avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari - institutie publica?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari - institutie publica?

Buna ziua.
Rog persoanele care sunt in masura sa imi dea un raspuns sa ma ajute in legatura cu raspunsurile la urmatoarele intrebari:
Asociatia de proprietari este o institutie publica in sensul art.145 din codul penal? Administratorul asociatiei este functionar public?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mytro , utilizator 18:36, 20 Aprilie 2015
Ştiu că sunteţi Administrator(ă), şi din ce am citit, sunteţi pregătită în domeniu, nu ca mulţi alţii, cel puţin în Asociaţia mea, unde se încalcă legile cu o seninătate ... penală. Ştiu şi că faceţi totul la vedere, afişaţi listele de Întreţinere pe Internet, deci transparenţă totală, aşa cum ar trebui să facă mai toţi "şefii" Asociaţiilor de Proprietari din România !
Acum, că şi Gunoiul se va plăti la Administraţia Financiară Municipală, mai rămâne de plătit doar apa, pentru că la Gaze mai sunt vreo 10 familii din aproximativ 500 (e o A.P. megalomanică, deci, bună de "muls", inclusiv de politicieni) ! Atunci, ce rost mai are să existe armata aia de angajaţi - Preşedintă, Administrator(i), Cenzoră, Instalator(i), Avocat, chiar şi Executor Judecătoresc (?!), 6 femei de serviciu, etc. ?
Au mai fost discuţii de acest tip, dar ştiu că e cam greu să se realizeze, mai ales la Asociaţii-mastodont, cum e la A.P. de care aparţin. Ştiu că multe oraşe mai mici, parcă de prin Ardeal, au demult desfiinţate Asociaţiile.
Citiţi articolele de mai jos:
*** www.avocatnet.ro/content/for...
*** [ link extern ]
*** [ link extern ]
*** [ link extern ]
*** [ link extern ]
Nouă ni se iau banii cel puţin de 2 ori: o dată pentru Utilităţi şi reparaţii. etc., şi a doua oară plătind multe lucruri de care nu beneficiază toţi proprietarii. Ce fac cei care nu sunt răi-platnici, de ce să plătească avocat sau chiar restanţe şi penalizări, în urma proceselor de la CET, Apaterm, etc. ? De ce nu se implică Primăriile să plătească ele angajaţii (în afară de femeile de serviciu, dacă sunt reparaţii, etc.), pentru că noi ne-am săturat să ni se bage mereu mâna în buzunar, ştiind că banii tot în bugetul Primăriei ajung ?
Tot Primăriile ne lasă să ne batem singuri capul cu şefi ai A.P. corupţi sau care eludează legile, replicându-ni-se că ... n-au legislaţia care să-i poată controla sau amenda pe cei dovediţi că au încălcat legile în domeniu (art. 52, art. 53 şi, cel mai important, art. 55 din Legea 230/2007 îi contrazic pe Primari, vedeţi mai jos link-uri).
Ce e făcut în continuare, dacă nici Autorităţile nu ne mai apără împotriva abuzurilor unor conducători ai A.P. incompetenţi, abuzivi, chiar violenţi, care încalcă legile fără a fi penalizaţi mai ales de către Primării, ajungându-se şi la plângeri penale împotriva lor ?
De ce oare în alte oraşe Primăriile se implică în amendarea incompetenţilor, în conformitate cu obligaţiile din Legea 230/2007 ?
Responsabilitatea Primăriilor (Consiliilor Locale) se vede în art. 52, art. 53 şi, cel mai important, în art. 55 din Legea 230/2007, dar şi în temeiul art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea soluţionării petiţiilor. Link-uri din legile respective, aveţi aici: [ link extern ]
şi aici: [ link extern ]
LEGEA 230/2007, ART. 55 SPUNE: <<< Consiliile Locale, cu sprijinul aparatului propriu al Consiliilor Judeţene, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul Asociaţiilor de Proprietari, din oficiu sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai Asociaţiei de Proprietari. >>> Detalii, aici: [ link extern ]
Am scris toate astea fără să generalizez, pentru a informa "poporul" proprietar de apartament la bloc despre activitatea din cadrul A.P. Aceştia ar trebui să se implice, să se informeze, nu să aştepte liniştiţi să fie furaţi ca-n codru (sunt multe situaţii penale în toată ţara), neştiind nici să citească tabelul cu Întreţinerea, plătind tot ce li se cere (la noi, până-n 2013, aveam cele mai scumpe facturi de apartament din tot oraşul, ulterior găsind multe ilegalităţi, făcând plângeri penale).
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
rmf, utilizator
In general raspunsurile sunt date inainte de a pune dv.intrebarea.
Legile sunt facute urmarind principiile, nu cazuri particulare.
Pentru rezolvarea cazurilor particulare exista primaria care trebuie doar sa asiste asociatiile in activitatea lor, nu sa le administreze, exista instante judecatoresti.

