avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocat American (Juris Doctor)
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocat American (Juris Doctor)

Doamnelor/Domnilor:

Sunt candidat la titlul de Juris Doctor la Univ, Loyola, Chicago, Illinois, USA. Urmeaza sa dau examenul de admitere in barou si sa practic in USA. Doresc sa fiu admis pentru a putea practica legea romaneasca in Romania.

Conform legii avocatilor, posesorii unui doctorat in jurisprudenta pot fi admisi in barou.

Stie cineva cum un caz concret de avocat american admis in Romania?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:11, 21 Iulie 2008
Cred ca un "doctorat in jurisprudenta" este cam insuficient pt ceea ce doresti.

Legea 51/1995 privind profesia de avocat prevede:
Art. 11. - (1) Poate fi membru al unui barou din România cel care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
b) este licenţiat al unei facultăţi de drept sau doctor în drept;
c) nu se găseşte în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
(2) Îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. d) a alin. (1) trebuie dovedită cu certificat medical de sănătate, eliberat pe baza constatărilor făcute de o comisie medicală constituită în condiţiile prevăzute în statutul profesiei.
Art. 12. - (1) Membrul unui barou din altă ţară poate exercita profesia de avocat în România dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, mai puţin cea cu privire la cetăţenia română.
......................................................

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2008
Andrei Koszti, Avocat
Titlul de Juris Doctor presupun ca se poate echivala cu un doctorat in drept/jurisprudenta. Terminologia nu este problema aici.

Intrebarea este: cunosti un avocat strain (eventual american) care s-a incris in barou si practica in Romania cu drepturi depline?

Multumesc.
NU
dar daca tot veni discutia: ai idee cum poate un avocat roman sa profeseze in SUA ?
baroul bucuresti
SECRETARIAT
Lucian MUSICA-POPA 314.93.38
Eu stiu o domnisoara care este membra a baroului New York si practica in Romania, insa ca avocat strain. Ideea de baza la inscrierea intr-un barou roman ca practicant al dreptului roman este cunoasterea legii romane, fapt care se poate verifica prin examen. Oricate doctorate ai avea pe dreptul altei tari, niciodata nu vei putea practica pur si simplu dreptul roman, pentru simplul motiv ca nu il stii. Ce exemplu mai bun decat faptul ca nu exista doctor in jurisprudenta sa dam?

Din acest motiv, asa cum a spus si av_andrei mai sus, un avocat licentiat sau doctor in dreptul altei tari se poate inscrie oricand in Romania ca avocat strain, si implicit sa practice dreptul pe care il cunoaste, iar daca vrea sa practice dreptul romanesc trebuie sa dea examen:

Art. 12 - (1) Membrul unui barou din altă ţară poate exercita profesia de avocat în România dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, mai puţin cea cu privire la cetăţenia română.

(2) Pentru a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, avocatul străin are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbă română, organizat de U.N.B.R.

(3) Avocatul străin poate exercita profesia de avocat în România, la alegere, în cadrul uneia dintre formele de organizare prevăzute la art. 5.

(4) Avocatul străin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional.

(5) Onorariile cuvenite avocatului străin se vor înregistra şi se vor plăti integral în România.

(6) Avocatul străin care exercită profesia în România este obligat să se înscrie în tabloul special ţinut de fiecare barou şi se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei şi codului deontologic.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatii romani apara in fata intantelor dun alte state ue dandanaua dandanaua Avocatii romani definitivi, cu vechime intre 5 si 10 ani in profesie (7-8 ani), pot apara cetatenii romani in fata instantelor altor state ale uniunii europene ... (vezi toată discuția)
Conditii profesare avocat din sua in romania Alessandratw Alessandratw Buna ziua! Nelamurirea mea este legata de legea sau statutul care guverneaza posibilitatea exercitarii profesiei de avocat in Romania de catre un avocat ... (vezi toată discuția)
Avocat din spania arara arara va rog sa-mi spuneti daca un avocat cu experienta din Spania poate sa profeseze in Romania. in ce conditii? (vezi toată discuția)