Sunt incadrat in munca in septembrie 1968. In noiembrie 2008 doresc sa ies la pensie. Nu am beneficiat de concediu in anul in curs. Cum se calculeaza compensarea baneasca pentru concediu neefectuat?
La solicitarea mea la compartiment contabilitate mi-a raspuns ca am dreptul la concediu, si implicit la compensare baneasca, numai pentru lunile ianuarie - octombrie 2008. Sotia mea a iesit la pensie in 2002, in aceasi situatie, si a primit compensare pentru concediul neefectuat in anul respectiv, intreg anul, la care s-a adaugat concediul pentru lunile septembrie si octombrie, deci de la luna de angajare la luna de desfacere a contractului de munca.
Daca ati putea face referire si la un act normativ, va multumesc mult.
Colegii mei au raspuns corect la intrebarea dvs.
Daca nu prea ati inteles, va fac un rezumat: dvs aveti dreptul la un nr. de zile de concediu de odihna pe anul 2008 proportional cu timpul efectiv lucrat (conf. art.140(1) din Codul muncii).
Fiindca nu-l puteti efectua, iesind la pensie, zilele neefectuate se compenseaza in bani, conf. art.141(4) din Codul muncii.
Sanatate si pensie lunga!
Buna! Lucrez la o firma de confectii unde toti angajatii au salariul de incadrare minim pe economie, dar se lucreaza in acord individual , iar salariul brut lunar depaseste 1000lei. Intrebarea mea este: cum se plateste concediul de odihna in perioada concediilor si cum se plateste concediul de odihna la lichidare? Exista vreo diferenta? Imi puteti spune si o lege unde gasesc diferenta? ( daca exista).
Va multumesc!
Cf Codului Muncii indemnizatia pt concediul de odihna :
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.; (O.U.G. nr. 65/2005)
In momentul plecarii din societate se calculeaza in acelasi mod.