avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Controlul financiar preventiv propriu
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Controlul financiar preventiv propriu

Intr-o societate comerciala cu capital de stat CFPP il face directorul economic.Vreau sa stiu daca este sau nu incompatibil si temeiul legal .
Cel mai recent răspuns: Vlades , utilizator 15:04, 17 August 2013
Nu este "incompatibil" si conform art 9 din og119/1999 republicata , conducatorul unitatii este cel care desemneaza persoanele din compartimente de specialitate :
[ link extern ]
si modif
[ link extern ]

(5) Controlul financiar preventiv propriu se exercita, prin viza, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate, desemnate in acest sens de catre conducatorul entitatii publice. Actul de numire va cuprinde si limitele de competenta in exercitarea controlului financiar preventiv propriu. Persoanele desemnate sa efectueze aceasta activitate sunt altele decat cele care initiaza operatiunea supusa vizei.

(6) Numirea, suspendarea, destituirea sau schimbarea personalului care desfasoara activitati de control financiar preventiv propriu se face de catre conducatorul entitatii publice, cu acordul entitatii publice superioare, iar in cazul entitatilor publice in care se exercita functia de ordonator principal de credite al bugetului de stat, al bugetului asigurarilor sociale de stat sau al bugetului oricarui fond special, cu acordul Ministerului Finantelor Publice. Persoanele desemnate cu exercitarea activitatii de control financiar preventiv propriu trebuie sa aibe competentele profesionale solicitate de aceasta activitate. Ele vor respecta un cod specific de norme profesionale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care va cuprinde si conditiile si criteriile unitare pe care entitatile publice trebuie sa le respecte in cazul numirii, suspendarii, destituirii sau schimbarii personalului care desfasoara aceasta activitate.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
carmen01011958, moderator
Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de CFP: referitor le cele 3 zile lucratoare timp normal in care trebuie acordata viza, perioada mentionata in Art. 14, alin. 2 din Orodanta 119/1999, aceste 3 zile lucratoare se refera la momentul in care documentul ( factura + acte justificative) au ajuns la controlorul financiar preventiv sau de cand aceast document ( factura) a intrat in unitate/ a primit numar de inregistrare?

Va multumesc anticipat!
(2) Perioada maximă pentru acordarea sau, după caz, pentru refuzul vizei de control
financiar preventiv delegat este de 3 zile lucrătoare de la prezentarea proiectului unei
operatiuni, însotit de toate documentele justificative.


Eu inteleg ca este data la care documentele au ajuns la controlorul financiar preventiv
Asa am dedus si eu dar aveam nevoie si de confirmarea unui specialist. Va multumesc mult de promtitudine si de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza cfp dana81 dana81 Buna ziua. Viza CFP la o primarie poate fi luata de catre o pesoana angajata pe durata determinata? Mentionez ca persoana inlocuieste o angajata aflata in ... (vezi toată discuția)
Control financiar preventiv anca91 anca91 Este legal ca intr-o scoala contabilul sef sa efectueze si controlul financiar preventiv? (vezi toată discuția)
Incompatibilitatea acordarii vizei cfp cu calitatea de membru in comisia de analiza, evaluare si negociere pentru cumparare directa (cerere de oferte) dynamic dynamic Buna ziua, Sunt persoana care acorda viza CFP pe contractele comerciale in firma. Recent am fost numit prin decizia directorului general al firmei ca membru ... (vezi toată discuția)