avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intra codul civil in vigoare in octombrie 2011?

Pentru ca am tot primit intrebari pe subiectul asta, uite ce argumente gasesc eu in favoarea ideii ca Noul Cod Civil va intra in vigoare in octombrie:

1. Ministerul Justitiei a facut toate demersurile pentru publicarea variantei actualizate a codului, in 15 iulie 2011.

2. Exista din ce in ce mai multe evenimente oficiale organizate pe marginea dezbaterii modificarilor introduse de acest Cod.

3. Exista o vointa politica care forteaza cu orice pret punctarea unor schimbari fara precedent in cadrul legislativ romanesc. Din pacate, Codul Civil, oricat de prost ar fi redactat, e inclus in strategia "schimbam Romania acum, cu orice pret".

Argumente ar fi mai multe, dar hai sa discutam pe marginea acestei probleme: intra codul in vigoare sau nu? Voi ce parere aveti?
sunt de acord cu dvs partial. Lipsa practici va naste impredictibilitate in solutionarea cauzelor iar eu - ca si avocat - consider ca este important sa apreciezi (macar ptr mine insumi) sansele unu verdict favorabil sau macar sa estimez o admitere in parte.
Un alt avantaj al practicii este ca "actualizeaza" legea raportata la societate si moravurile sale. In mod sigur interpretarile date Cod Cv s-au schimbat de la 1864 pina in 2010 si doar practica Curtii de Casatie / Trib Suprem / Curtii Supreme / ICCJ au tinut in viata acest Cod Cv.

Insa sunt de acord ca o reintoarcere la clasici va "destupa" multe capete incuiate de juristi (indiferent de profesia practicata).
Teoretic, noul cod civil, intra in vigoare la data de 01.10.2011, astfel ca, primele 3 luni de zile, vor fi "de proba"...(nu va ganditi la institutia logodnei din noul cod civil dar...ca si termen de comparatie am fi "pe aproape").

Daca o logodna, de exemplu (a fost amplu comentata aceasta institutie...) se va incheia in data de 02.octombrie 2011, iar dupa 1 luna, o parte se hotaraste sa "rezilieze contractul", va depune cererea la instanta de judecata in luna noiembrie, si va primi -ipotetic, termen in luna ianuarie-februarie 2012 (sunt optimista) astfel ca, teoria mea cu primele 3 luni "de proba", timp in care se va "exersa aplicarea noului cod civil", ramane in vigoare...

Practic, cred ca abia incepand cu luna ianuarie 2012 vom avea primele "efecte" sub imperiul noului cod civil daca nu chiar si mai tarziu.

Prin urmare, nu cred ca se va schimba data intrarii in vigoare a noului cod civil insa...pot doar sa sper ca dupa data de 01 octombrie ori chiar mai devreme, vor aparea anumite indrumari oficiale privind interpretarea dispozitiilor noului cod civil.

Intrarea in vigoare a NCC, va fi o proba de foc, in special pentru judecatori. Pentru avocati va fi o...provocare (in special la dreptul familiei.
Este bine ca intra in vigoare, Lg. 71/2011 a schimbat cateva articole si a adus unele completari.
Poate cu aceasta ocazie, vor primi si mediatorii cateva ...firimituri.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Ciobanu Vasile, Mediator
Si eu sunt convins ca, cel putin in actuala conjunctura (din nefericire, doar politica sau prea politizata) va intra acest cod cu un handicap major: inadvertente majore intre dreptul material si institutiile menite sa-i dea viata, ma refer la dreptul procesual civil. Sa-mi fie iertata comparatia, dar eu vad aceasta "mixtura" ca o casatorie intre parteneri cu diferente de varsta de peste 30 de ani.In acest moment nu fac nici o referire la calitatea noului act, pe care eu il consider NECESAR, dar nu ca o compilatie servila si mai ales nepotrivita. Se putea opta pentru o solutie care asigura si profesionalismul conceptiei...!
Eu astept reactii oficiale cu privire la codurile din domeniul penal, care cel putin in egala masura cu Codul civil, prezinta inadvertente importante, dovada fiind modificarile propuse ... materialului de ... conceptie prin proiectele legilor de intrare in vigoare a acestora, care sunt mai stufoase decat codurile in discutie.Ma abtin de la alte comentarii "acide", dar nu pot sa nu constat ca "reforma radicala" trambitata nu are fundamentul legislativ general (a se vedea cate acte normative trebuie modificate sau abrogate prin legile de punere in aplicare,215 pentru noul Cod penal etc.).
Eu cred ca nu de "indicatii" venite de sus (???!!!) avem nevoie, ar fi cazul sa ne debarasam de "Norme metodologice de punere in aplicare ...", legiuitorul (NU Guvernul Romaniei!) sa conceapa legi clare, concise, fara pacatoasele exceptii si nu sa haiasca (scuze pentru expresie!) la aprobarea ineptiilor guvernamentale denumite Ordonante de urgenta.
Am rugamintea sa imi recomandati un curs avand ca obiect modificarile aduse de noul Cod Civil. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Noul cod penal ContSters214324 ContSters214324 stie cineva daca va intra in vigoare noul cod penal? (vezi toată discuția)
Data intrare in vigoare noile coduri penal si de procedura penala Niros Aciarb Niros Aciarb Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca noile coduri penal si de procedura penala intra in vigoare la 01. oct. 2011 sau se vor stabili alte date. Cu stima (vezi toată discuția)