avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru un copil cu handicap din nastere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru un copil cu handicap din nastere

Buna ziua
Am un baiat cu handicap gr.II, handicap dobindit din nastere. A fost operat la 6 saptamini de un rinichi polichistic, tumora inghinala (am lucrat in mediu toxic la Uz. 23 August la turnatoria de otel). La un an nu auzea (am fost tratata cu streptomoicina si nu mi s-a permis sa avortez), fiind declarat surdomut. La 7 ani a fost diagnosticat cu miopie galopanta si la 10 ani avea dioptri -11, -9. Toate aceste detalii se gaseau in fisa lui medicala de la policlinica Titan. Acum sa trecem la problema juridica. Dupa decesul tatalui, m-am prezentat la "Pensii" cu dosarul si cu certificatul de handicap. :O Surpriza! nu e valabil, trebuie un certificat de la comisia de expertiza muncii.......... Acolo, mi-au cerut fisa medicala pina la 16 ani. Am fost la policlinica Titan..si alta surpriza, fisa este la..........REMAT!!!!! Am fost trimisa la comisia pe tara si acolo m-i s-a spus ca nu poate fi incadrat nici macar in gradul III de invaliditate #-o:stunned:.... Cum este posibil ca un om sa primeasca un certificat de handicap, dar sa fie apt de munca?????? Consider ca este o aberatie. Handicapatul este o persoana inapta de munca. Avind o surditate grava de perceptie, doamna doctor care l-a verificat mi-a spus ca daca nu vorbea era inapt........adica daca la un loc de munca cineva il atentioneaza ca-i cade ceva in cap si el nu aude nu este nicio problema, problema ar fi daca nu i-ar multumi prin semne ci prin viu grai!!!. Ce lege este asta?, nu este normala!. Exista cumva posibilitatea sa obtina pensia de urmas numai cu certificatul de handicap? Am uitat sa va mai spun ca am un bilet dat de spitalul Coltea in care diagnosticul este de surditate bilaterala, tip perceptie, grava CONGENITALA!!? Astept raspunsul dvs. Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:59, 16 Iunie 2011
tina_gemeni a scris:
Dupa decesul tatalui, m-am prezentat la "Pensii" cu dosarul si cu certificatul de handicap. Surpriza! nu e valabil, trebuie un certificat de la comisia de expertiza muncii..........

Au avut dreptate cei de la pensii. Potrivit art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate, nu copiii incadrati in grad de handicap.

tina_gemeni a scris:
Am fost trimisa la comisia pe tara si acolo m-i s-a spus ca nu poate fi incadrat nici macar in gradul III de invaliditate

Acestea sunt concluziile medicilor, concluzii pe care eu nu am competenta sa le comentez.

tina_gemeni a scris:
Cum este posibil ca un om sa primeasca un certificat de handicap, dar sa fie apt de munca?????? Consider ca este o aberatie. Handicapatul este o persoana inapta de munca.

Confundati incadrarea in grad de handicap cu incadrarea in grad de invaliditate. Numai in cazul incadrarii in grad de invaliditate se emite decizie asupra capacitatii de munca.

Daca veti citi Legea nr. 448/2006 veti vedea ca persoanele incadrate in grad de handicap sunt apte de munca. De altfel si persoanele incadrate in gradul III de invaliditate sunt apte de munca.

tina_gemeni a scris:
Exista cumva posibilitatea sa obtina pensia de urmas numai cu certificatul de handicap?

Nu exista aceasta posibilitate. Asa cum am scris la inceputul mesajului, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala, care emite o decizie in acest sens.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere copil major cu handicap ContSters274581 ContSters274581 va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea problema.Sotul,pensionar limita varsta divorteaza in 2006 de nevasta cu care are un copil ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)
Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)