Daca am o agentie care ofera servicii de publicitate pot angaja zilieri ?
Conform art. 11 din Legea 52 /2011, publicitatea se incadreaza la domeniile unde se pot incheia astfel de contracte. Insa, la art.4, pct.5 din cadrul aceleasi legi se specifica " beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert"....pe cand noi exact asta facem : publicitate unor terti.
Deci ramane intrebarea : se pot angaja in publicitate zilieri sau nu ? :-/
Am intrebat si la ITM, dar nu m-au putut ajuta. :(
Multumesc anticipat.
1. Danyella_tm nu a precizat ce atributii vor avea zilierii respectivi. Am presupus ca ei vor desfasura activitatea in domeniile prevazute de art.11 din Legea 52/2011 (unde se evidentiaza si publicitatea).
2 . - Nu activitatea beneficiarului trebuie sa aiba caracter ocazional si activitatea zilierului.
- Eu consider ca producerea unui anumit spot de publicitate are un caracter ocazional (limitat in timp) pentru zilier, chiar daca intreaga activitate a beneficiarului are caracter permanent.
Sunt perfect de acord cu d-nul Valeriu..."nu activitatea beneficiarului are caracter ocazional, ci cea a zilierului". Nu e obligatoriu sa folosim aceiasi promoteri pentru fiecare serviciu oferit. Depinde de cerintele clientului si de complexitatea campaniei de promovare.
De exemplu, daca un client doreste sa i se faca publicitate prin intermediul pliantelor (care sa fie distribuite in cutiile postale sau stradal, intr-un interval de 3-4 zile ) e normal sa angajam zilieri. Acestia vor presta activitatea strict in cele 3-4 zile.
Dupa o anumita perioada de timp acestia mai pot fi angajati, atata timp cat nu se depasesc 90 zile / zilier, cumulate de-a lungul unui an calendaristic.
Asta banuiam si eu...ca activitatea zilierului este cea care trebuie sa aiba caracter ocazional, aceasta fiind si ipoteza logica, insa in textul legal sau in normele metodologice nu se regasesc mentiuni exprese referitoare la termenul "ocazional".
Astfel, sunt complet in rezonanta cu dvs. cand spuneti ca zilierii sunt cei care trebuie sa desfasoare activitatea in mod ocazional si nu beneficiarul, insa nu cred ca ati ajuns la aceasta concluzie interpretand o norma legala, ci pur si simplu pentru ca asa vi s-a parut normal, or in cazul unei inspectii ITM exista posibilitatea ca domnii inspectori sa fie de alta parere...
1. ITM stie foarte bine ca unde legea nu distinge nu trebuie sa distingem noi.
2. Activitatea unei societati comerciale nu prea poate fi ocazionala, ea nu se infiinteaza numai pentru anumite ocazii, de regula este permanenta, cel putin in intentie.