Ilincav a scris:
Pana nu am avut o discutie contradictorie :D(a se cite ca la usa cortului), cu functionara de la serviciu pasapoarte, nici eu nu am inteles de unde refuzul categoric de a respecta o hotarare judecatoreasca. Pe urma m-am potolit.
Probabil ca practica nu este unitara, insa cerinta irevocabilitatii hotararii nu este aiurea prevazuta, ci in interesul superior al minorului, intrucat data fiind vremelnicia ordonantei, care nu are autoritate de lucru judecat nici macar fata de o alta ordonanta, oricand poate fi revocata.
Eu nu ma potoleam deloc... (intervin cam tarziu, dar am fost plecata o vreme).
Pai ordonanta presedintiala este o hotararea judecatoreasca (instanta pronunta o sentinta numita ordonanta).
Ordonanata este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare sau de la comuinicare dupa distinctiile aratate de art 582 alin 1.
Ori, de ex, ordonanta care nu a fost atacta cu recurs este irevocabila. (art 377 alin 2 - sunt hotarari irevocabile hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate).
A! nu are putere de lucru judecat. Dar asta e alta mancare de peste si nu se confunda caracterul irevocabil cu puterea de lucru judecat.
Iar legea (cu privire la libera circulatie) imi cere sa prezint o hotarare judecatoreasca irevocabila (fara sa zica, dupa virgula, ca ordonanta ar face exceptie). Ori asa cum am aratat mai sus si ordonanta e o hotarare judecatoreasca (ca doar nu mi-a dat-o vecinul, ci instanta) si e si irevocabila (pe alocuri;) ) Ca atare, consider ca acel functionar care face el exceptii cu de la sine putere si peste lege, face un abuz.