avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine trebuie sa plateasca intretinerea in subiectul pe care il voi dezvolta mai jos?

Buna ziua.
In luna aprilie 2011 am cumparat un apartament prin Prima Casa. Vechii proprietari aveau datorii de 100 mil la intretinere pe care i-au achitat cand au primit avansul de la noi numai ca in acea zi, propritarul nu a avut toti banii 100 mil ci doar 96. Administratorul i-a dat totusi adeverinta ca datoriile sunt la 0 la data aceea cu conditia sa vina ulterior sa plateasca. Aceasta adeverinta a fost data in jurul datei de 18 aprilie, nu stiu exact. Problema mea este ce se intampla cu datoria de la intretinere de pe luna aprilie, acei 4 mil sunt o problema clara intre vechii proprietari si administrator, dar ramane luna aprilie cu semnul intrebarii. Noua ne-a spus ca atunci cand a dat adeverinta, luna aprilie nu era calculata si totusi stiu ca luasera in discutie si o suma aproximativa pt consumul din aprilie dar care nu a fost platita de vechiul proprietar. Administratorul ne cere noua suma numai ca noi ne-am mutat in apartament cu data de 13 mai, pe contract scrie clar ca ne vor fi predate cheile pe 1 mai. Acea datorie figureaza pe numele vechilor proprietari si vreau sa stiu daca ne poate fi imputata noua.


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:07, 26 Iunie 2011
Seara buna,
Incepem sa ne invartim intr-un cerc pe care unii il numesc vicios...
Da, vasazica proprietarul consuma in timp real, recunoaste acest lucru eventual si de fata cu asociatia (i se lectureaza apometrele, ce sa mai spun de celelalte servicii pe care as. prop. i le face), vinde apartamentul si cand sa plateasca se prevaleaza de faptul ca a fost obligat sa plateasca in avans. In avans fata de ce, puteti sa-mi spuneti - chiar asa cu datele problemei, stiute pana acum, prezntate de autoarea topic-ului.
Bine, trebuie sa avem proceduri. Avem, aprobate si afisate la loc vizibil, dar ce te faci cand ajungi in instanta stiti ce spune? Doamna judecator, eu am probleme cu ochii, nu vad sa citesc la avizier, este scris cam mic, cu urechea dreapta nu aud de fel, iar la stanga am proteza, dar nu am bani de baterie... Nu va vine sa credeti, nu? Odata si odata am sa va povestesc un caz asemanator, povestit de un om in care am mare incredere.
Revenind la proceduri, abia acum incep sa inteleg cum de s-a propus in Consiliul Local ca firmele care administreaza as. prop. sa aiba standardul ISO 9000... nu-stiu-cat... Chiar la asta s-au gandit dragalasii de consilieri, sa ne ”lucreze” in proceduri.Ehe-hei, asa da, chiar ca nu mai ai ce zice.
Vroiam sa mai ”aud” si alte pareri - poate pana la urma dam de capat acestei dileme cu plata in avans - care se practica pe vremuri, in unele localuri... dar macar era o regula pe care toti o stiau, chiar daca nu prea o agreeau.
Desi doriti si alte pareri, asa cum imi este obiceiul, incerc sa gasesc un raspuns in cele ce se scriu aici la intrebarea pe care am pus-o.
Omul nostru, "vechiul", n-a consumat toata luna. Am pus exemplul ca ne aflam la mijlocul lunii aprilie, acum i se da adeverinta cu privire la luna martie, proaspat afisata.
Cum stie administratorul sa-i scrie in adeverinta despre niste consumuri pe care le-a facut juma' de luna si o sa le faca sau n-o sa le faca in cealalta juma' de luna, pana se implineste "calendaristicul" aprilie? Tot in avans se cheama ca e!

Nu mai vorbesc de faptul ca facturile de la furnizori nu reprezinta toate acest "calendaristc", ci o perioada uneori calare pe doua luni. Nu mai vorbesc de faptul ca atunci cand il intrebi cat va mai sta in bloc ridica din umeri si zice ca nu stie, nu mai vorbim de faptul ca pe cumparator nu-l vede administratorul la culoarea fetei decat cand vine cu-o falca-n cer si una-n pamant ca de ce are el de plata atat si restanta ...si ca el nu plateste nimic...... si ca pe el nu-l intereseaza nimic (ca si cum pana acum ar fi stat in padure, nu tot in bloc.... si ca si cum nu ar fi lasat pe unde a stat acelasi soi de datorii - persoanele de fata se exclud :).... )

