avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Fotografierea/filmarea persoanelor pe domeniul public
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Fotografierea/filmarea persoanelor pe domeniul public

Buna ziua. Doresc sa stiu daca pot fotografia/filma adulti sau copii pe domeniul public . Ce lege reglementeaza acest lucru?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 10:55, 6 Iunie 2013
Raspunsul il gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc
O zi buna

Pe langa informatiile ce le-ati aflat accesand legatura oferita mai sus…

Pe copii aveti dreptul sa ii fotografiati / filmati numai daca obtineti acordul parintilor.

Articolul 8 din CEDO (privind viata privata) protejeaza imaginea persoanei - fie aceasta persoana publica sau ba. Faptul de a fi fotografiata / filmata in public in anumite ipostaze tine tot de viata privata. Prezenta unei persoane in spatiul public nu inlatura dreptul acesteia la anonimat (daca nu e persoana publica - dar si in cazul acestora exista unele limitari ale dreptului la exprimare, ale dreptului la informare). Dreptul la anonimat = intimitate e un drept care trebuie sa prevaleze asupra informarii publicului.

Incidente mai sunt si dispozitiile Legii nr 8 din 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, in sensul ca dv ati avea drept de autor asupra fotografiei / filmarii executate dar persoanele fotografiate / filmate au dreptul sa ceara bani (ca exemplu) pentru ca dv sa aveti dreptul sa difuzati imaginile care ii reprezinta.

Citez din L 8/1996:
Art. 88. - (1) Utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o utilizeze fara consimtamantul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupa moartea sa.
(2) In lipsa unei clauze contrare, consimtamantul nu este necesar daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza.
(3) Consimtamantul prevazut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care contine portretul:
a ) unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activitatilor sale publice;
b ) unei persoane a carei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezinta o adunare, un peisaj sau o manifestare publica.

~~~~~~~
Pentru fotografia facuta intr-o piata publica, sau intr-un parc, si în care apar mai multe persoane, dar accentul nu este pus asupra uneia dintre ele (in sensul ca nu e un portret evident) nu este necesar acordul tuturor persoanelor - dar daca una dintre acele persoane isi “gaseste” chipul (clar identificabil) publicat pe undeva va poate chema in judecata si poate obtine inlaturarea fotografiei / filmarii de pe unde ati publicat-o si mai poate obtine si ceva daune pentru ca i-ati folosit imaginea fara acord (poate ii provocati unele neplaceri prin faptul ca ii publicati imaginea; poate ii periclitati siguranta sau pur si simplu nu vrea sa devina "celebra" - ca exemple).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retele sociale ca probe juridice CeckPointCharlie CeckPointCharlie Buna ziua. Pot fi considerate probe dpdv civil sau penal pozele postate pe Facebook sau alte retele sociale? (vezi toată discuția)
Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu caracter personal BEmanuel87 BEmanuel87 Buna ziua. Asist la un gen de scandal-circ pe care mi-l imputa un utilizator al internetului care activeaza in aceeasi comunitate cu mine. Am primit la un ... (vezi toată discuția)