avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Care sunt pasii pentru contestarea unei amenzi ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Care sunt pasii pentru contestarea unei amenzi nefondate din partea jandarmeriei?

Salutare tuturor!
Am si eu o problema si m-am gandit sa va cer ajutorul. Am luat o amenda ratb pe nedrept (in sensul ca urcasem in autobuz de 10 secunde si eram cu portofelul in mana scotandu-mi abonamentul langa validator cand controlorul mi l-a luat pur si simplu din mana fara sa ma intrebe nimic si m-a coborat) si jos, langa autobuz, am incercat sa-mi caut dreptatea explicandu-i omului respectiv ca nu mi se pare normal sa imi iau amenda pentru o astfel de intamplare.
Controlorul nu avea nicio intentie sa asculte ce aveam de zis si s-a apucat sa scrie procesul verbal. Evident, m-a iritat atitudinea si am ridicat tonul la el.
In secunda urmatoare a venit un jandarm foarte tanar si cu chef de misto, care m-a batut pe umar si mi-a zis ca imi mai da o amenda si el ca tot am asa multi bani de dat incat tip la controlor.
I-am cerut jandarmului sa se legitimeze si m-a luat peste picior, dand dovada de o atitudine batjocoritoare la adresa mea si la cea a institutiei pe care o reprezinta. A refuzat sa-mi arate orice fel de legitimatie.
Am refuzat sa semnez procesul verbal ratb si am plecat.
Dupa 2 zile imi vine acasa o amenda de la jandarmerie de 200 de lei pentru refuzul de a ma legitima (asta am dedus din hieroglifele scrise de jandarmul care a emis pv-al), in conditiile in care cartea mea de identitate era in mana controlorului care, la randul lui, scria un alt proces verbal la fel de nefondat.
Intentia mea este sa contest ambele amenzi, intrucat consider ca le-am luat pur si simplu gratuit, fara sa fac nimic, dintr-un abuz de functie si datorita unei atitutidini de superioritate nejustificate sub nicio forma din partea organului de lege.
M-am considerat privat de respectul cuvenit si victima a unei atitudini necuviincioase din partea celor 2 persoane cu care am interactionat verbal.
Rugamintea mea consta in a va solicita sprijinul cu indrumarea de care am nevoie pentru a-mi face dreptate. Care sunt, va rog, pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Marea mea problema este ca nu am de unde sa iau niciun martor care sa confirme varianta mea, intrucat nu erau de fata decat controlorii si jandarmul dornic sa scrie indiferent de motive si sa jigneasca.
Multumesc anticipat oricarei persoane competente care isi va opri atentia asupra intrebarilor mele.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:23, 13 Iulie 2011
faceti contestatie impotriva pv emis de jandarmerie dovedind legitimarea cu pv emis de controlori si in care apar datele dvs :) si confirmati ca au fost intocmite in acelasi timp (in mod sigur scrie in pv jandarmului ca se afla in misiune comuna cu controlorii ratb). In plus, daca pe pv emis de jandarmerie apar datele fara sa fi fost nevoie de o identificare la sectia de politie dovedeste ca legitimarea a fost facuta in fapt, altfel jandarmul nu ar fi putut cunoaste datele dvs :)

acest lucru ar trebui sa fie suficient ptr obtinerea unei solutii favorabile in privinta pv emis de jandarmerie.

Ce v-as ruga este sa imi spuneti cum anume pot contesta acel proces verbal (unde trebuie sa merg si ce trebuie sa depun). Mentionez ca nu am primit inca prin posta pv al controlorului ratb cu care as putea dovedi simultaneitatea scrierii lor, asa cum mi-ati sugerat. Pot contesta si depune pv de la ratb cand il primesc?
Oricum datele mele apar si in pv al jandarmului.
Va multumesc mult pentru atentie si astept raspunsul dvs cu deosebit interes.
Si mai am ceva de mentionat. In pv de la jandarm scrie in dreptul rubricii "Fapta savarsita este prevazuta de", jandarmul a scris "Art.3 pct.31 din legea 61/1991 republicata".
Citez acest articol si punctul respectiv:
"31) nerespectarea masurilor de ordine luate de organele competente in caz de calamitati naturale sau alte pericole publice;" (sursa: euroavocatura.ro)
Ce relevanta are acest articol in cazul meu?
Nestiinta din partea lor, sau nepricepere din partea mea?
pct 31 nu are aceasta formulare. Varianta gasita de catre dvs nu este corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda ratb. pv mincinos ginaanton ginaanton Pe 3 noiembrie am primit o amenda intr-un autobuz ratb. Am urcat in autobuz cu un amic si imediat ne-a abordat un grup de controlori. Ne-a intrebat daca avem ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb. tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua. Azi am avut ghinionul sa fiu surprins pe linia troleibuz 85 fara bilet, pe distanta de 2 statii, de la M. Bravu la Autogara Obor. Iesisem de la ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal incheiat de ratb tudose_catalina tudose_catalina Buna ziua, Zilele trecute am circulat cu trasnportul in comun RATB si nu am avut legitimatie de transport. Am refuzat sa o prezint controlorului, am ... (vezi toată discuția)