avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe care il voi dezvolta mai jos?

Buna ziua.
In luna aprilie 2011 am cumparat un apartament prin Prima Casa. Vechii proprietari aveau datorii de 100 mil la intretinere pe care i-au achitat cand au primit avansul de la noi numai ca in acea zi, propritarul nu a avut toti banii 100 mil ci doar 96. Administratorul i-a dat totusi adeverinta ca datoriile sunt la 0 la data aceea cu conditia sa vina ulterior sa plateasca. Aceasta adeverinta a fost data in jurul datei de 18 aprilie, nu stiu exact. Problema mea este ce se intampla cu datoria de la intretinere de pe luna aprilie, acei 4 mil sunt o problema clara intre vechii proprietari si administrator, dar ramane luna aprilie cu semnul intrebarii. Noua ne-a spus ca atunci cand a dat adeverinta, luna aprilie nu era calculata si totusi stiu ca luasera in discutie si o suma aproximativa pt consumul din aprilie dar care nu a fost platita de vechiul proprietar. Administratorul ne cere noua suma numai ca noi ne-am mutat in apartament cu data de 13 mai, pe contract scrie clar ca ne vor fi predate cheile pe 1 mai. Acea datorie figureaza pe numele vechilor proprietari si vreau sa stiu daca ne poate fi imputata noua.


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:07, 26 Iunie 2011
In principiu aveti dreptate, dar nu exista nici un temei legal de a pretinde si obtine bani in avans pentru cotele de intretinere.
Ele vor fi aproximate,deci plusuri sau minusuri vor exita si cine le va suporta?
Contractul de vazare-cumparare este intre dumneavoastra ca cumparator si celalalt ca vanzator. Unde este trecut administratorul?
Inainte de cumparare a-ti trecut cumva pe la administratie sa va interesati de eventuale datorii pe care le are vechiul proprietar si de care nu aveti cunostiinta?
Presupunand ca a-ti trecut sa vizionati apartamentul inainte de a-l cumpara.
In adeverinta se trece ultima chitanta cu care a platit vechiul proprietar, iar in ea este trecuta si ce reprezinta suma platita.
Daca intr-adevar pe chitanta administratorul a specificat ca acea suma reprezinta totalitatea restantelor si a intretinerii pana in ziua in care el a emis chitanta atunci e bun de plata daca nu.......
Intotdeauna vor exista doua luni de plata neacoperite (chiar daca tranzactia se face a doua zi dupa eliberarea adeverintei).
Una este acoperita de fondul de rulment, dar cealalta?
Vor exista proprietari care vor pretinde baza legala pentru plata in avans si atunci cele veti spune?
Eu am modificat acele adeverinte specificand clar in ele ca plata efecuata reprezinta cotele de intretinere pe luna ...........iar de la aceasta data cotele de intretinere vor fi suportate de noul proprietar ca si indexurile de apa calda si rece care vor fi obiect de negociere intre cele doua parti ( cumparator-vanzator) asociatia declinandu-si orice raspundere

In chitanta este specificat asa cum am si spus ca datorille sunt achitate pana la data de 18 aprilie si nu este mentionat altceva, precum ca alte cote urmatoare le vom plati noi (noii proprietari)...sau mai stiu eu ce alte mentionari referitoare la aceasta problema.
NicoletaN a scris:
In luna aprilie 2011 am cumparat un apartament prin Prima Casa.
...adeverinta a fost data in jurul datei de 18 aprilie...
Noua ne-a spus ca atunci cand a dat adeverinta, luna aprilie nu era calculata ...
Administratorul ne cere noua suma numai ca noi ne-am mutat in apartament cu data de 13 mai, pe contract scrie clar ca ne vor fi predate cheile pe 1 mai.

