avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum il salvam pe Pristanda?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum il salvam pe Pristanda?

Toata lumea il stie pe Ghita. Care Ghita? Ei ... cum "care Ghita?" Ce, va faceti ca nu-l stiti? Pristanda! Ghita Pristanda, jandarmul orasului. Vedeti ca-l stiti!
Pristanda e atat de popular incat nici n-a deschis bine gura si lumea incepe sa rada. Insa grija lui pentru "famelia"compusa din "paispce" suflete pentru care fura, minte si-si incovoaie slugarnic spinarea e atat de etern-omeneasca si impresionanta.
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.
Nu-i asa caacum nu va mai vine sa radeti de Ghita? Cuvintele acestea despre Pristanda nu sunt ale mele ci ale d-lui George Toparceanu iar dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia". Si trebuie sa recunoasteti ca Pristanda e om atunci cand alege sa tina la "famelia" sa in detrimentul cinstei.
Tipatescu este odios, misel si profund necinstit insa de Stefan Tipatescu nimeni nu rade. La Tipatescu lustrul manierelor ii acopera fondul de necinste si este singurul personaj din Scrisoarea pierduta care-si poate da seama de situatie.
Cu toate acestea, veti auzi infinit mai des pe unii zicand depreciativ despre cineva ca "are apucaturi de Pristanda", fara sa auziti ca satrapii locali, care sunt destui si astazi, dupa cum erau si acum 140 de ani, sunt invinuti ca se poarta ca Tipatescu. Tipatescu nu e chinuit de vreo dilema.
Il vedem pe Ghita peste tot si-l condamnam fara sa facem nimic pentru a-l ajuta pe Ghita Pristanda sa-si indrepte spinarea si sa zica: "Nu, coane Fanica, nu mai ascult de porunca matale decat daca e curat legala".

Cum il salvam oare pe Ghita, cum il eliberam de dilema lui chinuitoare?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:51, 18 Iulie 2011
Cum il putem salva pe Ghita?
Intrebarea care ar trebui sa fie pusa este " vrea ghita sa fie salvat"??
Tipatescu nu este decat un Ghita Pristanda ajuns pe o treapta superioara.Metehnele ii sunt aceleasi.
Un posibil raspuns il puteti afla citind Prolegomenele dlui prof Ghe. Truta
[ link extern ]
Eu unul nu sunt intrutotul de acord cu concluziile, dar asta e o alta poveste, asupra careia voi incerca sa revin
Cerd ca , in primul rand , Pristanda prin comportare si prin charisma , trebuie sa il salveze pe Pristanda.
Cred de asemeni ca legislativul trebuie sa edicteze legi coerente si sanctiuni corespunzatoare pentru toate eventualele "deraieri" de la normalitatea sociala pe care o dorim cu toti.
Cred deasemeni , ca sefii lui Prsianda nu ar trebui sa fie niste Tipatesti ceva mai moderni , mai birocrati , dar si mult mai hulpavi , pentru ca asa fiind nu ar mai avea cine sa ii corecteze greselile bietului politai si nu s-ar ajunge la situatia de a se avea unul pe altul la mana.
Cred la fel de tare , ca sindicatele lui Pristanda , cele care au menirea sa il apere si sa il ajute social si profesional , ar trebui sa aiba alti sefi , nu cei alesi de altii , in spatele usilor inchise sau ca liderii sindicali ar trebui sa isi faca o obligatie pentru a-si exercita menirea si indatoririle.
Ar trebui sa mai cred ca Pristanda de astazi , trebuie sa fie supus doar legii si comunitatii al caror aparator exclusiv ar trebui sa fie.
Ar trebui sa cred intr-un Pristanda onest si care sa nu se chinuie un timp indelungat sa completeze un proces verbal .
Vreau sa cred intr-un Pristanda , care stie sa foloseasca propria limba si care nu se teme de un examen de verificare al capacitatilor sale profesionale dupa 29 de ani de munca.
Cred ca trebuie facute multe pentru inzestrarea politiei , dar si pentru repararea onoarei multora dintre membri sai , pentru asezarea ei intr-un loc bine determinat in orice societate moderna.
Politia , ca institutie si politistul ca entitate umana ,care face parte dintr-o anumita categorie profesionala , sunt produsele societatii in care s-au format si in care traiesc , prima pe plan legal , omul pe plan moral , iar societatea noastra , cea care i-a creat si cea care le-a "intretinut" existenta este totusi bolnava , fie ca ne place sau nu.
Ea nu si-a gasit inca proprii anticorpi.
Dreptul la speranta , nu a putut fi confiscat niciodata de catre nimeni ,deci :
Sa speram !

N.B.
Vreau sa cred in puterea celor buni si onesti in a schimba cate ceva , numai ca acestia trebuie a fie lasati sa isi etaleze calitatile umane si profesionale ,dar mai ales , ei trebuie promovati

Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals-inselaciune ContSters130042 ContSters130042 Buna ziua In primul rand vreau sa spun ca ma aflu intr-un moment de mare disperare. In anul 2007 am lucrat la o firma trecuta in contractul de munca ca ... (vezi toată discuția)
Caut avocat dornic de o schimbare in mentalitatea romanilor. vreau sa il chem in judecata pe socrul meu. marioitalia marioitalia as vrea sa intentez proces socrilor pt distrugerea casniciei nu ma intereseaza bani lor ci doar o lectie precizez ca socrul este inginer in cadrul [editat] si ... (vezi toată discuția)
Ion luca caragiale - viata si opera trope_doi trope_doi Ion Luca Caragiale (n. 30 ianuarie 1852, Haimanale, jud Prahova, azi I. L.Caragiale, jud Dambovita, d. 9 iunie 1912, Berlin) A fost dramaturg, nuvelist, ... (vezi toată discuția)