avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este legala oprirea unui autovehicul in vederea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei?

Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca pentru a fi oprit, este necesar sa fi incalcat o regula de circulatie. Respectivii agenti au constatat ca am toate documentele in regula si as dori sa stiu in baza carei legi mi-au cerut sa fac testul alcool? Personal m-am simtit jignit asteptand la rand impreuna cu alti 2 soferi care nici ei nu incalcasera nici o norma rutiera, sa suflam intr-un aparat pentru a fi lasati sa circulam mai departe. Inteleg ca in cazul unei incalcari a normelor rutiere sa se stabileasca daca soferul este sau nu influentat de alcool, dar ce se intampla acum de fapt? Asta inseamna ca zeul politist poate sa te opreasca din 10 in 10 m sa-ti verifice alcoolemia ?
Cel mai recent răspuns: micael108 , utilizator 23:14, 24 Iulie 2011
Intr-adevar, sunt foarte multe situatii care le putem considera abuz ... de exemplu, in cadrul unui control de rutina opresc doar 3 masini pe care el doresc ei , iar pe altele 10 le lasa sa treaca ... sau te opresc ca li s-a parut lor ca ai incalcat legea , ca ai trecut pe rosu , dar pe cel care a trecut dupa tine nu-l opresc etc.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit art. 182 alin. 1 din Regulament "(1) Oprirea vehiculelor pe
drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de
catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera,
atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care
exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei
fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis
astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si
pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a
documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se
realizeaza si in conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre
sau a altor situatii care pun in pericol siguranta circulatiei".

Rezulta din analiza textelor de lege citate mai sus faptul ca
atributiile in domeniul controlului respectarii normelor de circulatie pe
drumurile publice sunt indeplinite de un corp specializat de politisti
("politia rutiera" in acceptiunea textului de lege), competenti sa
intocmeasca si acte de constatare, fie ca este vorba de contraventii, fie
ca este vorba de fapte de natura penala.
Consider ca textul incriminator actual este art. 87 al. 5 din OUG 195/2002 republicată nu face trimitere la textul art. 88 al. 5 ori la textul art. 88 al. 6 din același act normativ rezultând că incriminarea subzistă necondiționat, ori de câte ori există cererea polițistului adresată conducătorului auto de a se supune recoltării probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, potrivit art. 88 al. 6 din OUG 195/2002 republicată "persoana care conduce un autovehicul testată cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice.".
In Regulamentul de aplicare a O.U.G.195/2002 se prevad cu claritate situatiile pentru care se face oprirea in trafic(al.1art182/H.G.R.1.391/2006). Obligativitatea de a te supune testarii aerului expirat este prevazuta in cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale - art.186/H.G.R.1.391/2006. Rezulta ca atat timp cat nu s-a produs nici un incident, nu exista suspiciunea ca ai fi sub influenta alcoolului si nu esti obligat sa te supui vreunei testari si deci sa participi la acest circ cu oameni care asteapta la rand sa-si sufle plamanii intr-un aparat pentru a-si putea continua calatoria(somnul). Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie 0.12 permis suspendat? Raluka1985 Raluka1985 Buna ziua, Sotul meu a fost oprit in trafic dupa ce bause un pahar de bere iar la etilotest a iesit alcoolemie 0.12 . Politistul a retinut permisul pentru 90 ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand nu am incalcat nici o lege ? t_yahia t_yahia Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca [i]politia[/i] conducand, [b]fara sa fi incalcat vreo lege[/b]? #-o ([i]de exemplu un filtru de ... (vezi toată discuția)