avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Contracte de vanzare-cumparare imobile
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Contracte de vanzare-cumparare imobile

Avand in vedere cele doua link-uri:
[ link extern ] ;
[ link extern ]
Are cineva experienta in aceasta speta? A reusit cineva, dupa ce a incheiat si atestat un contract de vanzare-cumparare imobil, sa si intabuleze dreptul de proprietate asupra imobilului (apartament)?
Va multumesc mult pentru lamuriri!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:42, 15 Septembrie 2008
nu cunosc din pacate alt precedent in afara de cel de la Iasi prezentat in mass-media...
Acum vreo 2 ani mi-a povestit un client ca un prieten foarte bun de-al sau si-a intabulat apartamentul doar prin contract atestat, la Piatra Neamt. N-am aflat insa detalii.
Daca il autentifici contractul conform art.92 din statut n-ar trebui sa existe probleme...

"SUBSECŢIUNEA 3: Atestarea identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor prezentate spre autentificare
Art. 92
(1) Un act juridic semnat în faţa avocatului, care poartă o încheiere, o rezoluţie, o ştampilă sau un alt mijloc verificabil de atestare a identităţii părţilor, a consimţământului şi a datei actului poate fi prezentat notarului spre autentificare."

... din pacate unii notari refuza autentificarea acelor acte fara drept :(
othellox a scris:
poate fi prezentat notarului spre autentificare."

... din pacate unii notari refuza autentificarea acelor acte fara drept :(

Tocmai asta este problema... Se poate intabula dreptul de proprietate asupra imobilului fara autentificarea contractului de vanzare-cumparare, avand in vedere protocolul incheiat intre ANCPI si UNNPR (art. 2)?
Da se poate prin "autentificarea" de catre instanta... dar 1. Dureaza, 2. Platesti taxa de timbru (si poate costa destul de mult), 3. Platesti avocat din nou ca la orice alt proces, 4. Trebuie sa probezi (deranjezi martori etc.)... daca s-ar lua taxa obisnuita de autentificare a actelor atestate de avocat de catre notar (si nu onorarii suplimentare cum cer unii) nu ar trebui sa coste mai mult de 100 lei si ai si evita un proces...
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate imobil fara cadastru ancaneagota ancaneagota Detin un imobil construit pe un teren care nu imi apartine.La momentul constructiei aveam un contract de inchiriere pentru teren care intre timp a expirat.Nici ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)