avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil major cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil major cu handicap

va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea problema.Sotul,pensionar limita varsta divorteaza in 2006 de nevasta cu care are un copil de 32 ani cu handicap mediu (autism,oligofrenie,)Dupa divort acesta trimite regulat bani pt intretinerea copilului din proprie initiativa.In 2013 primeste citatie de la copilul major in care cere pensie de intretinere.Fosta sotie are serviciu ,lucreaza inca iar copilul are pensie handicap 33.5 lei. Handicapul copilului e de la 3-4 ani.Sotul are o pensie de 1725 lei si nu mai are alti copii din alte casatorii.Exista un procent care se stabileste pt intretinere copil cu handicap? Legea ce spune, cat la suta trebuie sa platesc pensie de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:16, 30 Ianuarie 2013
Legea nu spune decat ca :
Art. 513. - Obligația de întreținere există numai între persoanele prevăzute de lege. Ea se datorează numai dacă sunt întrunite condițiile cerute de lege.
Art. 524. - Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale. .


Copilul Dvs nu mai indeplineste conditiile cerut ca si copil pt a primi intretinere.. nu mai e minor si nici in continuarea studiilor si a depasit si 26 de ani. E adevarat insa ca se afla in nevoie si nu se poate intretine din munca.

Art. 516. -
(1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege

Art. 519. - Întreținerea se datorează în ordinea următoare:
a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor

Instanta va decide in acest caz daca e in drept sa primeasca si cat. Daca o singura persoana aflata in intretinere primeste pana in 25% ( cand e vb de sotie/ fosta sotie daca se afla in drept; fie cand e vb de un copil ), inclin sa cred ca tot in jur de acest procent va fi, daca va fi admisa cererea.
Multumesc, credeam ca exista undeva specificat modul de calcul sau procentul din venituri.

Dupa divort acesta trimite regulat bani pt intretinerea copilului din proprie initiativa.In 2013 primeste citatie de la copilul major in care cere pensie de intretinere


Avand in vedere faptul ca tatal trimite bani in mod regulat copilului adult aflat in dificultate, (deci din punct de vedere moral, chiar si legal, nu i se poate reprosa nimic), care este substratul actiunii in justitie?
fosta sotie vrea ca "sa fie totul legal" ca sa poata beneficia (copilul) de pensia de urmas dupa un eventual deces al tatalui Eu nu vad legatura dar asa a motivat ea actiunea.Probabil ca sa fie sigura ca nu ma voi razgandi vreodata.
Legal e si asa, adica sa platiti de bunavoie si nu silit de catre instanta. Se prea poate ca actiunea dansei " legala" sa fie respinsa de instanta.
Apoi, nu exista nicio legatura intre pensia de intretinere si cea de urmas de care oricum va beneficia cf legii
"Copiii au dreptul la pensie de urmas:
pana la varsta de 16 ani;
daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b; "
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru bolnavii psihic AdrianBOA AdrianBOA Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a [b]adoptat legal[/b] un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)