avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA acopera cheltuieli de spitalizare?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA acopera cheltuieli de spitalizare?

Buna seara.In urma unui accident rutier in care am vatamat corporal un carutas (3 zile spitalizare, 45 zile ingrijiri medicale) acesta neavand nici un fel de venit , nu avea cum sa-si plateasca zilele de spitalizare.Am reusit sa ma impac cu el pana la urma deci si-a retras plangerea penala. cei de la politie mi-au spus ca partea de spitalizare adica cea de 3 zile cade totusi in sarcina mea sa o achit si mi-au mai spus ca RCA-ul masinii pe care am condus-o acopera si asa ceva. Problema e ca masina pe care am condus-o era masina de serviciu si intre timp eu nu mai lucrez la aceea firma si nici nu am ramas intr-o relatie buna cu conducerea firme deci probabil nu o sa pot obtine polita RCA originala.totusi cei de la politie mi-au facut o copie a politei de asigurare care era la dosar . ce sanse am ca asiguratorul sa plateasca cheltuielile de spitalizare?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:59, 18 Iulie 2011
Pentru @kappauser:
Afirmatiile facute contin inadvertente datorate unor interpretari eronate si atunci textul ramane valabil numai cu mentiunea "PAREREA MEA" (adica a dv.)
Spicuiesc:
-Asiguratorul (nu asigurarea care este un document) despagubeste in baza politei RCA, urmare deschiderii unui dosar de dauna, avizata de catre asigurat(conform obligatiei legale) sau de catre pagubit/victima (conform dreptului legal).Daca nu s-a facut avizarea, nu se poate acuza asiguratorul ca nu are habar de eveniment.
- In cazul accidentarilor cu vatamari corporale, asiguratorul nu are competente de a demonstra nimic ci eventual sa conteste cu dovezi,documentele emise de organele de cercetare penala.
-Sunteti in eroare cu exceptiile invocate.In ambele situatii dauna este acoperita, la fel si neglijenta, care de fapt este culpa generala, cauzatoare de accidente rutiere.
-Prezenta la volan a faptuitorului, se rezolva de catre organul de politie prin adresa oficiala trimisa proprietarului - persoana juridica.Acest lucru nu intereseaza pe asigurator(nu trebuie sa dovedeasca nimic) ci poate fi un presupus motiv al proprietarului de a invoca lipsa de raspundere civila in acel eveniment, in eventualitatea unei situatii tensionate cu vinovatul(situatie deja semnalata)
-Nu exista termen de avizare ci termene in care se poate face plata, se pot efectua cercetari de catre asigurator pana la oferta/plata sau refuz motivat.Toate aceste termene incep de la data avizarii.Daca avizarea nu s-a facut, nici termenele nu curg.
Toate corecturile aduse, sunt conform NORMELOR privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de
vehicule
da...multumesc pt raspunsuri, cat de cat m-am lamurit.insa firma la care lucram nici macar nu mi-a facut contract de munca sau o hartie din care sa reiasa ca mi-au incredintat masina.Patronul firmei si-a reparat masina pe banii lui si m-a tot amenintat sa-i platesc eu reparatia. desi nu s-a facut vreo expertiza prin care sa se stabileasca cine se face vinovat de producerea accidentului. Probabil daca am sa apelez la el sa-mi dea actele masinii pt a le prezenta la firma de asigurari o sa ma refuze.
Numarul de inmatriculare al masinii, deci identitatea proprietarului este mentionat in actele intocmite de politist.Existenta RCA valabila la data accidentului, precum si asiguratorul, sunt usor de aflat/probat, mai ales ca ati mentionat acest lucru.Autovehiculul nu a fost furat, iar RCA acopera daunele auto produse , indiferent cine ar fi fost la volan(angajat sau strain de firma), pretentia de despagubire nu se stinge timp de 3 ani de la data prejudiciului.In aceste imprejurari, judecati singur care ar putea fi riscurile personale.(eu nu le intrevad)
Polita RCA accopera toate daunele care se produc ca urmare a accidentului in care ati fost implicat si ati fost considerat vinovat. Patronul nu are cum sa va puna la plata daca nici contract nu v-a facut?
Nu va trebuiesc documente de la firma . Daca v-ati impacat cu victima si acesta si-a retras plangerea , e bine ptr Dvs . Ce a ramas ? 3 zile de spitalizare , care in mod normal n-ar trebui sa fie mai mult de 1.200 lei . Prima somatia primeste victima , care trebuie sa dovedeasca ca a fost victima unui accident si ca vinovat ati fi Dvs . Dupa care Spitalul vi se adreseaza ca sa faceti dovada existentei unei asigurari RCA , iar daca nu aveti cum atunci se constituie parte civila in dosarul penal . DAAR daca deja v-ati impacat si exista un referat facut de brigada de cercetare confirmata de procuror cu NUP , atunci politia comunica spitalului ca dosar e finalizat si trebuie sa se indrepte pe cale amiabila asiguratorului , anexand si o copia al politei RCA . In aceste conditii Spitalul prin cons juridic someaza asiguratorul ptr plata cheltuielilor de spitalizare , anexand un decont de cheltuieli si Rezolutia Parchetului . In baza acestor documente asiguratorul plateste catre Spital cheltuielile solicitate .
In scimb in situatia in care platiti Dvs aceste cheltuieli , sunteti indreptatiti sa recupearti suma platita de la asigurator . In acest caz Dvs trebuie sa avizati asiguratorul depunand si documentele enumearte mai sus , Rezolutie , copie polita RCA , decont cheltuieli , dovada platii. In aceasta situatie trebuie sa duceti si pe victima care trebuie declara ca este de acord sa primiti banii aferentii spitalizarii , intrucat suma a fost platit de Dvs si ca nu mai are alte pretentii .
Asiguratul - persoana juridica nu are cum sa se impotriveasca. Conducerea fara consimtamantul asiguratului este risc asigurat si asiguratorul plateste . Ca sa poate sa recupereze banii asiguratorul ar trebui sa dovedeasca ca se cunostea ca masina a fost furata . Insa daca angajatorul nu a reclamat furtul masinii , dosarul e bun de plata .
In caz de furt asiguratorul poate sa RESPINGA pretentiile . La Dvs nu cred ca e cazul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier mikiutza mikiutza In urma cu aproape 2 ani am avut un accident de circulatie cu victime !Eu ma aflam la volanul masinii mele iar pe aceeasi directie de mers, se deplasa un ... (vezi toată discuția)
Plata spitalizarii victimelor din accident rutier sandyy sandyy Am avut un accident rutier in decembrie 2008 soldat cu o victima, am reparat masinile implicate pe asigurarea mea RCA si CASCO, fiind considerata vinovata, am ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)