avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe care il voi dezvolta mai jos?

Buna ziua.
In luna aprilie 2011 am cumparat un apartament prin Prima Casa. Vechii proprietari aveau datorii de 100 mil la intretinere pe care i-au achitat cand au primit avansul de la noi numai ca in acea zi, propritarul nu a avut toti banii 100 mil ci doar 96. Administratorul i-a dat totusi adeverinta ca datoriile sunt la 0 la data aceea cu conditia sa vina ulterior sa plateasca. Aceasta adeverinta a fost data in jurul datei de 18 aprilie, nu stiu exact. Problema mea este ce se intampla cu datoria de la intretinere de pe luna aprilie, acei 4 mil sunt o problema clara intre vechii proprietari si administrator, dar ramane luna aprilie cu semnul intrebarii. Noua ne-a spus ca atunci cand a dat adeverinta, luna aprilie nu era calculata si totusi stiu ca luasera in discutie si o suma aproximativa pt consumul din aprilie dar care nu a fost platita de vechiul proprietar. Administratorul ne cere noua suma numai ca noi ne-am mutat in apartament cu data de 13 mai, pe contract scrie clar ca ne vor fi predate cheile pe 1 mai. Acea datorie figureaza pe numele vechilor proprietari si vreau sa stiu daca ne poate fi imputata noua.


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:07, 26 Iunie 2011
NicoletaN a scris:

........Unii il sustin pe administratorul nostru sa ne ia noua banii, ca doar nu o sa puna el bani...cand a dat adeverinta de ce nu s-a gandit asa? Ca trebuie sa ia si bani in avans ca altfel nu da adeverinta, ca doar mai este o luna la mijloc care ramane neacoperita.

Asa ceva este ilegal. Administratorul nu putea sa va dea adeverinta pe ceva ce va presupune, deci inexact.
Ce vi s-a intamplat dv., chiariasi fiind, a fost o intelegere "omeneasca" intre oameni, ceea ce nu se poate face cu notariatul.

Cei care spun ca "nu e posibil", sunt rugati sa dea si solutia, nu numai sa spuna ca "nu se poate". Sa dea solutii cu exemplu concret si fara aproximari sau presupuneri, cu cifre scrise pe hartie......
Eu am dat o solutie! :tomato: As vrea ca toti administratorii sa-si ia masuri de siguranta ca sa nu fie nevoiti sa dea cu subsemnatul, sa se certe cu noul proprietar, dar sa si informeze cumparatorul ce il asteapta, astfel incat sa stie cum sa procedeze.

@Adam Grecu
Nu tot administratorul are calculator la birou ca sa se uite cat o sa fie luna urmatoare.... cred ca stiti! Haideti sa nu mai presupunem ca toti administratorii sunt ca dv. :bow:
Am fost in aceasi situatie la cumpararea unui apartament care figura cu facturi neplatite la enel. Indiferent ca datoriile sunt catre asociatie sau enel sau orice alt tert, ideea e simpla, ele trebuie achitate de "proprietarul" lor, adica de persoana care le-a cauzat.
E treaba asociatie, la fel cum e si treaba enelului de a se indrepta in recuperarea datoriilor spre vechiul proprietar. In cazul de fata administratia are o mare vina, dar probabil s-a vazut usurata ca din datoria de 100 de mil a recuperat aproape tot si n-a mai dat mare importanta si faptului ca trebuia sa aiba asigurare idn partea vechiului proprietar si pt ultima luna( asigurare, adica fond de rulment sau chiar plata in avans).
:offtopic: De obicei va apreciez raspunsurile.
Pe acesta il consider extrem de vag, fara a fi concret, privitor strict la procedurile pe care ar trebui sa le urmeze un administrator, adica cum ati proceda dv., ca administrator, daca ati fi pus in situatia de a-i cere vechiului proprietar care intre timp s-a mutat din bloc sa plateasca ce e partea lui de plata pentru o intretinere care nu fusese afisata la momentul cand i-ati fi dat adeverinta.

