avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ?

Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a spus ca daca nu am minim 3 luni lucrate nu mi se plateste concediul medical si sa aduc adeverinta de salariat de la fostul job cu care sa dovedesc ca sunt platitor catre cnas ca sa imi plateasca zilele de concediu medical ca asa spune legea... Este adevarat ? Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
MaTr1cE, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:01, 10 Septembrie 2014
04.08.14 data angajarii. 07.09.14 data internarii, cod indemnizatie 6. concediu 09-23.09. cod indemnizatie 1
Pentru primul certificat cod 06 nu este nevoie de stagiu de cotizare. Medicul a avut dreptul sa-l elibereze. Indemnizatia se va calcula cu venitul realizat in luna august.
Al doilea certificat, care e in continuarea primului, nu se poate plati intrucat nu mai este urgenta si nu aveti 22 de zile de stagiu. Certificatul se poate folosi doar pentru motivarea absentelor la locul de munca.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2006:

ART. 68
Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

ART. 69
(1) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor art. 68, se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 12 alin. (2) şi (4), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) salariul de bazã minim brut pe ţarã, din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 12 alin. (4) lit. b) şi c).

ART. 70
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor art. 69.
OUG nr.158/2005:

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale stoicavioleta17 stoicavioleta17 Un salariat incadrat la 01/11/2011 care din 08/11/2011 este in concediu medical.Cum calculez baza de calcul a indemnizatiei avand in vedere ca nu are nici ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 14 miculschi miculschi Buna ziua! Stiu ca la codul 14 al unui concediu medical nu e nevoie de stagiu de cotizare, totusi cum se calculeaza? Speta: Nou angajat in 1 august 2016 fara ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pandatao pandatao Buna ziua! In luna februarie am fost angajat din somaj pe perioada determinata mai mica de 12 luni. Am avut un accident rutier si acum sunt in concediu ... (vezi toată discuția)