avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie CAS

Va rog sa-mi comunicati care este baza legala a platii unei contributii la CJAS de catre o persoana fizica (neautorizata), pensionata din 2000, pentru un venit provenit din inchirierea unui spatiu in 2007 si 2008 , pentru care s-a platit la timp impozitul la Administratia Financiara , dar se cere acum retroactiv plata CAS plus penalitatile aferente, fara a se fi facuta vreo atentionare la vremea respectiva de nici una din
cele doua institutii ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: georgpick , utilizator 18:35, 3 August 2012
Legea 95/2006 si ordinul 617/2007.
ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Va multumesc pt. lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la sanatate la vanzarea unui imobil in cazul unei persoane salariate psorinp psorinp As dori sa stiu daca trebuie sa platesc contributia la sanatate si pentru venitul obtinut din vanzarea unui imobil ( case), mentionand faptul ca sunt salariat ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de asigurat maria_b54 maria_b54 Dorind sa obtin o adeverinta de asigurat de la Casa de Asig. de sanatate din Str. Gheorghe Titeica nr. 142 am avut surprinza sa constat ca nu pot obtine acea ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)