avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea orelor de lucru minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea orelor de lucru minor

buna seara. ma numesc alexandra velicu si am varsta de 17 ani. lucrez in calitate de agent vanzari (promoter) la firma wave division. atunci cand am fost la aceasta firma pentru incheierea contractului de munca individual nu mi s-a specificat nici programul de lucru, nici durata de munca pe care se intinde promotia. in contractul individual de munca programul de lucru este de 4 ore/zi, 20 ore/saptamana in schimburi dupa cum urmeaza: schimbul I de la 12:00 la 16:00, schimbul II de la 16:00 la ora 20:00. aceste lucruri privind programul sunt doar teoretice, caci in realitate treaba sta cu totul si cu totul diferit. programul meu de lucru este urmatorul: de miercuri pana vineri de la ora 15:00 la 21:00, iar sambata si duminica de la ora 12:00 pana la 20:00. inainte de inceperea promotiei supervizorul meu m-a informat ca in cazul in care vine o inspectie de la itm trebuie sa mint ca lucrez doar 4 ore/zi. precizez ca detin o delegatie de la firma pe care scrie foarte clar ca lucrez 6 ore de miercuri pana vineri si 8 ore in weekend. in cazul in care inspectia m-ar fi intrebat de ce in delegatie scrie ca lucrez 6 respectiv 8 ore, ar fi trebuit sa mint din nou ca de fapt ca lucrez doar 4 ore in acel interval orar.
la ce vroiam sa ajung... este posibil sa inaintez o reclamatie catre itm in care sa ii acuz pe cei de la wave division de nerespectarea orelor de lucru pentru minori?
multumesc anticipat, astept raspuns cat mai urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:44, 23 Iulie 2011
Da, dar pe dumneavoastra nu va ajuta prea mult intrucat cei de la ITM vor face verificari si probabil vor amenda angajatorul.
Eu v-as recomanda sa apelati la justitie prin imputerniciti si sa solicitati plata orelor suplimentare, facand dovada la instanta cu delegatii, pontaje, martori si orice alte mijloace de proba mai aveti in dovedire.
antique a scris:

.....
Eu v-as recomanda sa apelati la justitie prin imputerniciti si sa solicitati plata orelor suplimentare, facand dovada la instanta cu delegatii, pontaje, martori si orice alte mijloace de proba mai aveti in dovedire.


In litigiile de munca sarcina probei o are angajatorul si nu salariatul.


@ aysel8993
Faceti sesizarea catre ITM , deoarece ]n cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
La sesizare atasati si o copie a acelei delegatii.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri:thumbup:

In litigiile de munca sarcina probei o are angajatorul si nu salariatul.


In cazul unui litigiu in care in discutie sunt programul de lucru si ore suplimentare, angajatorul va depune acte din care va rezulta ca a respectat programul normal de lucru pentru fiecare din angajatii sai si tocmai de aceia este nevoie ca dumneavoastra sa demonstrati acest lucru.

ITM nu va face decat sa aplice o amenda angajatorului si sa ii dea masura sa respecte programul de lucru.
Art.124 C.mun. dispune ca, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară. Prin urmare, nu cred ca va obtine o plata in plus pentru orele suplimentare prestate .
Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucru sambata constantin25 constantin25 Lucrez in cadrul unei societati cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata. Contractul a fost incheiat pentru un program de lucru de 8 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, programul meu de lucru este intre orele 9:00 si 17:00 ... bogdan912 bogdan912 Buna ziua, Programul meu de lucru este intre orele 9:00 si 17:00 de luni pana vineri. In doua zile trebuie sa plec in delegatie din Bucuresti la Timisoara. ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Kryptonick Kryptonick Buna As avea o intrebare privitor l orele suplimentare Lucrez la o firma unde se lucreaza in 3 schimburi. Pentru ca un coleg este in concediu lucram 12 ore ... (vezi toată discuția)