avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor din afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor din afara casatoriei

se poate introduce o cerere de ordonanta presedintiala pentru incredintare minor din afara casatoriei?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:09, 18 August 2008
Pana nu am avut o discutie contradictorie :D(a se cite ca la usa cortului), cu functionara de la serviciu pasapoarte, nici eu nu am inteles de unde refuzul categoric de a respecta o hotarare judecatoreasca. Pe urma m-am potolit.
Am incercat toate variantele posibile si, va spun din experienta, ca petitul prin care am solicitat fie trecerea pe pasaportul parintelui pe seama caruia se va dispune incredintarea minorului, fie obligarea celuilalt parinte de a-si da acordul, in caz contrar ordonanta sa tina loc de acord, s-a respins uneori ca inadmisibila, de catre alte complete ca lipsita de interes. Asta, dupa ianuarie 2007!
Probabil ca practica nu este unitara, insa cerinta irevocabilitatii hotararii nu este aiurea prevazuta, ci in interesul superior al minorului, intrucat data fiind vremelnicia ordonantei, care nu are autoritate de lucru judecat nici macar fata de o alta ordonanta, oricand poate fi revocata. Apoi, ia-ti copilul de unde nu-i.
Iar functionarii statului, ma refer nu doar la cei de la serviciul pasapoarte, ci si la politistii de la frontiera care nu solicita si verifica hotararea prin care minorul a fost incredintat in mod definitiv si irevocabil parintelui calator, se cam risca penal.
Eu sunt de acord cu tine ca asta e reglementarea actuala...
Dar nu vad logica uneori...
De exemplu, caz clar: copilul e bolnav, posibilitate de operatie in afara, timp... ca la orice boala, cat mai repede, mai bine... Un parinte e reticent... Nu poti obtine o hotarare indeajuns de rapida in cazul asta, ca ordonanta nu te ajuta la nimic...
E aiurea uneori...
Sunt de acord cu motivatia ta, doar ca scapa din vedere unele situatii...
Ce te faceai cu fata cu avortul? Pana venea toamna cu al doilea termen pe fond, nastea! :O
buna seara,va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat,am un baietel de 9 ani care de la varsta de 5 ani este in grija mamei mele,tatal sau este in spania si nu este o persoana cu care se poate ajunge la un acord.eu m-am casatorit de curand iar eu si sotul meu locuim in italia el avand o situatie foarte buna atat in italia cat si in romania.ce pot sa fac ca sa pot sa imi iau baietelul cu mine aici putand sa ii ofer toate conditiile de care el are nevoie.am incercat sa luam legatura cu tatal copiluiui iar acesta incepe sa ne insulte de fiecare data atat pe mine cat sii pe sotul meu.eu si cu tatal copiluiui nu am fost niciodata casatoriti,va multumesc
Trebuie sa obtineti pe cale judecatoreasca incredintarea minorului.
Va angajati un avocat si o puteti rezolva.
Stiti adresa unde locuieste tatal copilului ?
Presupun ca la proces nu o sa fiti prezenta.

avocat Claudiu Lascoschi
Ilincav a scris:

Pana nu am avut o discutie contradictorie :D(a se cite ca la usa cortului), cu functionara de la serviciu pasapoarte, nici eu nu am inteles de unde refuzul categoric de a respecta o hotarare judecatoreasca. Pe urma m-am potolit.

Probabil ca practica nu este unitara, insa cerinta irevocabilitatii hotararii nu este aiurea prevazuta, ci in interesul superior al minorului, intrucat data fiind vremelnicia ordonantei, care nu are autoritate de lucru judecat nici macar fata de o alta ordonanta, oricand poate fi revocata.

Eu nu ma potoleam deloc... (intervin cam tarziu, dar am fost plecata o vreme).

Pai ordonanta presedintiala este o hotararea judecatoreasca (instanta pronunta o sentinta numita ordonanta).
Ordonanata este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare sau de la comuinicare dupa distinctiile aratate de art 582 alin 1.
Ori, de ex, ordonanta care nu a fost atacta cu recurs este irevocabila. (art 377 alin 2 - sunt hotarari irevocabile hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate).
A! nu are putere de lucru judecat. Dar asta e alta mancare de peste si nu se confunda caracterul irevocabil cu puterea de lucru judecat.
Iar legea (cu privire la libera circulatie) imi cere sa prezint o hotarare judecatoreasca irevocabila (fara sa zica, dupa virgula, ca ordonanta ar face exceptie). Ori asa cum am aratat mai sus si ordonanta e o hotarare judecatoreasca (ca doar nu mi-a dat-o vecinul, ci instanta) si e si irevocabila (pe alocuri;) ) Ca atare, consider ca acel functionar care face el exceptii cu de la sine putere si peste lege, face un abuz.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Custodia copilului valentinabitca valentinabitca Sotul are custodia copilului, cum poate scoate copilul din tara? (vezi toată discuția)
Pasaport minor roman cu domiciliul in italia Albertodora Albertodora Pasaport roman cu domiciliul in Italia pentru minor in urma divortului parintilor,sentinta in care s-a decis autoritate esclusiva a mamei ,domiciliul fiind la ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului minorului in strainatate, reinnoirea pasaportului unui minor roxfelix roxfelix Am o sentinta de divort definitiva si irevocabila din Iunie 2005, prin care minorul imi este incredintat spre crestere si educare numai mie . In Iunie 2011, am ... (vezi toată discuția)