gigelin a scris:
"Astfel, diminuarea valorii de piaţă a bunului, ca şi sporul de valoare al acestuia, care nu sunt rezultatul activităţii vreunuia dintre coproprietari , se impută asupra drepturilor tuturor copartajanţilor sau, dimpotrivă, le profită tuturor, iar nu unuia singur dintre ei."
Da' domle, daca banca ii dadea casa la om si aceasta s-ar fi devalorizat intre timp. Dar banca i-a dat bani la consumator, acesta a facut ce a dorit cu ei.
Bunul in situatia de fata este suma de bani!
Valoarea banilor nu s-au diminuat in spiritul legii( inflatia nu se in considerare).
Probabil un astfel de argument ar fi putea fi adus in cazul in care consumatorul cumpara imobilul direct de la dezvoltator in rate. Probabil, ca nu cred nici asa sa exista catusi de putin sanse de reusita. Stii ca am mai avut o polemica pe aceasta speta.
Cazurile pe care le aduci tu in discutie sunt total diferite. Sa-ti dau un exemplu.
X incheie un contract cu Y pentru furnizarea e grau timp de 5 ani. X livreaza lunar o tona de grau. Y plateste acest serviciu de furnizare o data la 6 luni, pret stabilit prin contract.
Apare un nou soi de gandac si se instaureaza o criza de grau la nivel mondial. In scurt timp pretul graului se tripleaza. Evident ca in aceste noi conditii contractul nu mai este echitabil, intrucat la momentul actual X furnizeaza o marfa la un pret de 3 ori mai mic decat pe piata. In acest caz el ar putea invoca faptul ca bunul de piata s-a diminuat si astfel sa fie recalculat pretul de livrare. Perfect normal, si aplicabil acest principiu.
Insa nu si in cazul creditelor.
- Banca a dat 100.000 de mii de euro lui gigel
- cei 100.000 au aceeasi valoare si la momentul creditarii si dupa 10 ani cand intervine imposibilitatea de plata ( repet, legea nu ia in considerare factorii inflationisti)
- Treaba lui ce a facut cu acei bani. Putea sa-si cumpere o casa si casa sa-i ia foc, sa o vanda, sa joace banii la ruleta, sa-i doneze. Repet,
e treaba lui, a consumatorului.
-
EVIDENT ca gigel trebuie sa dea inapoi tot 100.000 (si dobanzile de rigoare).
Facand o paralele intre cazul contractului de grau si cel de creditare, acel principiu de care ai amintit s-ar putea aplica in cazul dobanzilor. Pentru ca dobanda e de fapt pretul platit pentru serviciu de imprumut/furnizare bani.
Daca la momentul creditarii aveai dobanda 20% fixa, iar intre timp au scazut absolut tori indicii de referinta , iar acum dobanzile "corecte" se situeaza undeva la 5%, e corect ca gigel sa invoce un astfel de principiu, al echilibrului contractului si sa ceara instante o scadere a dobanzii conform cu piata. Dar asta e absurd, pentru ca gigel nu e captiv in acel contract, el oricand ar putea face o refinantare cu o dobanda "corecta".