avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Importuri si TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Importuri si TVA

Buna ziua
Am trecut de curand ca platitor de TVA si as vrea sa aduc niste produse din UE cat si din afara UE(ex China); mai am nevoie de alt document legat de TVA in afara de certificatul de inregistrare in scopuri de TVa sau trebuie sa ma declar undeva ca importator; trebuie sa indeplinesc anumite conditii atat inainte cat si dupa ce aduc marfa(ca si importator).
Sunt ceva proceduri, conditii speciale?
Pot gasi pe un site al unei institutii a statului aceste informatii?
Multumesc anticipat pentru ajutor
O zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 17:13, 9 Iulie 2011
nu sunt necesare alte documente.
la import din china trebuie sa platiti tva aferenta catre autoritatile vamale conform declaratiei vamale de import.
la o achizitie intracomunitara de bunuri inregistrati taxare inversa si decl. operatiunea in 390.
Pentru a putea face achizitii intracomunitare, trebuie sa va inscrieti in ROI
( Registrul Operatorilor Intracomunitari) inaintea efectuarii acestor operatiuni.
Constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise in acest registru. Contraventia pentru fapta prevazuta se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei.
Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari NU au cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sint inregistrate in scopuri de TVA(aveti cod fiscal cu RO).

Procedura privind inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari:
1- solicitarea de la Oficiul Registrului Comertului a unui certificate constatator necesar pentru a se identifica toti asociatii si administratorii societatii.(taxa ORC -45 lei), in vederea obtinerii cazierelor juridice
2- Obtinerea certificatelor de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania , ale tuturor asociatilor si administratorilor, cu exceptia societatilor pe actiuni.Cazierul judiciar trebuie sa fie eliberat” in vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari”.

Acte necesare pentru persoane fizice:
• Cerere tip scrisa citet cu majuscule (se depune personal la unitatea de politie de la locul de nastere, domiciliu sau resedinta).-anexa nr.1a
• ACTUL DE IDENTITATE (Buletin de identitate / carte de identitate, carte de identitate provizorie, pasaport + certificat de nastere)
• Timbru fiscal în valoare de 2 LEI
• Taxa in cuantum de 10 LEI, pentru eliberarea in regim normal, a certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice si juridice, inclusiv persoanelor aflate in state membre U.E.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin ÎMPUTERNICIŢII acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:
• ÎN TARÃ, numai în baza unei procuri autentificată de către un notar public;
• ÎN STRÃINÃTATE, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961, este suficient fie aplicată apostila.

• Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura trebuie formulată în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şidurata mandatului.În cazul procurii eliberate de către un notar din străinătate, aceasta trebuie tradusă în limba română şi legalizată de un notar din ţară; nu este valabilă traducerea după fax sau xerox.
.
• IN AMBELE SITUATII, persoana mandatată să ridice certificatul de cazier judiciar trebuie să prezinte procura în original, precum şi actul de identitate sau paşaportul.
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar cetatean roman nascut si domiciliat in republica moldova erica_30k erica_30k Buna ziua! Pentru a insoti 2 copii minori in strainatate bunica acestora are nevoie de cazier judiciar. Dansa este cetatean roman nascut in R Moldova si ... (vezi toată discuția)
Facturare firma din franta cris2279 cris2279 Buna ziua, In cazul unui PFA cu norma de venit, care factureaza firma din Franta, ce declaratii trebuie depuse lunar/trimestrial ? Mentionez ca de curand s-a ... (vezi toată discuția)
Obținere certificat de cazier judiciar și fiscal nyusziful nyusziful Buna seara! Pentru un cetățean român, cu domiciliul în Germania, se pot obține aceste acte in România? Se dorește o schimbare administrativa a ... (vezi toată discuția)