avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie cu vechime completa in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie cu vechime completa in munca

Va rog daca se poate sa imi precizati data pana cand a fost posibila iesirea la pensie la 62 de ani, grupa III (functionar birou) cu vechime integrala de 39 ani 6 luni. Sunt nascut in iulie 1948. Multe multumiri !
Cel mai recent răspuns: codrut1950 , utilizator 19:40, 6 Iunie 2011
Valentin Mester a scris:

codrut1950 a scris:

Va mai rog doar inca o lamurire. Un coleg nascut in noiembrie 1949, cu acelasi stagiu de cotizare complet, economist, cu ce data poate iesi la pensie anticipata si cate luni de penalizare corespunzatoare ? Din ce data intra la pensie de limita de varsta. Va multumim anticipat !
In octombrie 2014 la implinirea varstei de 64 de ani si 11 luni.
Poate depune dosarul de pensionare anticipata partiala incepand cu luna iulie,cu o penalizare de 0,75% pt fiecare luna de penalizare.0,75x40 luni=30%
codrut1950:
1. Deoarece este nascut in noiembrie 1949 varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare este de 34 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 10 luni.
2. Daca are stagiul complet de cotizare (34 ani si 10 luni) poate solicita pensie anticipata partiala la 59 de ani si 11 luni.
3. Daca solicita pensie anticipata cu 1 iulie 2011 va avea o diminuare a pensie cu 29,25% pana in octombrie 2014 cand va beneficia de pensie de limita de varsta.

Totusi nu inteleg ! Diferenta de varsta intre mine (nascut in iulie 1948) si colegul meu (nascut in noiemb.1949) este 1 an si 4 luni. De ce data de iesire la pensie pentru limita de varsta nu "respecta" aceeasi diferenta ( eu in ian. 2013 iar el in octombrie 2014 diferenta fiind deci de 1 an si 9 luni) ?! Care este "tabelul" ?
Cititi Anexa 3 la Legea 263/2010.
In octombrie 2009 cand s-a aprobat dosaul de pensie nu exista aceasta Anexa 3 !
Deci aceasta anexa se aplica din 2010. Precizati pe ce baza s-a stabilit pensia anticipata partiala in octombrie 2009 (economist nascut in noiembrie 1949 cu stagiu complet de cotizare). Va rog si va multumesc !

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Sunt nascuta in martie 1959, am 34 de ani de munca{ inca lucrez}din care 19 ani in grupa a-II-a, la care se adauga de 3 ori cate 1 an de somaj. ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mihteo mihteo Sunt nascut in decembrie 1949 si fac vechime in munca de 44 de ani in luna noiembrie. La ce data pot solicita pensionarea anticipata? (vezi toată discuția)
Informatii trofinicamihai trofinicamihai Am o vechime neintrerupta in invatamant de 38 ani si 6 luni. sunt nascut in 1949, luna iulie ziua 6.Pot sa ma pensionez in acest an fara penalizare?Daca e cu ... (vezi toată discuția)