Valentinian a scris:
D/le goe_07, Asociaţia de Proprietari dispune tocmai prin hotărârea Adunării Generale. Indiferent de cât de costisitoare este reparaţia.
Locatarul care a reparat acoperişul pe cheltuiala sa se pote îndrepta împotriva celorlalţi, însă pentru a avea ceva şanse de câştig, trebuie să dovedească intenţia sa de a repara acoperişul cu ajutorul asociaţiei, prin cereri către preşedinte de a pune pe ordinea de zi a şedinţei adunării generale a acestei intenţii, prin o hotărâre a asociaţiei de a consitui un astfel de fond, etc...
1-Am luat act de pozitia dvs de a ataca orice opinie alta decat a dvs.Nu doresc sa intru in polemici,incerc insa sa expun probleme din viata curenta din bloc si cum sunt solutionate de catre autoritati cererile acelora care beneficiaza de consecintele traiului in comun
2-Sustineti ca locatarul care a reparat cota din parte comuna"
se poate indrepta impotriva celorlalti si ca pentru a avea castig trebuie sa dovedeasca intentia sa de a repara cu ajutorul asociatiei,prin cererei catre presedinte de a pune pe ordinea de zi a sediontei adunari generale..."
Va respect opinia,insa va comunic ca adunarea generala nu se convoaca pentru orice lucrare de reparatii intretinere parti comune
In cazul unei asociatii de proprietari formata din 6 imobile cu 36 de scari,
presedintele si comitetul executiv ar trebui sa se ocupe numai de convocat adunari generale pentru solutionarea problemelor curente si obtinerea acordului proprietarilor pentru executarea diferitelor interventii asupra partilor comune imobil.
Sunt presedinte de asociatie de proprietari si m-am confruntat cu situatii in care atat asociatia de proprietari cat si eu personal am fost actionat in instanta pentru obligarea la plata a contravalorii sumelor folosite de proprietari de regula cei de la ultimul nivel pentru reparatii partiale acoperis
Va comunic ca atat actiunile formulate in instanta cat si cele adresate parchetului ,in final au fost solutionate in defavoarea petentilor .
Nu inseamna ca daca se "
dovedeste intentia ",lucrarea de reparatie partiala la parti comune a parcurs etapele legal prevazute de art 22 (9) din HG nr 1588/2007,art 37 din L nr 230/2007 care impun respectarea l
egislatiei in vigoare
Legislatia in vigoare nu permite ca autoritatea publica locala sa elibereze documentatia legala necesara pentru reparatii executate
partial asupra parti
comune de catre
persoane fizice
Tot legislatia in vigoare obliga ca pentru introducerea la calculul lunar a cotelor de intretinere a unei lucrari de reparatii parti comune sa existe documentatia justificativa vizata de catre cenzor/comisia de cenzori
Personal,in marea majoritate a situatiilor inteleg interesul celor care initiaza executia de reparatii la parti comune,problema se reduce in final ca la nivelul asociatiei de proprietari datorita conditiei financiare-pentru executarea de reparatii este necesara existenta acordului adunarii generale a proprietarilor
Am avut acum 2 ani de zile situatie concreta in care la una dintre scarile unui imobil a aparut o problema reala la ultimul nivel.Evenimentul a fost anterior adunarii generale.Adunarea generala a proprietarilor a luat in discutie situatia ,a prezentat selectie de oferte ale operatorilor economici,in final cei prezenti au apreciat ca hidroizolatia terasei respective ultima data fusese reparata in urma cu 6 ani si prioritar se impune inlocuirea scurgerii generale,lucrare care a fost adoptata prin bugetul de venituri si cheltuieli
Proprietarii de pe scara cu problema ,au inteles majoritatea sa execute reparatia la intreaga suprafata a terasei,suportand contravaloarea prin contributie individuala
Lucrarea a fost executata cu unitate autorizata care a intocmit PVreceptie si a acordat garantie
In timpul platii celor 4 rate,mai multi proprietari au contestat legalitatea conditiilor in care a fost executata lucrarea,au formulat sesizari la serviciul specializat din primarie care a concluzionat ca nu au fost respectate normele in vigoare
In final,i
nstanta de judecata,a dispus hotarare definitiva si irevocabila prin care admite "actiunea reclamantilor impotriva impunerii la plata de sume utilizate pentru lucrari la parti comune imobil - efectuate fara indeplinirea prevederilor in vigoare"
Revin si subliniez ca de pomana eu ca si presedinte de asociatie ,dau curs cererilor proprietarilor pentru diferite reparatii parti comune,desfasor demersuri pentru executarea lucrarilor necesare bunei functionari a partilor constructii/
instalatii parti comune imobil cu respectarea cadrlui legal ,daca,proprietarii au interese diferite,nu dispun hotararea de executare a acestora si nu prevad prin bugetul de venituri si cheltuieli modalitatea de plata ,iar in final, instanta de judecata le admite actiunea