Am preluat din primul mesaj cateva explicatii referitoare la data, esentiale pentru intelegerea situatiei.
In luna aprilie ati cumparat, ati cunoscut ca nu este calculata intretinerea pe luna aprilie si in aceasta situatie trebuia sa retineti din pretul dat pe apartament o suma calculata cu aproximatie pentru aprilie.
Apoi spuneti ca in contract scrie ca veti intra in posesia cheilor la 1 mai, ceea ce inseamna ca ati acordat vanzatorului un o perioada de abitatie. Si pentru aceasta perioada ar fi fost logic, firesc sa retineti o suma drept garantie ca apartamentul o sa-l primiti in buna starea (cu dotari, instalatii...) si fara datorii (cu indexul fiecarui consum achitat). Aceasta data de 1 mai putea fi 1 august sau1 septembrie. Pai pentru perioada aceasta trebuia sa incheiati un act aditional cu vanzatorul, sa retineti o suma...
Poate ca sa intelegeti si sa intelegem mai multi, sa vedem cum ati reglat conturile cu furnizorii de utilitati si servicii. Cum s-au achitat si cine achitat facturile inca neemise pentru consumul de energie electrica din apartament, pentru gaz, pentru cablu, pentru telefonul fix, in perioada in discutie...?
Tratati si datoria catre asociatie la fel ca cea pentru energia electrica unde nu va incheie contract pana nu se achita consumul fostului proprietar si ramaneti fara curent electric.
De acord cu d-l moderator ,si eu cand am cumparat ap. in urma cu 12 ani l-am preluat cu datorii dar am facut astfel iar retinut din bani restantele la intretinere plus cheltuielile si curentul iar cand am tras linie a trebuit sai mai dau 50 marci .
grandanat a scris:
[Unde s-a mai pomenit ca datoriile cuiva sa fie imputate altei persoane ? va spun eu, nicaieri, in nici un domeniu. ]


Bravo, foarte frumos punctat.

Cineva mai sus intreaba de unde sa stie cineva cat costa o luna de plata daca nu este afisata! Poate ca prietenul nostru nu stie pentru ca nu se ocupa de asa ceva. Eu unul stiu cu aproximare de 2-3 lei ! La noi in asociatie, o singura data nu s-a procedat cu plata unei sume asiguratorii in avans (omul nu avea FR). Vinzatorul si cumparatorul erau prezenti la sediul asociatiei. S-a facut un un calcul estimativ (aveam situatia la zi a consumului de AR +ACM) cu valoarea de cca. 90 lei. S-a facut observatia de catre vanzator, in prezenta cumparatorului - totul in sediul asociatiei, ca primul ar fi facut niste modificari la instalatia de cabluTV , internet si telefon - care ar costa cam 100 lei. In aceasta situatie, de comun acord cumparatorul a acceptat (verbal - greseala mare) ca costul lunii urmatoare sa fie achitata de dansul.
Bun, s-a eliberat adeverinta de zero datorii si fiecare si-a vazut de treaba... La aparitia noii liste de plata, constatam ca noul proprietar nu vrea sa achite costul acesteea pe motiv ca vanzatorul l-ar fi ”trombonit” si ca de fapt modificarile facute la cable sunt de 2 lei si ca nu putem sa-l obligam, bla, bla... OK!
Dupa 2 luni de refuzuri, in prezenta noului proprietar, presedintele nostru a obligat-o pe administratora sa achite suma (nu mai stiu exact valoarea).
Daca vreti sa vi se intample la fel, faceti cum stiti, completati cum considerati ca este mai bine, dar sa nu auzim vorbe ca nu ati stiut...
Cum spuneam, de atunci (sunt cativa ani), nu s-a mai intamplat asa ceva.
La un moment dat, parca dl. Adrian atragea atentia celor interesati ca in astfel de cazuri sa se verifice cu atentie situatiile la indecsii de apa, la energie electrica (factura vine la 2-3 luni), la gaze daca este cazul, etc. si bine a facut - ca observati, oameni de buna credinta, cada in plasa unor excroci de doi lei...
Sa nu generalizam, majoritatea oamenilor sunt de o inalta tinuta morala, asa simpli cum suntem si am trait alaturi 20-30 sau chiar 40 ani!
..........................
@elga50, chiar daca nu v-ati asteptat la o asemenea abordare din partea mea, sa stiti ca "tot patitu'i priceputu'..." (din intelepciunea populara).
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme cu vechiul proprietar si asociatia de locatari gtxandrei gtxandrei Am cumparat un apartament un cadrul programului \"Prima casa\", cand s-a facut contractul de vanzare-cumparare in fata notarului s-a cerut prezentarea anumitor ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac? dianaadam dianaadam buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca ... (vezi toată discuția)