Pentru exemplificare v-as sugera ca acest moment sa fie imediat dupa ce se afisa lista lunii martie, ii dati adeverinta (cu martie inclusiv platit), ne aflam in aprilie si la 1 mai vechiul proprietar pleaca. El nu are FR. Trec 3 saptamani si afisati luna aprilie (luna in care a locuit vechiul proprietar). In apartament este acum noul proprietar, cel vechi a disparut in ceata. Deci concret, cum ati proceda? Cu ce mijloace il cautati pe vechiul proprietar si cum ii luati banii de intretinere?

Sa nu-mi spuneti de plata in avans pentru ca se lungeste mult discutia.....ca omul nu vrea sa plateasca ceva despre care nu stie, iar faptul ca nu i-ati da adeverinta ar fi un abuz pentru ca el v-ar plati ce e scris strict pe lista de intretinere din martie.

Si sa nu-mi spuneti ca n-ati platit restanta la Enel, ca nu va cred!
Am fost in aceeasi situatie si daca n-as fi platit venisera deja sa-mi taie curentul (nu stiau ca in urma cu o zi, suparata foc pe toata lumea m-am dus si am platit restanta la Enel). Noroc ca au batut la usa sa ma mai avertizeze o data si le-am aratat chitanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
elga50, moderator
Si asa viata este complicata, de ce n-am pune umarul sa fie si mai si?
Am inteles ca @elga50 da ca solutie, ”intelegerea” intre vanzator si cumparator, adica se uita ei pe lista de plata unde este afisata luna martie cu debitul respectiv, vanzatorul achita intreg debitul afisat si solicita adeverinta de la asociatie; primeste adeverinta necesara la notariat si purced la intocmirea actelor.
In faza a doua, cei doi procedeaza la o discutie cu privire la cam cat s-ar ridica cheltuiala pe luna aprilie ( unii au habar cum se calculeaza intretinerea, altii nu stiu despre ce este vorba, dar in opinia unora, administratorul care stie cel mai bine, nu poate face acest calcul...) si cum spuneam, cumparatorul zice, badie uite banii pe apartament, dar sa stii ca ti-am oprit 200 lei intretinere lunii aprilie(in cel mai bun caz, daca nu uita luat de val); daca o fi mai putin, ma cauti si-ti dau diferenta. Daca vanzatorul este de acord cu aceasta discutie, bine, dar daca nu, ca de fapt uite valoarea este mai mica... uite si asociatia zice ca...
Cum v-am spus, repet pentru a nu-stiu cata oara ca nu este nimic ilegal ca un proprietar sa faca o plata anticipata, indiferent de motiv si de situatie, furnizor. Va dau un singur exemplu: un proprietar de-al nostru este plecat la munca ”afara” , nu locuieste nimeni in ap., nu are rude in oras care sa se ocupe de una si alta. Vine in tara cam o data pe an, maximum o saptamana. A venit la sediul asociatiei, a achitat 250,00 lei - avans intretinere, ne-a dat si doua nr. de telefon, al lui personal si al mamei sale di jud. BT, asa pentru orice eventualitate. Cred ca este la a treia ”abatere” de acest fel. A procedat gresit omul? Am gresit noi ca luna de luna din sold ii tragem cate 15-20 lei? Doamne fereste!
..............................
Cu ce ar fi gresit administratorul autoarei topic-ului, daca inainte de a-i elibera adeverinta de debit vanzatorului, ii incasa sa zicem suma de 200 lei - fond de rulment (daca avans intretinere nu suna bine), iar pe adeverinta ar mai mentiona si ” Prezenta adeverinta este valabila 10 zile de la eliberare” asa ca masura se supersiguranta ? Atata timp cat omul a facut o plata la asociatie, i s-a eliberat legal o chitanta si constata peste 20-30 de zile (lectureaza lista de plata a lunii aprilie), cand inca nu s-a uscat tusul stampilelor de pe acte ca asociatia trebuie sa-i returneze 30,24 lei, credeti ca-si face vre-o problema ca nu poate recupera suma respectiva? Era mai sigur de intelegerea cu noul proprietar? Da de unde!
..........................
Faza cu Enel-ul ”vad” ca o intelegeti, desi ar trebui sa va puna pe ganduri deoarece ne este incalcat un drept fundamental - observati atitudinea de inalta tinuta pe care @unlocatar o poarta cu un asemenea colos care crede ca poate ce vrea in tara aceasta, desi i se atata ”negru pe alb” ca incalca legislatia. Dar cati observa acest lucru? Si daca primeste o amenda de 5000 lei? Este o picatura in Marea Neagra, deoarece prin metodele folosite a casigat miliarde bune!
Deci vechiul proprietar vinde locuinta si printre altele trebuie sa se prezinte la furnizorul de energie electrica, de gaz, de cablu si ce credeti ca mai are contract individual (uneori salubrizarea) - pentru sistarea contractelor incepand cu data de...
Cand noul proprietar are actele gata, se prezinta si la aceeasi furnizori pentru a incheia contracte de furnizare, lucruri normale intr-o tara civilizata, dar nu la noi. Vechiul proprietar pleaca in lumea lui, nu trece pe la Enel, ca de aici a pornit discutia, are un debit de 100-200 lei acolo; cand noul proprietar se prezinta pentru incheierea contractului de furnizare, functionarul de-acolo zice Ups, dar ”apartamentul” dvs. are un debit de... lei care trebuie mai intai achitat si apoi va intocmim contractul de furnizare pe numele dvs... De unde sa-l iei pe nemernic ca-i plcat in lumea larga. Enel-ul forteaza, incalca grosolan legea si reuseste sa simplifice toata tarasenia, asa dintr-o miscare, deoarece stie ca noul proprietar daca nu achita, imediat la usa sa se prezinte mesterii cu patentul in mana si-l deconecteaza de la bransament. Asata vroiati sa ziceti? Daca-i asa, imi pare rau pentru dvs. si pentru ceilalti care ati procedat la fel. Ne lasam calcati in picioare drepturile fundamentale!
Nu ar fi fost ilegal sa-i ia bani inainte, cu conditia ca proprietarul care vinde sa vrea lucrul acesta. Deci nu poti sili pe cineva sa-ti dea bani in avans. Ca sa poti face asta, ca administrator, trebuie sa ai scris undeva in statut aceasta procedura.

