avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune

Buna ziua. Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura acestuia, iar de la clientul B factura acestuia+factura de la A.
Clientii nu au descoperit aceasta infractiune.
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii : una in care sa scrie ca a facut acele facturi, si una in care se obliga in termen de 30 zile sa achite suma de 7000 de lei, contravaloarea acelor facturi. Tin sa precizez ca aceste discutii au aparut in momentul in care angajatul le-a inmanat cererea de preaviz.
Totodata, i-au comunicat ca nu va primi salariul pe luna mai (luna lucrata integral) si nici bonurile pe luna iunie, dar i-au acceptat demisia la zi.
Ce se intampla daca nu plateste acea suma? Firma poate sa-l dea in judecata daca ea nu a fost prejudiciata? La ce categorie este incadrata aceasta fapta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:02, 30 Iunie 2011
In speta se poate vorbi despre savarsirea infractiunii prevazute de art. 247 Cp al carei subiect activ este directorul firmei!
Sa va explic : clientul A avea de primit un colet pentru care trebuia sa plateasca 100 lei, clientul B un colet in valoare de 50 lei. Angajatul a livrat marfa la B, a incasat 50 lei, dar nu i-a taiat chitanta. La clientul A, pe chitanta a incasat 150 lei (A+B) si a livrat marfa. La firma a depus chitanta de la A pe care scria ca incaseaza factura nr 1 (factura lui A) si factura 2 (factura lui B), deci in total 150 lei, lui ramanandu-i 50 de lei incasati in plus de la A.
Clientul B nu a facut nicio reclamatie firmei. Firma a solicitat (cica) acei 7000 lei in caz ca face vreun client (de ex A) reclamatie (precizez ca acest lucru se intampla cu mai multi clienti, nu cu aceiasi) si sa aibe de unde sa-i dea banii inapoi. Ei zic ca de la inceputul anului, aceasta ar fi suma acestor facturi de la mai multi clienti.
De aceea am intrebat ce se intampla daca nu plateste acei bani firmei, practic el nu primeste niciun document/chitanta pentru cei 7000 de lei. Ei probabil intra in buzunarele directorilor, pentru ca in politica firmei, un client are la dispozitie un termen pentru reclamatii, in niciun caz nu poate veni in luna iulie sa spuna ca in ianuarie i s-a incasat cu 30 de lei mai mult la un colet.
Acea declaratie are vreo valoare daca nu a fost data in fata unui notar?
Ati schimbat datele problemei sau mi se pare mie? Ceea ce ati postat mai sus este total diferit de ceea ce ati scris Dvs. aseara. Prin denaturarea adevarului nu aveti cum sa fiti ajutata. Oricum ceea ce a facut acel angajat se incadreaza ca si fapta la inselaciune, dupa parerea mea.
Gabrielle Monique a scris:

Ati schimbat datele problemei sau mi se pare mie? Ceea ce ati postat mai sus este total diferit de ceea ce ati scris Dvs. aseara. Prin denaturarea adevarului nu aveti cum sa fiti ajutata. Oricum ceea ce a facut acel angajat se incadreaza ca si fapta la inselaciune, dupa parerea mea.

De ce spuneti ca am schimbat datele? Nu am niciun interes. Si eu as dori sa aflu un raspuns cat mai repede.
Acum am explicat mai amanuntit, pentru a nu se face alte confuzii....
Eu va inteleg, insa e problema expusa azi nu seamana cu cea scrisa aseara. Din ceea ce ati scris azi, am inteles ca patronul l-a pus pe salariat sa semneze o declaratie prin care acesta se obliga sa restituie banii incasati fara documente(aproximativ 7000 lei) intr-un termen de 30 zile. Aseara spuneati ca toti banii au fost depusi in firma .
Clientul A a achitat ceva ce nu constituia obligatie de plata, iar clientul B a platit si nu are chitante. Banii...in buzunarul angajatului. La momentul acesta clientul B figureaza cu sumele respective neachitate. Patronul salariatului daca taie chitante acum pentru firma B, nu are numerarul necesar pentru a se inregistra in Registrul de casa si pentru a putea restitui , in acelasi timp sumele achitate in plus de clientul A. Cam asa sta treaba?

Alte discuții în legătură

Comert la distanta - contabilitate just_me_12345 just_me_12345 Buna ziua! As dori sa trimit un pachet de la firma la particular, cu ramburs, iar valoarea incasata sa fie exact valoarea marfii. Cum trebuie procedat in ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru a incasa in cont a facturii emise de alta societate ririana ririana Buna ziua, Caut solutie pentru urmatoarea situatie: Societatea A detine magazin online si vinde atat produsele ei cat si pe cele ale altei societati B (pe ... (vezi toată discuția)
Ramburs fără chitanță de la curier, bani ceruți a doua oară Estera25 Estera25 Am luat niste cauciucuri, plătind la curier prin ramburs, curierul ne-a dat actele toate, dar nu in sine faptul că \" am primit de la x suma de y\", adică ... (vezi toată discuția)