Buna seara.In urma unui accident rutier in care am vatamat corporal un carutas (3 zile spitalizare, 45 zile ingrijiri medicale) acesta neavand nici un fel de venit , nu avea cum sa-si plateasca zilele de spitalizare.Am reusit sa ma impac cu el pana la urma deci si-a retras plangerea penala. cei de la politie mi-au spus ca partea de spitalizare adica cea de 3 zile cade totusi in sarcina mea sa o achit si mi-au mai spus ca RCA-ul masinii pe care am condus-o acopera si asa ceva. Problema e ca masina pe care am condus-o era masina de serviciu si intre timp eu nu mai lucrez la aceea firma si nici nu am ramas intr-o relatie buna cu conducerea firme deci probabil nu o sa pot obtine polita RCA originala.totusi cei de la politie mi-au facut o copie a politei de asigurare care era la dosar . ce sanse am ca asiguratorul sa plateasca cheltuielile de spitalizare?Multumesc anticipat.
Pentru @kappauser:
Afirmatiile facute contin inadvertente datorate unor interpretari eronate si atunci textul ramane valabil numai cu mentiunea "PAREREA MEA" (adica a dv.)
Spicuiesc:
-Asiguratorul (nu asigurarea care este un document) despagubeste in baza politei RCA, urmare deschiderii unui dosar de dauna, avizata de catre asigurat(conform obligatiei legale) sau de catre pagubit/victima (conform dreptului legal).Daca nu s-a facut avizarea, nu se poate acuza asiguratorul ca nu are habar de eveniment.
- In cazul accidentarilor cu vatamari corporale, asiguratorul nu are competente de a demonstra nimic ci eventual sa conteste cu dovezi,documentele emise de organele de cercetare penala.
-Sunteti in eroare cu exceptiile invocate.In ambele situatii dauna este acoperita, la fel si neglijenta, care de fapt este culpa generala, cauzatoare de accidente rutiere.
-Prezenta la volan a faptuitorului, se rezolva de catre organul de politie prin adresa oficiala trimisa proprietarului - persoana juridica.Acest lucru nu intereseaza pe asigurator(nu trebuie sa dovedeasca nimic) ci poate fi un presupus motiv al proprietarului de a invoca lipsa de raspundere civila in acel eveniment, in eventualitatea unei situatii tensionate cu vinovatul(situatie deja semnalata)
-Nu exista termen de avizare ci termene in care se poate face plata, se pot efectua cercetari de catre asigurator pana la oferta/plata sau refuz motivat.Toate aceste termene incep de la data avizarii.Daca avizarea nu s-a facut, nici termenele nu curg.
Toate corecturile aduse, sunt conform NORMELOR privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de
vehicule
da...multumesc pt raspunsuri, cat de cat m-am lamurit.insa firma la care lucram nici macar nu mi-a facut contract de munca sau o hartie din care sa reiasa ca mi-au incredintat masina.Patronul firmei si-a reparat masina pe banii lui si m-a tot amenintat sa-i platesc eu reparatia. desi nu s-a facut vreo expertiza prin care sa se stabileasca cine se face vinovat de producerea accidentului. Probabil daca am sa apelez la el sa-mi dea actele masinii pt a le prezenta la firma de asigurari o sa ma refuze.
Numarul de inmatriculare al masinii, deci identitatea proprietarului este mentionat in actele intocmite de politist.Existenta RCA valabila la data accidentului, precum si asiguratorul, sunt usor de aflat/probat, mai ales ca ati mentionat acest lucru.Autovehiculul nu a fost furat, iar RCA acopera daunele auto produse , indiferent cine ar fi fost la volan(angajat sau strain de firma), pretentia de despagubire nu se stinge timp de 3 ani de la data prejudiciului.In aceste imprejurari, judecati singur care ar putea fi riscurile personale.(eu nu le intrevad)
Polita RCA accopera toate daunele care se produc ca urmare a accidentului in care ati fost implicat si ati fost considerat vinovat. Patronul nu are cum sa va puna la plata daca nici contract nu v-a facut?
Nu va trebuiesc documente de la firma . Daca v-ati impacat cu victima si acesta si-a retras plangerea , e bine ptr Dvs . Ce a ramas ? 3 zile de spitalizare , care in mod normal n-ar trebui sa fie mai mult de 1.200 lei . Prima somatia primeste victima , care trebuie sa dovedeasca ca a fost victima unui accident si ca vinovat ati fi Dvs . Dupa care Spitalul vi se adreseaza ca sa faceti dovada existentei unei asigurari RCA , iar daca nu aveti cum atunci se constituie parte civila in dosarul penal . DAAR daca deja v-ati impacat si exista un referat facut de brigada de cercetare confirmata de procuror cu NUP , atunci politia comunica spitalului ca dosar e finalizat si trebuie sa se indrepte pe cale amiabila asiguratorului , anexand si o copia al politei RCA . In aceste conditii Spitalul prin cons juridic someaza asiguratorul ptr plata cheltuielilor de spitalizare , anexand un decont de cheltuieli si Rezolutia Parchetului . In baza acestor documente asiguratorul plateste catre Spital cheltuielile solicitate .
In scimb in situatia in care platiti Dvs aceste cheltuieli , sunteti indreptatiti sa recupearti suma platita de la asigurator . In acest caz Dvs trebuie sa avizati asiguratorul depunand si documentele enumearte mai sus , Rezolutie , copie polita RCA , decont cheltuieli , dovada platii. In aceasta situatie trebuie sa duceti si pe victima care trebuie declara ca este de acord sa primiti banii aferentii spitalizarii , intrucat suma a fost platit de Dvs si ca nu mai are alte pretentii .
Asiguratul - persoana juridica nu are cum sa se impotriveasca. Conducerea fara consimtamantul asiguratului este risc asigurat si asiguratorul plateste . Ca sa poate sa recupereze banii asiguratorul ar trebui sa dovedeasca ca se cunostea ca masina a fost furata . Insa daca angajatorul nu a reclamat furtul masinii , dosarul e bun de plata .
In caz de furt asiguratorul poate sa RESPINGA pretentiile . La Dvs nu cred ca e cazul .
Accident rutier
mikiutza
In urma cu aproape 2 ani am avut un accident de circulatie cu victime !Eu ma aflam la volanul masinii mele iar pe aceeasi directie de mers, se deplasa un ... (vezi toată discuția)