Asociatia de proprietari are personalitate juridica de drept privat, asa cum este si un ONG, asa cum este si un s.r.l., asa cum este si o societate comerciala. Fiecare isi asigura managementul, nu se baga statul sa-i administreze treburile, dar au de-a face cu statul si cu institutiile lui atunci cand se comit infractiuni.
Poate să-mi spună cineva dacă Legea Liberului Acces la Informațiile de Interes Public (Legea 544/2001) se aplică și în cazul Asociațiilor de Proprietari ?
Mă refer mai ales la refuzul președintei Asociației noastre de a ne permite, fără restricții, să avem acces la ORICE DOCUMENT al A.P., conform art. 10 al Legii 230/2007 sau art. 12 al H.G. nr.1588/2007 !
Aș vrea, ca pe lângă încălcarea acestor articole de legi, să fac o plângere și pentru încălcarea liberului acces la informații, pentru că nu sunt informații secrete (de stat sau nu) ! Se poate, e aplicabilă la A.P. Legea 544/2001 ?
Președinta tot repetă că nu dă voie ca proprietarii să consulte documentele A.P. - care sunt și ale noastre, ei fiind doar angajații noștri până la urmă - decât în prezența Poliției !
Păi, ne-am conformat, și această președintă chiar sfidează organele de Poliție, nerecunoscând măcar că a primit o notificare de la Poliția Municipală, ceea ce e foarte grav (la ce articol de lege se încadrează această faptă ?): [ link extern ]
Dar problema cea mai mare e că Primăria nu răspunde deloc, nici măcar la Adresele unei Autorități din subordinea Guvernului (A.N.R.S.C.-ul, care e ca și Protecția Consumatorului), pentru a verifica și a soluționa acest caz de abuz al unui Președinte de Asociație: [ link extern ]
SE PARE CĂ ARTICOLELE 52, 53, 55 ȘI 56 DIN LEGEA 230/2007 SUNT PUR TEORETICE, LĂSATE LA LATITUDINEA UNEI PRIMĂRII, CU TOATE CĂ SE RECLAMĂ PROBLEME GRAVE DE LEGISLAȚIE !
Interventie moderator

@rmf
Va rog sa renuntati la conturile duble pe care postati in forum.
Deocandata v-am identificat, pe langa acest cont, si contul @280366.

