poate scoate un certificat energetic pe scara (care este mult mai ieftin), in cazul de fata ei fiind obligati sa scoata certificate energetice individuale care costa in jur de 12-13 milioane de apartament, asta una la mana, plus faptul ca de rabilitarea blocului se stia de 3 ani, cei care nu fac reabilitarea blocului acum, sunt acuzati de rea credinta, de periclitarea sigurantei blocului[...]
Mie asa ceva mi se pare aberatie de top. Cum sa fii acuzat de rea credinta si de periclitarea sigurantei blocului daca nu ai bani de reabilitare ? Mie mi se pare ca de rea credinta pot fi acuzati ceilalti, intrucat din cauza lor cei care nu au bani pot ajunge sa plateasca mai stiu eu ce penalitati, care pot duce si ele la aruncarea in strada (legea e intr-adevar stupida si facuta cu dosul pe fuga).

Insa eu personal sunt interesat de aceasta parte:
si-au angajat un avocat si ii dau in judecata pe cei care nu pot face reabilitarea pe motiv ca asociatia nu poate scoate un certificat energetic pe scara (care este mult mai ieftin), in cazul de fata ei fiind obligati sa scoata certificate energetice individuale care costa in jur de 12-13 milioane de apartament

In cazul meu este asa:
- acum 4 ani (toamna lui 2006) am incercat sa conving presedintele asociatiei sa convoace o AG ca sa bage blocul in programul de reabilitare termica finantat de autoritati. Pe atunci s-ar fi platit doar 30% din pret, in plus am fi fost intre primele 10-15 blocuri din sector pe lista primariei. Presedintele n-a fost de acord (verbal).

Dupa multi nervi am umblat din usa-n usa si am strans o lista de semnaturi de la min. 20% din proprietari pentru convocarea unei AG extraordinare cu acest scop (dupa ce constatasem ca cea mai mare parte a proprietarilor ar fi de acord cu reabilitarea). Aici insa am facut o greseala, m-am lasat convins sa dau acea lista cu semnaturi unuia dintre cenzori, care spunea ca va cere intrunirea CE pentru a discuta propunerea, "in mod pasnic". Asta in ianuarie 2007. Dupa un timp (in care nu s-a vazut nimic) m-am dus la cenzorul respectiv si mi-a spus ca s-a dezbatut problema in CE si s-a supus la vot si s-a respins.
Apoi au intervenit alte probleme in viata mea si nu m-am mai ocupat.

Pentru ca mai tarziu, abia in AG din anul 2010, sa se hotarasca includerea blocului in program... dar a fost prea tarziu, cateva luni mai tarziu MDRT a anuntat ca suspenda acest program din lipsa banilor, cica.

Prin vara lui 2010 o scara din cele 6 ale blocului a facut reabilitarea pe cont propriu pe baza de lista cu semnaturi, apoi in toamna, in virtutea spiritului de turma, alte 3 scari (printre care si a mea). Au ramas 2 scari nereabilitate, printre care si a presedintelui de asociatie (acelasi). In acest an, tot pe baza de liste de semnaturi, s-au pus usi si ferestre termopan pe holul scarii mele. Toate la pret intreg, TVA 24%.

Intrebarea mea este daca pot cere/da in judecata cu succes CE al blocului (sau mai exact acei fosti membri care au votat negativ in acea sedinta din ianuarie 2007 referitor la convocarea AG pentru reabilitare termica) sa-mi plateasca diferenta de pret pentru lucrarile efectuate acum la pret intreg, fata de 30% cum s-ar fi putut.

Intreb fiindca mi se pare cam la fel cu amenintarea cu darea in judecata a userului nemteanu de catre cei din blocul lui pe motiv ca certificatul energetic ar costa mai putin, din citatul mentionat la inceputul mesajului meu.
Si am vazut ca in acel caz 1 moderator a dat dreptate "acuzatorului":

adriantot a scris:

Avand in vedere necesitatea acelui "certificat energetic", ar trebui ca cei care sunt impotriva sa se trezeasca si sa accepte rapid participarea la aceasta actiune, chiar daca vor plati mai cu intarziere, cu ceva penalizari... Pentru ca altfel, instanta poate sa-i oblige la cheltuieli mult mai mari daca se solicita plata individuala a acestui certificat energetic din vina unor proprietari plus cheltuielile de judecata (onorariu avocat, onorariu expertiza, eventuale pretentii sau despagubiri...).

(desi si aici se poate pune serios la indoiala necesitatea acelui "certificat energetic"... necesitate e doar daca vrei sa vinzi)
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
Chicken, utilizator

Alte discuții în legătură

Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica nemteanu nemteanu #-o[b]Locuiesc intr-o scara de bloc cu 10 nivele (44 de apartamente). In luna aprilie a.c. in Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari s-a hotarat cu ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)