Puteti consulta D E C I Z I A Nr. III din 2 decembrie 2002, a Cutii Supreme de Justitie (actuala ICCJ) publicata in M.O. la pafg. 15-16.
[ link extern ]
Dar eu nu prea vad la ce ne foloseste. Un angajat obisnuit, un demnitar, un cersetor, un stiutor de carte sau nu..., daca a furat, a inselat, ne-a nedreptatit..., poate fi tras la raspundere si sa suporte consecintele.
Adesea am citit impreuna cu dumneavoastra, aici pe forum, cum intreaba unii cum sa-si formuleze plangerea, actiunea, la ce articol din ce lege sa se refere, unde sa-l incadreze conform unui cod sau unei legi, s.a.m.d.
Eu cred ca majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti in domeniul juridic, asa cum majoritatea nu sunt pregatiti in domeniul financiar-contabil, cum majoritatea nu sunt pregatiti in inginerie electrica, genetica sau medicala... Sunt zeci de mii de specializari din mii de domenii din sute de subdomenii...
De aceea cred ca, revenind la subiect, justitiabilul trebuie sa-si formuleze cererea in justitie simplu, solicitand instantei sa analizeze, sa oblige pe cineva, sa pedepseasca pe cineva, sa solicite despagubire de la cineva aratand faptele, daunele, nedreptatile suferite fara a se stradui sa faca incadrari juridice s.a.m.d.
Daca un justitiabil doreste sa se exprime in fata instantei in termeni juridici, cu interpretarea si coroborarea prevederilor din legislatie (romaneasca, europeana), este bine sa fie ajutat de specialisti: juristi, avocati...