Eu insist pe proceduri scrise si asumate de proprietari sau macar impuse prin decizii ale comitetului executiv sau hotarari ale AG pentru ca in acest fel nu ai surpriza contestarilor....si nu stii de unde sare iepurele cu vreun scandal. Sunt patita, nu in aceasta speta, ci in altele, si ca orice patit incerc sa securizez cat mai mult asociatia si, implicit, pe proprietari de casunarea vreunor necazuri.

Sigur ca e la fel de aproximativa intelegerea intre vechiul si noul proprietar ca si pretinsul unei sume in avans, dar, in acest caz, este treaba exclusiva a proprietarilor si asociatia nu mai este implicata cu nimic, asa cum este si normal, intrucat nu este parte in contractul de vanzare-cumparare, ci adevereste o stare de fapt la momentul cand i se cere s-o spuna, adica ce debite are "vechiul". Ca nu e obligatoriu sa si le plateasca.....! Actul este o adeverinta si nu un act de stingere a datoriilor vechiului proprietar. Cred ca ignoram in aceasta discutie ca adeverinta adevereste, nu rezolva o incheiere de situatie, nu transeaza nimic.

Chestiunea cu "calcatul in picioare" de catre un colos al furnizarii energiei electrice..... face parte din aceeasi mare familie de fapte ale tuturor colosilor mai mult sau mai putin monopolisti sau asociati "in cartel", cu atat mai mult cu cat o asociatie de cea mai mare rusinea din tara asta, [EDIT] care ar trebui sa fie aparatorul oamenilor simpli in fata marilor organizatii, ii slujeste prin neimplicare tot pe acesti colosi. Vorbe mari, cu pastrarea demnitatii si "sa nu ne lasam fratilor!" stiu si eu sa spun, vorba e: cum "nu te lasi" de unul singur!?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme cu vechiul proprietar si asociatia de locatari gtxandrei gtxandrei Am cumparat un apartament un cadrul programului \"Prima casa\", cand s-a facut contractul de vanzare-cumparare in fata notarului s-a cerut prezentarea anumitor ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac? dianaadam dianaadam buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca ... (vezi toată discuția)