avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Restructurare credit de nevoi personale
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Restructurare credit de nevoi personale

Buna ziua,

Am o problema similara probabil in acesti ani de criza multor persoane care au contractat un credit de nevoi personale in franci elevetieni in anul 2008.
Datorita urmatoarelor probleme (cresterea alarmanta a cursului franc-lei), plus renuntarea la un loc de munca in termeni legali (contract, carte d emunca etc.) am decis sa recurg la o cerere de restructurare din partea bancii. Momentan am un venit in jur de 2500 lei/munca dar fara vreun contract – cu alte cuvinte, nu reprezinta o garantie.
Am fost contactata recent in urma cererii mele, de un reprezentant al bancii, pt a le furniza mai multe detalii legate de situatia mea: financiara si a nevoii mele.
Pentru a merge mai departe cu decizia mea de-a apela la o restructurare a creditului am nevoie de cateva sfaturi.
Mi s-a spus ca, in cazul acceptului bancii cu aceasta cerere, creditul meu (acum in jur de 1200 lei/lunar) va fi convertit in lei, urmand ca dupa o perioada de gratie sa platesc cumulat dobanda aferenta, ajungand astfel la o rata tot in jurul sumei de 1200 lei, cu dobanda variabila (acum e fixa) in functie de cursul Euribor. Pentru aceasta va trebui sa aduc si un codebitor.
Acum, intrebarea mea este ce anume ar putea fi mai avantajos/mai putin riscant pentru mine?
Sa refuz ideea restructurarii, si sa am mereu teama unui curs foarte mare al francului (de la 2.30 a ajuns in 3 ani la 3.6 lei) sau sa merg mai departe cu aceasta decizie iar in cazul in care este acceptata, voi plati , timp de 3-6 luni o suma (de aprox. 750lei - perioada de gratie), dar dupa acest interval, voi plati cam aceeasi suma, depinzand de cursul Euribor.
Ce ma sfatuiti sa fac, ar trebui sa ii dau raspuns reprezentantului pana maine dimineata?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: p_dana , utilizator 15:31, 21 Iulie 2011
Mergeti pe leu intr-ucat e mult mai avantajos.
Buna ziua !
Avand in vedere ca dilema dvs. tine de hazard ( cotatia leu-CHF) nu cred ca va poate da cineva un sfat . Cotatia CHF raportat la leu poate sa creasca sau sa scada ... dvs. decideti ... :slap:
cred ca veti cadea din lac in put.. renuntati la credit in franci si optati pt euro si dobanda variabila.. pana acum aveati doar un risc.. si optati pt doua.. sa creasca euro si dobanda.
daca nu platiti, puteti fi executat silit doar dvs ( sau cei care sunt acum pe contract), daca banca va cere un codebitor ( sau inca unul) vom mai avea o persoana ( bunurile si veniturile acesteia ) executata silit in caz ca nu puteti plati.
apoi.. perioada asta de gratie..costa ( bineinteles tot pe dvs ).cred ca platiti ceva comisioane si dobanda in timpul asta si nimic din rata.
pornesc de la premisa ca nicio solutie oferita de banca nu e in defavoarea ei.
ca ex, sora-mea avea un credit tot in franci , banca i-a propus un credit in lei, rata nu scadea ( dar avea sor-mea siguranta ca e in lei si nu mai creste francul) si se prelungea perioada de creditare cu 2 ani. pai cat s-ar mari francul nu justifica o plata de 13000 lei in plus ( atat ar fi platit in plus 2 ani)
faceti la banca o simulare, faceti niste calcule si decideti
Avand in vedere ca in prezent cotatia euro/franc este 1,16 eu nu as recurge la refinantare. Probabil cand aceasta va fi cel putin 1,3 - 1,4 (sa speram ca va reveni la astfel de valori) ma voi gandi foarte serios la refinantare.
Sa va dau exemplu printr-un simplu calcul:
1. in 2008 cand ati facut creditul cotatia euro/franc a fost in medie 1,50
astfel o suma imprumutata de 100.000 CHF echivala cu 66.666 euro
2. acum la cotatia de 1,16 francii de mai sus echivaleaza cu 86.200 euro
3. iar la o cotatie de 1,30 echivaleaza cu 76.923 euro
Prin urmare cu cat cotatia euro/franc este mai mica cu atat pierderea este mai mare.
Decizia va apartine desigur.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
p_dana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Francii elvetieni - credite cu probleme negulescucamelia negulescucamelia In 2007 am obtinut un credit in valoare de 25.000 de franci elvetieni fara ipoteca . La acea vreme, rata ce-mi revenea lunar echivala cu aproximativ 8 milioane ... (vezi toată discuția)
Francul elvetian anghelgeorgiana anghelgeorgiana buna ziua.ma poate lamuri si pe mine cineva cat mai poate creste francul elvetian?mentionez ca am credit in franci.ce sanse sunt sa scada cotatia lui pe piata ... (vezi toată discuția)
O portita pt achizitionarea unui alt imobil curucle curucle in vara anului 2008 am facut un credit ipotecar pe 38 de ani in valoare de 96000 de chf, iar codebitor a fost tatal meu care este pensionar. La inceput am ... (vezi toată discuția)