Daca nu va conformati, propun administratorilor banarea dv. definitiva.
Regulamentul forumului prevede:
II. Reguli si recomandari

Forumul Avocatnet este deschis tuturor persoanelor, indiferent de nationalitate, sex, religie, clasa sociala etc.
Proprietar al tuturor posturilor din acest forum este Avocatnet. Drepturile de autor sunt recunoscute ca fiind ale celor care posteaza pe acest forum, în limitele si în conditiile legii, precum si ale prezentului regulament. Fiecare utilizator este responsabil de continutul mesajelor sale, conducerea acestui forum nefiind responsabila pentru opiniile sau informatiile exprimate de utilizatori.
Fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user). Înregistrarea sub alt nume a aceleiasi persoane se numeste "clona", aceasta practica nu este acceptata in nicio comunitate online iar consecinta este stergerea tuturor clonelor. Daca ai uitat parola, exista o functie pentru recuperarea ei pe care esti rugat sa o folosesti sau, în cel mai rau caz, poti apela la un administrator care te va ajuta.
Nu consideram corecta folosirea unui nume asemanator cu unul deja existent, astfel de alegere poate crea confuzie. De asemenea nu admitem numele care contin conotatii sexuale, rasiste sau ofensatoare.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2015
elga50, moderator
Ce să facem, dacă suntem două persoane diferite din același bloc și aceeași Asociație de Proprietari, scriem pe două conturi diferite, mai ales că avem multe probleme din această categorie a A.P., și vroiam doar să ni se răspundă la multele nereguli semnalate, pentru a învăța și alții din ele. Eu zic că avem dreptul să scriem două persoane diferite (cu două conturi diferite) pe un Forum, chiar dacă suntem vecini ! În fond e un Forum de discuții și mai ales că nu ne comportăm necivilizat, chiar suntem activi, mai ales eu. DACĂ E IMPOSIBIL SĂ EXISTE ȘI CONTUL ”280366”, VOM COMASA PE ACEST CONT ”rmf” ... dar e o problemă, că de pe acel cont, al celuilalt, nu s-a răspuns la multe postări. Oricum, dacă e nevoie, nu mai postează celălat user ”280366”, rămânem să scriem amândoi pe ”rmf”, pentru că sunt mari probleme juridice, cel puțin în Asociația noastră, chiar am fost dați în judecată pentru motive dubioase și ilegale, și vrem să dezbatem aceste probleme !
Acum vreo oră chiar mă bucuram că mi s-a răspuns la întrebarea de ieri ”Poate să-mi spună cineva dacă Legea Liberului Acces la Informațiile de Interes Public (Legea 544/2001) se aplică și în cazul Asociațiilor de Proprietari ?” dar m-am înșelat.
Vă rog, dacă știe careva, se aplică această Lege 544/2001 și în cazul în care ni se interzice nouă, proprietarilor, dreptul de a avea acces la ORICE document al Asociației, astfel, art.10 din Legea 230/2007 fiind încălcat ?
Nu ar fi aceste documente ale Asociațiilor considerate Informații Publice ? Vreau să fac iar o sesizare referitor și la această lege, împotriva celor care ne-au dat în judecată cu o motivație total ilegală și care induce în eroare Instanța de Judecată - ei au scris în motivarea trimiterii în judecată faptul că n-am fi depus Contestații în timp util la facturile-record la Căldură din iarna 2012-2013 (1.414 lei/apart. 2 camere de 42 mp e o sumă imposibilă să existe ca și consum de căldură) și astfel am fi recunoscut acele facturi abuzive ... dar noi avem depuse vreo 10 Contestații începând din 25.01.2013 (prima, înregistrată conform legii, la 4 zile de la afișarea Listelor de plată a Întreținerii), la care nu s-a răspuns la niciuna în termen legal (doar la una, și asta după 2 luni de la depunere), sau chiar deloc !
MULȚUMESC ANTICIPAT !

Alte discuții în legătură

Administrator bloc, functionar public? timpuriu timpuriu prin atestatul primit de la primarie adiministratorul de bloc se poate asimila functionarilor publici si in cosecinta sa raspunda ptr abuzurile pe care le fac ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa predau actele asociatiei de proprietari marianamariana2012 marianamariana2012 sunt in imposibilitatea de a preda actele AP deoarece nu vrea nimeni functia de presedinte.nu mai avem de luna aceasta nici comitet nici administrator.ce se ... (vezi toată discuția)