avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare

Am inchieiat un precontract de vanzare-cumparare la notariat pt un apartament nou,cu termen de predare in dec 2008.La semnarea precontractului s-a prezentat la notar asociatul unic caruia de fata cu notarul i-am achitat avansul,insa nu mi-a dat nici o chitanta sau factura,mentionandu-se in act doar suma care i-am dat-o ca avans si restul sumei de plata.Este corect?Nu trebuiea sa-mi dea si factura avand in vedere ca e persoana juridica?Care sunt documentele care trebuie sa mi le prezinte pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare definitiv?Procesul de predare-receptie il semnam dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare definitiv?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:36, 14 Iulie 2008
Din moment ce in antecontractul de vinzare cumparare este trecuta suma ce ati platit-o cu titlu de avans, nu este obligatorie emiterea unei facturi sau chitante .
Din cele prezentate de dvs. rezulta ca apartamentul este o constructie noua. In acest caz, in antecontractul de vinzare cumparare este stipulat un termen limita de predare a apartamentului si in mod sigur detalii tehnice (suprafata utila, dotarile...e.t.c.)
Receptia lucrarii se face mai inainte de semnarea contractului propriu-zis de vinzare cumparare si de plata diferentei de pret.
In caz contrar ati putea fi pus in situatia de a plati diferenta de pret si ulterior sa constatati ca bunul cumparat nu corespunde celor stabilite in antecontract.
Suma toala (pretul ) apartamentului va fi trecut in contractul de vinzare cumparare si supusa taxelor notariale.
a. sustin si eu la fel: daca in antecontractul de vanzare-cumparare este mentionat avansul , nu este obligatorie emiterea unei facturi sau chitante. notarul atesta o data in plus faptul ca s-a platit aceasta suma.
b. Receptia apartamentului se realizeaza inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare si plata diferentei de pret.
Părerea mea este că, chiar dacă în antecontractul de vânzare-cumpărare notarul a stipulat că, în faţa sa promitentul vânzător a numărat banii primiţi cu titlu de avans de la promitentul cumpărător, fiind persoană juridică acesta era obligat a vă emite şi preda chitanţă şi factură, deoarece el nu se poate înregistra în contabilitate cu suma încasată pe bază de contract, ci pe bază de chitanţă şi factură (cu sau fără TVA).
Recepţia imobilului va avea loc anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare deoarece numai după stabilirea echivalenţei între ceea ce aţi contractat şi ceea ce vi s-a construit, veţi achita diferenţa de bani cu ocazia încheierii contractului. Mai mult, este posibil ca suprafaţa, dotările etc. contractate iniţial să nu fi fost respectate, caz în care veţi putea solicita vânzătorului reducerea preţului sau neîncheierea contractului şi restituirea avansului, ca de altfel şi vânzătorul poate să solicite mărirea preţului dacă suprafaţa, dotările etc. iniţial contractate sunt mai mari, mai multe etc., iar dv. le acceptaţi. ;)
De acord cu ultima opinie. Comerciantul este obligat sa emita facturi privind obligatii de plata de peste 100 de lei, precum si chitantre fiscale care atesta fiscal plata unei sume in numerar.

Pentru dv. insa nu face diferenta. Contractul incheioat face dovada de plata a avansului si face dovada civila (nu fiscala, dar civila) unei chitante liberatorii.

Astfel, puteti solicita eliberarea chitantei si facturii (in ordine inversa), dar nu vad sa aveti probleme in a demonstra plata avansului in lipsa lor. Eliberarea lor face parte din datoriile fiscale ale promitentului vanzator, in calitatea sa de comerciant.

Referitor la predarea bunului... cam ciudat sa il predai anterior incheierii vanzarii... Astfel, in ce baza juridica predai acel imobil? :-/ El este oricum proprietatea promitentului vanzator pana la instrainare si chiar daca l-a predat azi, cum poti tu impiedica proprietarul sa intre in imobilul sau? Deci el poate atunci intra maine si sa scoata gresia, faianta, parchetul...

Exemplul este in mod vadit exagerat, dar nu vad in ce baza legala se poate preda anterior transferului de proprietate un bun si cum se poate impiedica accesul in el pana la incheierea contractului de vanzare?
Reducerea pretului si rezolutiunea contractului se poate cere si ulterior, nu e un impediment. E deranjant intr-adevar ca acel cumparator apuca sa dea banii si sa-i recupereze... cine stie cand!
Dar se poate incheia un contract de vanzare cu plata pretului (diferentei) dupa incheierea procesului verbal de predare-primire a apartamentului!
De asemenea, se pot face toate aceste lucruri concomitent si printr-un singur act!

Nu este obligat cumparatorul a accepta dotari mai multe decat cele enumerate in contract (sau promise in promisiune) iar acceptarea se face numai prin procesul-verbal de predare-primire si nu prin contractul de vanzare.

Mentionez ca acel contract de vanzare contine des o clauza care spune ca apartamentul a fost predat la data incheierii contractului... :P Sau se precizeaza ca apartamentul se considera predat fara a mai fi necesara vreo formalitate... ori alte variatiuni de gen! S
a fiti tare atent la ceea ce semnati, cititi de 10 ori, solicitati contractul inainte de ziua semnarii, sfatuiti-va cu apropiati, vedeti ce spune, eventual sa-l aratati unui avocat.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare persi persi Buna ziua! Vrem sa cumparam un apartament cu avans de 27.000 eur si restul in rate lunare pe o perioada de 10 ani. pretul apartamentului este de 42.000 eur in ... (vezi toată discuția)
Nerespectare precontract vanzare-cumparare apartament nou dia_styl dia_styl Buna ziua tuturor, Am o problema legata de achizitionarea unui apartament nou: In luna mai 2008 am gasit un apartament nou in Alba Iulia la pretul de ... (vezi toată discuția)
Antecontract imobiliar andreearuxi andreearuxi Buna seara ... As dori daca se poate un sfat. Intentionez achizitionarea unui imobil (garsoniera). Aceasta este in valoare de 26.000 euro, dar pt ca se achita ... (vezi toată discuția)