avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum il salvam pe Pristanda?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum il salvam pe Pristanda?

Toata lumea il stie pe Ghita. Care Ghita? Ei ... cum "care Ghita?" Ce, va faceti ca nu-l stiti? Pristanda! Ghita Pristanda, jandarmul orasului. Vedeti ca-l stiti!
Pristanda e atat de popular incat nici n-a deschis bine gura si lumea incepe sa rada. Insa grija lui pentru "famelia"compusa din "paispce" suflete pentru care fura, minte si-si incovoaie slugarnic spinarea e atat de etern-omeneasca si impresionanta.
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.
Nu-i asa caacum nu va mai vine sa radeti de Ghita? Cuvintele acestea despre Pristanda nu sunt ale mele ci ale d-lui George Toparceanu iar dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia". Si trebuie sa recunoasteti ca Pristanda e om atunci cand alege sa tina la "famelia" sa in detrimentul cinstei.
Tipatescu este odios, misel si profund necinstit insa de Stefan Tipatescu nimeni nu rade. La Tipatescu lustrul manierelor ii acopera fondul de necinste si este singurul personaj din Scrisoarea pierduta care-si poate da seama de situatie.
Cu toate acestea, veti auzi infinit mai des pe unii zicand depreciativ despre cineva ca "are apucaturi de Pristanda", fara sa auziti ca satrapii locali, care sunt destui si astazi, dupa cum erau si acum 140 de ani, sunt invinuti ca se poarta ca Tipatescu. Tipatescu nu e chinuit de vreo dilema.
Il vedem pe Ghita peste tot si-l condamnam fara sa facem nimic pentru a-l ajuta pe Ghita Pristanda sa-si indrepte spinarea si sa zica: "Nu, coane Fanica, nu mai ascult de porunca matale decat daca e curat legala".

Cum il salvam oare pe Ghita, cum il eliberam de dilema lui chinuitoare?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:51, 18 Iulie 2011
Printr-o lege de raspundere materiala a lui "Tipatescu si a altora", si lui Ghita ii dam subventii, ca de are 14 suflete si, cand faci media veniturilor pe cap de membru nu'i ramane nici de-o bere lui Ghita, Asa ca nu prea sunt sanse pentru el sa fie ajutat.
Doar "Garcea poate sa-l ajute cu ceva sau Regina etc."..:))
Pana nu scapam de Tipatescu nu putem face nimic pentru Pristanda :sorry:
Cata vreme se revizuieste …si nu se schimba nimic (in politic si justitie) ….”curatul murdar” nu va pieri......servilismul va ramane la loc de cinste.....la fel si necinstea .

"Necinstea, politica si hatarul" - Eugen Petit

Politica trebuie considerata, prin urmare, ca fiind dusmanul al doilea al magistratului, caci primul il stim cu totii, este necinstea. "Dar al treilea?" - "Hatarul!"

:-/

Cum il ajutam pe Ghita cel de azi...

Motto (sa zicem)
Lucrurile nu sunt ceea ce par dar nici altceva nu sunt.

Prefata
Vreme trece, vreme vine... si tot mai multi au apa-n vene. Sangele se subtiaza pana iese - medical discutand - din limitele decretate legale de doftorii care lucreaza in cercetare, sponsorizati de cimpanzerii farmaconaucite.
Diluarea sangelui conduce la ingrosarea obrazului - in special - si a cefei... dar poate conduce si la flescairea coloanei vertebrale si la modificarea obiceiurilor bipezilor fara pene in obiceiuri de iepurasi.

**
Pentru obiectivitate: exista oameni care nu renunta la cinste pentru a-si intretine familia numeroasa. Sunt si oameni care au ales cinstea in... "detrimentul" familiei... Numele este, pana la urma, cam ceea ce ne ramane chiar si dincolo de viata.

Ghita ar putea fi ajutat (si) prin a-i oferi un (nou) loc de munca: mai mult de lucru dar si mai multi bani... Dar, nu... Ghita, de regula, nu s-a nascut sa munceasca, ci sa primeasca: ii place pestele dar e prea firav – are si dosar medical in acest sens - sa stea pe marginea baltii cu batul in lac... Apoi, pestele trebuie curatat, trebuie pregatit... Nu, gradul lui de handicap – o spun si medicii – nu ii permite sa faca aceasta grea munca.

