avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divorturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divorturi

Buna am o fetita de 7 ani ,sunt casnica ,avem bunuri dobindite in casatorie vreau sa divortez .Doresc custodia copilului ce demersuri sa fac?
Apelati la un avocat pentru formularea unei actiuni de divort, incredintare minor si eventual partaj.
Buna ziua !
Deschideti in instanta o actiune de divort . De regula , custodia copiilor este data mamei , in conditiile in care aceasta dispune de conditii corespunzatoare pt crestere si educare .
In privinta divortului, formulati actiune de divort la judecatoria in a carei raza teritoriala ati avut ultimul domiciliu comun, actiune pe calea careia solicitati:
-desfacerea casatoriei, incredintarea minorului spre crestere si educare, stabilirea unei pensii in favoarea acestuia ( in functie de venitul realizat de catre tata sau in functie de venitul minim pe economie dupa caz ) si reluarea numelui avut anterior casatoriei.
Pentru ca nu realizati venituri- taxa de timbru este de 8.00 lei ( caz in care va trebui sa depuneti o adeverinta eliberata de catre Administratia Financiara) si timbru jud. de 0,30 lei.
Probe:-inscrisuri, martori , ancheta sociala.
In privinta partajului, daca dupa divort nu veti ajunge la o intelegere amiabila, respectiv la incheierea unui partaj voluntar la notariat, va trebui sa procedati la partajarea bunurilor pe cale judecatoreasca si sa formulati o cerere de acordare a ajutorului public judiciar conform Oug 51/2008, pentru ca procesul de partaj este un proces costisitor, care implica achitarea unei taxe de timbru de 3% din valoarea masei partajabile , expertize de specialitate in functie de masa bunurilor partajabile si inteleg ca nu dispuneti de resursele financiare necesare sustinerii unui astfel de proces.
Probe:-inscrisuri, martori ( care nu pot fi rude si afini pana la gradul 3 inclusiv), interogatoriu, expertize de specialitate.


Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Buna ziua!
Va sugerez sa incercati rezolvarea problemelor dumneavoastra prin mediere, informati-va ce va poate oferi medierea in cazul dumneavoastra, consultati un mediator. Faza de informare si consiliere este gratuita, nu va trebui sa platiti nimic. Sunati un mediator si stabiliti o intalnire, cu siguranta orice mediator va va da toate lamuririle de care aveti nevoie. De asemenea, puteti sa gasiti informatii despre mediere si avantajele pe care le ofera medierea pe site-urile/blogurile cu acest profil. In privinta ajutorului public judiciar, amintit de doamna avocat mai sus, OUG 51/2008 se aplica si in cazul in care apelati la mediere.
Va doresc liniste in suflet! :)
Actiunea de divort este bine sa fie cat mai motivata.
Cat priveste partajul ar fi bine sa analizeze avocatul daca se impune a se deschide acum sau sa mai asteptati.
Nu este obligatoriu sa deschideti partajul odata cu divortul.
Este posibil ca avocatul sa va recomande sa deschideti in acelasi timp si partajul insa dvs. trebuie sa analizati daca va grabiti sau nu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultatii in cazuri de divort GEORGETA_TEBREAN GEORGETA_TEBREAN Buna seara.Sunt in situatie delicata in familie.As dori sa stiu ce se va intampla in cazul unui divort de sotul meu,ce presupune si ce consecinte are. ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez ianap ianap Asa cum am scris in subiect, as vrea sa divortez...fara valva daca se poate. As dori sa mentionez ca nu am nici cea mai mica idee despre ceea ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Divort crysstyna_84 crysstyna_84 buna ziua am si eu mai multe intrebari in legatura cu un divort: in primul rand avem un copil minor de 9 ani si o casa pe teren concesionat cumparata cu ... (vezi toată discuția)