avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta de asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta de asigurat

Dorind sa obtin o adeverinta de asigurat de la Casa de Asig. de sanatate din Str. Gheorghe Titeica nr. 142 am avut surprinza sa constat ca nu pot obtine acea adeverinta decat daca platesc o suma enorma (peste 10.000 cu majorari si penalitatile aferente) pentru niste actiuni pe care le-am vandut pe piata de capital in anii 2006, 2007 si 2008. Mi s-a spus de doamna de la ghiseu ca baza legala pentru aceasta este Legea 95/2006 art.257 pct.f care prevede urmatoarele:
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
In articolul respectiv, mai exact in punctul f, nu se mentioneaza castigul provenit din tranzactiile pe piata de capital. De asemenea, nu poate fi regasit in categoria " altor venituri care se supun impozitului pe venit " , avand in vedere ca este vorba de un castig, si nu un venit. S-a mai intalnit cineva cu aceasta problema si cum a rezolvat-o caci mie mi se pare abuziva.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:59, 21 Iulie 2011
ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Mai multe detalii gasiti in Ordin nr . 617 /13.08.2007 cu privire la implementarea Legii 95/2006 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Contributie cas georgpick georgpick Va rog sa-mi comunicati care este baza legala a platii unei contributii la CJAS de catre o persoana fizica (neautorizata), pensionata din 2000, pentru un ... (vezi toată discuția)
Contributie la sanatate la vanzarea unui imobil in cazul unei persoane salariate psorinp psorinp As dori sa stiu daca trebuie sa platesc contributia la sanatate si pentru venitul obtinut din vanzarea unui imobil ( case), mentionand faptul ca sunt salariat ... (vezi toată discuția)