Ghita poate fi ajutat prin educarea lui in spiritul cinstei, al demnitatii... Dar cum sa-i explici lui Ghita ce e demnitatea? Adica, sa nu aiba LCD si sa manance putin dar cu maretie? Adica, sa munceasca atunci cand poate castiga, chiar mai mult, doar flexandu-si coloana vertebrala cartilaginoasa?

Nu-si schimba Ghita mentalitatea pentru fleacuri precum cinstea!

Ghita poate fi ajutat sa fie cinstit cand i se asigura o renta indestulatoare pentru el si familia-i numeroasa. Si banii sa vina la timp – nu asa... te miri cand... Acum, ce-o fi insemnand indestulator pentru fiecare Ghita in parte ramane de stabilit.

Postfata
Cinstea, verticalitatea nu sunt incompatibile cu familia numeroasa.
Ghita nu vrea sa fie ajutat, pentru ca ii place ceea ce face, asa cum face.
Dilema lui Ghita cel creat de Caragiale este doar o scuza.

De la autor:
Nu mai sunt multi buni samariteni - s-a micsorat bugetul.
S-a deschis sezonul la :tomato:
trope_doi a scris:


Ghita poate fi ajutat prin educarea lui in spiritul cinstei, al demnitatii... Dar cum sa-i explici lui Ghita ce e demnitatea? Adica, sa nu aiba LCD si sa manance putin dar cu maretie? Adica, sa munceasca atunci cand poate castiga, chiar mai mult, doar flexandu-si coloana vertebrala cartilaginoasa?

Nu-si schimba Ghita mentalitatea pentru fleacuri precum cinstea!


Ba cred ca Ghita si-ar schimba mentalitatea daca onoarea, alaturi de competenta, ar fi criteriile prin care si-ar pastra slujba, si nu flexibilitatea coloanei vertebrale, cum care bine ai punctat.
Dar atat timp cat conduce Tipatescu, Ghita este obligat sa se adapteze. Nu pot sa-l condamn pe Ghita pentru ca le poarta de grija celor nu stiu cate suflete dependente de el (de la unul in sus deja e destul) in detrimentul onoarei.Nu vorbim de cinste, e altceva. Acela care isi doreste si LCD desi e peste posibilitatile lui sa-l aiba din banii pe care-i castiga nu mai e Ghita, intra in alta categorie.
Ghita al nostru e obedient si servil pentru ca altfel Tipatescu nu-l place si daca nu-l place nu-l vrea pe langa el.
Se umileste pentru ca daca il supara pe Tipatescu al lui vor afla toti Tipatestii din oras si se teme ca n-o sa mai aiba o slujba.
Nu-si rigidizeaza coloana pentru ca oricum i-ar deveni cartilaginoasa cand i-ar cere copiii de mancare si n-ar avea ce sa le dea. Poate vrea sa fie eroul familiei, nu al luptei sindicale.

Daca dispar Tipatestii, vor fi mult mai putini Ghita in tara asta. Putem sau nu sa facem asta pentru Ghita?

Alte discuții în legătură

Avem in romania politicieni de profesie? acei politicieni instruiti in ale politicii pe la scolile de profil. ContSters125171 ContSters125171 Daca ne uitam la foarte multi concetateni implicati in politica, indeosebi la nivel inalt, vedem ca in C.V.-ul lor, la rubrica specializare, avem directori, ... (vezi toată discuția)
Sediul otv vasi49 vasi49 la noul sediu OTV are loc un concert in cinstea eliberarii lui DAN DIACONESCU.ce parere aveti? (vezi toată discuția)
Defaimare si acuzatie de furt CristinaMaia3 CristinaMaia3 Am lucrat la un supermarket din oras pana acum doua saptamani. La angajare, seful de magazin mi-a propus ca ma angajeaza daca accept sa fur bani din vanzari cu ... (vezi toată discuția)