Totul se simplifica foarte mult daca cumparatorul, care indeobste vine tot de la bloc - fost chirias sau proprietar - ia contactul cu administratorul, stiind ca este foarte util acest lucru, si impreuna cu vanzatorul merg de citesc indexul si au o discutie asupra "ramasitelor" de reglat. Cam aici am vrut sa ajung, ca nu vanzatorii sunt diavolii si cumparatorii ingerii, ci vina o poarta ambele parti, iar asociatia, respectiv administratorul, n-ar trebui sa plateasca "oalele sparte".
Din tot ce am citit aici, oricum nu vom rezolva problema aceasta, imi dau seama ca ea va mai exista si de acum incolo si vor mai fi si alti cumparatori buni de plata.
Eu mai fac niste ultime precizari apoi nu mai intervin: am vrut in nenumarate randuri sa mergem la administrator dar vechiul proprietar tot amana acest lucru pe motiv ca programul administratorului este de numai 2 ore, in intervalul 17-19. Am vrut sa mergem numai noi...dar unde, nu stiam unde este administratia. Cand am reusit sa ne intanim toti, am mers la administratie dar nu l-am gasit pe administrator, am precizat ca era 18:40 si dumnealui nu era acolo. Macar am vazut unde este administratia. Am revenit singuri, am discutat si nu a parut prea enervat de faptul ca nu vrem sa platim pe luna aprilie (atunci, la prima discutie). La a doua discutie l-am sunat mai intai si i-am spus ca vrem sa ne vedem seara sa-i ducem citirea la apometre, sa nu plece de la birou. Si chiar dumnealui s-a exprimat: "bine ca ati sunat sa va astept" Pai cum vine asta, sa ne astepte... pentru ce este platit, nu sa isi faca datoria fata de noi macar in acele 2 ore? As mai continua cu alte reprosuri pe care le am la adresa dumnealui dar totusi ma opresc.
Si tot s-a spus ca nu putea sa calculeze cota pe luna aprilie: pot sa va spun ca putea. In ultimii 2 ani, dupa spusele dumnealui, vechii proprietari nu mai dusesera citirea apometrelor, asa ca de fiecare data punea un consum estimativ. Daca timp de 2 ani a putut sa faca asta, pt luna aprilie nu mai putea? Stiu ca s-a discutat problema aceasta si a ramas sa ii dea in avans suma cu care cadeau de acord dar...s-a uitat pe parcurs probabil.
Ce pot sa zic ca si concluzie: vechii proprietari au fost smecheri si pt faptul ca aveau niste polite vechi de incheiat cu administratorul si au zis ca lasa ca i-o facem noi acum, o sa plateasca el...; noi am cazut de fraieri pt ca nu avem timp sa stam pe drumuri mereu si pt ca serviciile din ziua de azi te retin pana seara tarziu iar administratorul se spala pe cap...nu-i problema lui, banii trebuiesc dati de cineva dar nu de el. Daca unii dintre dumneavoastra domnilor administratori v-ati gandit la niste reguli bine puse la punct, se pare ca al nostru nu. Ce sa mai zic...nimic...
Aceste discutii sunt bune si pentru ca le citesc multi, administratori, dar si viitori vanzatori sau cumparatori de apartamente si este bine sa stie cum sa procedeze ca sa nu ajunga in impas.

Am a va spune ca estimarea consumului este o procedura foarte des utilizata in calculul consumului de apa, dar este o deosebire mare intre estimare si o foarte probabila regularizare a consumurilor atunci cand proprietarul locuieste si nu se muta din imobil....si reglarea conturilor cand pleaca din imobil, caz in care, principial, nu mai este permisa aproximarea, estimarea....., ci regularizarea.

Imprejurarile in care s-a produs incidentul dv. sunt absolut credibile si dovedesc ca administratorul este cel putin delasator, daca nu chiar mai mult, dar aceasta nu poate sa denatureze cum trebuie rezolvata problema de principiu, astfel incat niciun administrator si niciun proprietar sa nu aiba de pierdut in folosul altora care s-ar crede smecheri si hoti de-a dreptul.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu vechiul proprietar si asociatia de locatari gtxandrei gtxandrei Am cumparat un apartament un cadrul programului \"Prima casa\", cand s-a facut contractul de vanzare-cumparare in fata notarului s-a cerut prezentarea anumitor ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul apartamentului nu vrea sa plateasca restantele..ce sa fac? dianaadam dianaadam buna,am cumparat o garsoniera in 2 feb 2010 e contractul.Vanzatorul a adus de la admnistrator o adeverinta ca e platit pana in momentul lunii calculate si ca ... (vezi toată discuția)