avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare SRL. Intrebari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare SRL. Intrebari

Buna ziua,

In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului.

Suntem 2 asociati care dorim sa ne deschidem un SRL (fiecare cu 50%) cu codul CAEN de activitate principala 7222 (Consultanta si furnizare de alte produse software - proiectare pagini web) si activitati secundare 7230, 7240, 7260 (in principiu tot ce inseamna creare de website-uri).

M-am documentat (am citit prin subiectele de pe forum) dar as avea nevoie de cateva confirmari / sugestii.

1. Este bine sa incep ca firma neplatitoare de TVA ? (momentan ma incadrez sub 35.000euro/an). Ma intereseaza sa stiu daca aceasta situatie impune drumuri suplimentare pe la institutiile abilitate ale statului, acte suplimentare sau din contra e mai putina birocratie. In plus as dori sa stiu ce se va intampla cu eventualele contracte de prestari servicii de durata(1-2 ani cu plata anuala de ex) pe care le semnez cu clientii si care la inceput sunt fara tva, in cazul in care din diverse motive trec la platitor de tva (trebuie sa platesc din banii firmei mele eventualul TVA ?)

2. Daca optez pentru varianta de microinteprindere cu plata impozitului pe venit de 2,5% (estimez raportul CA/cheltuileli >3, mai trebuie sa stiu dc ma incadrez la > 50% din venituri din alte surse decat consultanta si management - dar cred ca website-urile nu intra la categoria consultanta), putem sa fim noi proprii angajati la firma (preferabil cu 4h, salariul minim pe economie) astfel incat sa ne incadram la statutul de microinteprindere?

3. As fi dorit sa apelez la serviciile unui site care infiinteaza firme prin intermediul formularelor online , insa am inteles ca tot ceea ce fac ei e cam standard si ca mai tarziu pot sa am batai de cap din aceasta cauza, asa ca as dori sa gasesc un avocat care sa imi ofere consultanta pentru deschiderea acestui SRL si ulterior care sa ma ajute sa redactez contracte si alte hartii oficiale. Astept eventualele mesaje pe privat cu o estimare a costurilor deschiderii firmei.

Precizez ca o sa am sediul social in Bucuresti, sector 6.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:32, 11 August 2008
teleptean a scris:

Pe certificatul de inregistrare uita-te la data eliberarii!?
sa zicem ca firma este din aprilie 2008; evident ca la infiintarea societatii ai optat pentru micro altfel nu ar fi aparut asa acolo pe site; dar 60 zile au trecut si nu ai angajat pe nimeni banuiesc. Pentru anul acesta vei ramane microintreprindere iar incepand cu anul urmator vei trece la impozit pe profit(prin schimbarea vectorului fiscal pana la 31 ianuarie 2009) si fiindca ai fost microintreprindere din start nu vei mai putea opta pentru sistemul de impozitare pentru microintreprinderi adica de 2.5% per cifra de afaceri din ianuarie 2009 incolo.
Daca totusi nu-ti vei schimba vectorul pana in 31 ianuarie 2009, la un control de fond vei avea mari probleme.
Nu-ti face griji nici impozitul pe profit nu-i de speriat!


Gresit este platitor de impozit pe profit vezi modificarile din legislatie.Daca, in cusul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste una din conditiile prevazute de Codul Fiscal, calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care acesta nu a fost indeplinit.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
ContSters42967, utilizator
1.platesc impozit pe profit...ok...dar sunt si platitor de tva?

2. legat de platitor de impozit pe profit: in cazul in care eu am incasari apropiate de cheltuieli, adica profitul este foarte mic, in cazul asta ajung sa platesc mai putin decat as plati 2% pe cifra de afaceri,corect?
ghola a scris:




"Gresit este platitor de impozit pe profit vezi modificarile din legislatie.Daca, in cusul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste una din conditiile prevazute de Codul Fiscal, calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care acesta nu a fost indeplinit."

dar

Uita-te te rog la art 109(3) postat de Av. Pitei F. mai sus si vei vedea ca :
(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 103; Exista doar o exceptie de schimbare(care se face in cursul anului fiscal,inclusiv schimbarea vectorului fiscal) pe care am mai amintit-o pe acest forum, pe acest subiect la 28 iulie ora 08:25 si anume: Daca o microintreprindere platitoare de impozit pe venit(2.5%) depaseste in cursul unui an fiscal cifra de 100000 euro atunci schimba vectorul fiscal in cursul anului si va deveni platitoare de impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal .Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit 100000 euro(vezi art 107(1)Cod fiscal!.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
teleptean, utilizator

"2. legat de platitor de impozit pe profit: in cazul in care eu am incasari apropiate de cheltuieli, adica profitul este foarte mic, in cazul asta ajung sa platesc mai putin decat as plati 2% pe cifra de afaceri,corect?"



Da corect ai gandit! asa este!
teleptean a scris:

ghola a scris:



Uita-te te rog la art 109(3) postat de Av. Pitei F. mai sus si vei vedea ca :
(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 103; Exista doar o exceptie de schimbare pe care am mai amintit-o pe acest forum, pe acest subiect la 28 iulie ora 08:25 si anume: Daca o microintreprindere platitoare de impozit pe venit(2.5%) depaseste in cursul unui an fiscal cifra de 100000 euro atunci schimba vectorul fiscal in cursul anului si va deveni platitoare de impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal .Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit 100000 euro(vezi art 107(1)Cod fiscal!.


Nu inteleg ce te nelamureste ?Stiam, eu nu am spus altceva.

Alte discuții în legătură

Diferenta impozit profit si impozit venit adina23 adina23 care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ? distribution distribution Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele? Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai ... (vezi toată discuția)
Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit Admin Admin Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva? (vezi toată discuția)