Buna ziua. Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura acestuia, iar de la clientul B factura acestuia+factura de la A.
Clientii nu au descoperit aceasta infractiune.
Directorul firmei l-a pus pe angajat sa dea niste declaratii : una in care sa scrie ca a facut acele facturi, si una in care se obliga in termen de 30 zile sa achite suma de 7000 de lei, contravaloarea acelor facturi. Tin sa precizez ca aceste discutii au aparut in momentul in care angajatul le-a inmanat cererea de preaviz.
Totodata, i-au comunicat ca nu va primi salariul pe luna mai (luna lucrata integral) si nici bonurile pe luna iunie, dar i-au acceptat demisia la zi.
Ce se intampla daca nu plateste acea suma? Firma poate sa-l dea in judecata daca ea nu a fost prejudiciata? La ce categorie este incadrata aceasta fapta?
Va multumesc.
Da, doar ca, clientul B nu a fost niciodata persoana juridica, ci fizica.
In firma, clientul B apare ca incasat (s-a incasat cu o chitanta doua facturi de la doi clienti).
Problema pusa de firma este ca daca vine A inapoi cu chitanta din ianuarie si spune ca el nu a avut de platit 100 de lei, ci 70 de lei si vrea inapoi diferenta de 30 lei.
Ce poate face firma cu acea declaratie?
Cum sa apara clientul B-persoana fizica- incasat stimata domnisoara, cand chitanta se completeaza cu numele societatii, adica apare inscrisa pe aceasta denumirea lui A. ? Asa se inregistreaza in contabilitatea societatii, si nu dupa numarul de factura.