avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Daune morale
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Daune morale

Buna ziua,
Sunt functionar public, lsingura persoana de la contabilitate, am avut viza control financiar preventiv , am avut si am probleme cu directorul institutiei si anume:
- a angajat o persoana si mi-a luat viza de control financiar preventiv( cfp) pentru ca de fiecare data vine cu facturi si contracte nelegale, mereu a avut conflicte cu mine pe aceasta tema...si mereu imi spunea ca daca nu semnez (contractele sau facturile , mai ales cunoscutilor) si nu dau drumul la plata imi ia viza cfp si scade salariul, sau ma da afara..... Eu nu am cedat si ....am salariul scazut cu 25 %
- nu imi dau acte , ma ameninta , nu vorbeste cu mine despre problemele din contabilitate , ci numai imi ORDONA, ca daca nu fac.... o sa ma dea afara....
- sunt singura salariata care nu ma cheama la sedinte, nu ma trimite la programe de formatori...restul da...se face ,, discriminare,,....si multe alte...
- nu vrea sa ma promoveze pe grade superioare..... iar angajatii noi pe care i-a primit(politic) , sunt promovati dupa o luna de angajare.... Eu sunt in institutie din 2006 , iar dansul angajat politic din 2010....Are sustinere spune el... NU MA INTERESEAZA , decat daca este legal...
- L-am dat in judecata pentru luarea vizei cfp,( pentru ca a fost luata nelegal) SI AS DORI SA INTREB , POT SA CER DAUNE MORALE ... ...? Pentru ca mi-a diminuat salariul abuziv, mi-a afectat sanatatea, si prestigiul profesional.. Oare as avea castig de cauza? Ce ma sfatuiti?Cum sa procedez ?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
crsteo02, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 12:26, 24 Iunie 2011
ce va sfatuiesc...cum sa procedati...
sa incepem cu inceputul:
din capul locului trebuie sa precizez ca nu ma intereseaza conflictele dvs cu directorul, ci doar va voi incerca sa va explic niste situatii
1. din postura de contabil, nu aveti dreptul de a exercita viza CFP, intrucat, conform nr. 11 din oug 119/1999, persoana care exercită controlul financiar preventiv propriu nu trebuie să fie implicată, prin sarcinile de serviciu, în efectuarea operaţiunii supuse controlului financiar preventiv propriu.
2. trebile financiare in cadrul unei institutii, se fac in conformitate cu prevederile ordinului nr. 1702/2002, si stiti foarte bine ce documente va trebuie. daca nu vi le pune la dispozitie, puteti refuza intocmirea ordinelor de plata, primirea facturilor, etc.
3. conform art. 45 din legea nr. 188/1999,
" ART. 45
(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.
(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii."
4. conform art. 65 din legea nr. 188/1999
" ART. 65
(1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional se organizează de autoritatea sau instituţia publică, în limita funcţiilor publice rezervate promovării, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate."
5.conform art. 50 din legea nr. 188/1999
"ART. 50
Funcţionarii publici au dreptul şi obligaţia de a-şi îmbunătăţi în mod continuu abilităţile şi pregătirea profesională."
Pentru pct. 3 si 4, il puteti actiona in judecata, daca puteti sa demonstrati ca va ingradeste dreptul la cariera si la perfectionare profesionala. :)
Multumesc!
Stiu de aceasta lege. Am fost din2007 si pana in 10 mai 2011 singura contabila din institutie .Am avut viza din 2007 si documentele supuse vizei au fost intocmite de altcineva. Este vb ca acest director nu stie legislatie, nu are experienta in domeniu( are varsta 30 de ani, facultatea terminata acum 4 ani, vechime in munca 4 ani, are SC de utilaje agricole si se comporta cu noi salariatii ca si cu tractoristii lui....si este pus politic.)
Neintelegerea a survenit pentru ca au fost contracte cu pretul ridicat si Societati care nu si-au respectat contractul , dar a venit cu facturui in fiecare luna , iar eu nu le/am acceptat. Conform legislatiei de viza CFP, a Normelor 522/2003, treb sa urmaresc legalitatea si indeplinirea contractuala.
Superiorul ierarhic al meu este directorul.... Pot eu sa semnez contracte supraevaluate, care nu au atachate documentele necesare unei achizitii legale? ,si multe altele...
Tocmai aceste refuzuri de intocmire a facturilor nelegale, a contractelor care nu detineau procedura completa , a contractelor supraevaluate, au dius la ,,sanctionarea,, mea..... daca nu fac ce spune nu voi mai lucra la institutie....
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
crsteo02, utilizator
nu, nu puteti semna, si va sfatuiesc se refuzati, in scris si motivat, refuzul. :)
despre viza cfp, cred ca am lamurit-o...chiar daca erati singurul contabil din judet, legal, nu aveati dreptul nici la viza, nici la spor.sigur....se fac compromisuri peste tot, dar asta numai pana va crapa porcul. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controlul financiar preventiv propriu rambela rambela Intr-o societate comerciala cu capital de stat CFPP il face directorul economic.Vreau sa stiu daca este sau nu incompatibil si temeiul legal . (vezi toată discuția)
Subiect: refuz de viza cfp str8 str8 Subiect: Refuz de viza cfp Buna ziua. Daca am facut un refuz de viza cfp, in cat timp ordonatorul de credite, dpdv legal trebuie sa-si asume operatiunea pe ... (vezi toată discuția)
Angajatul poate refuza atribuțiile ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu câteva răspunsuri cu privire la următoarea situație: - angajatul de la Resurse Umane pune viza ... (vezi toată discuția)