avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva pentru agenturare nave mai
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva pentru agenturare nave mai

Va rog sa-mi spuneti,daca se poate, cum sunt tratate din punct de vedere tva operatiunile de prestari servicii efectuate de persoana impozabila din Romania catre nave apartinind Ministerului Afacerilor Externe. Sunt cumva tratate ca nave de razboi? Alte feluri de prestari efectuate catre unitati MAI - aprovizionari,alte servicii- sunt scutite de tva? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: augura , utilizator 09:09, 5 Iulie 2011
nu prea am inteles la ce va referiti, MAI sau MAE, dar va dau textul de lege:

În sensul art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin provizii se înţelege bunurile necesare aprovizionării navelor. Bunurile pentru aprovizionare şi alimentare cu combustibil cuprind, printre altele:
a) aprovizionarea la bord: bunuri care sunt exclusiv utilizate pentru consumul la bord de către membrii echipajului şi pasagerii vasului, cum ar fi mâncarea şi băuturile;
b) combustibili şi lubrifianţi, în stare solidă, lichidă sau gazoasă. Aceste bunuri sunt necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a motoarelor şi a altor utilaje şi echipamente aflate la bord;
c) consumabilele, aparatele şi proviziile de obicei utilizate la bord de echipaj şi pasageri, cum ar fi: tacâmurile, aparatele de gătit, feţele de masă, instrumentele şi produsele de curăţare, instrumentele pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere şi bunurile consumabile utilizate pentru conservarea, tratarea sau prepararea la bord a mărfurilor transportate, cum ar fi, de exemplu, gheaţa şi sarea pentru conservarea peştelui pe un vas de pescuit
Justificarea scutirii de taxă pe valoarea adăugată se realizează fie de furnizor/prestator, fie de beneficiar, pe baza documentelor care atestă că livrările de bunuri şi prestările de servicii sunt destinate scopurilor prevăzute de lege. Scutirea prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal se aplică atât pentru livrările de bunuri/prestările de servicii realizate în beneficiul direct al armatorilor de nave, cât şi în situaţia în care între furnizori/prestatori şi armator se interpune un agent de navă. Scutirea de taxă pentru prestările de servicii prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 1 şi 3 din Codul fiscal se justifică de către prestatorul serviciilor, în măsura în care locul prestării serviciilor este considerat a fi în România în conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal şi dacă acesta ar fi fost persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul în care nu se aplica o scutire de taxă. Dacă locul prestărilor de servicii prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. h) pct. 1 şi 3 din Codul fiscal este în România, scutirea de taxă se justifică de beneficiarul serviciilor, dacă acesta ar fi persoana obligată la plata taxei conform art. 150 din Codul fiscal, în situaţia în care operaţiunea nu ar fi scutită.
Am gresit,este vorba despre nave apartinind MAI. Problema : persoana impozabila din Romania presteaza servicii aprovizionare nave MAI - persoana impozabila din Romania.Navele parasesc spatiul maritim romanesc si acosteza in Mediterana in cadrul unor misiuni comune NATO. Factura de prestari servicii catre MAI se intocmeste cu TVA? Beneficiaza de scutire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire factura pentru bunkeraj augura augura in situatia in care un agent economic roman , platitor de tva face aprovizionare cu motorina- bunkerare- unei nave apartinind unei tari din ue sau in afara ue ... (vezi toată discuția)
Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de tva ? gabrielita gabrielita Prestez servicii de reparatii pe nave maritime , nave inregistrate sub diferite pavilioane ,lucrari de reparatii si intretinere ale echipamentelor incorporate ... (vezi toată discuția)
Tva factura prestari servicii externe - tara non ue nikky74 nikky74 As dori si eu lamuriri cu privirea la aplicarea TVA catre firme straine (tari non-UE) pentru servicii supraveghere lucrari (consultanta). Firma este ... (vezi toată discuția)