avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Articole interesante
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Articole interesante

Am observat ca nu este deschisa nici o discutie pe aceasta tema, asa ca am facut-o eu.

Astazi mi s-a parut interesant articolul scris in Dilema veche de Adrian Cioroianu:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 13 Iulie 2017
Povestea lui Zdreanţă, cel cu ochii de faianţă. Cum arăta în realitate câinele cel mai iubit de Arghezi

16 octombrie 2015, 02:02 de Cristina Răduţă


Mărţişorul, casa superbă cu 20 de camere pe care Tudor Arghezi a construit-o în mai mult de zece ani, găzduia o vedetă în toată regula. Zdreanţă era cel mai cunoscut câine din curtea familiei Arghezi, dar şi cel mai iubit, după cum povestesc apropiaţii familiei.

Povestea Mărţişorului, aşa cum a fost botezată impunătoarea casă, a început în anul 1926, atunci când scriitorul a decis să cumpere vreo două hectare de teren chiar pe Dealul Piscului, cel mai înalt punct al Bucureştiului din acea vreme. A început să construiască, uşor-uşor, cameră după cameră şi întreaga construcţie a durat în jur de 12 ani.

„Mărţişorul e patria literaturii mele. De acolo au ieşit «Cuvinte potrivite» şi toate scrierile adunate acum într-o mulţime de volume, gîndite la o masă dintr-o cameră mică pe care mi-o rezervasem pentru reverie“, scria Tudor Arghezi. A creat într-o cameră mică, aranjată cu bun gust şi făcută special parcă pentru a-l îndemna pe marele scriitor să aştearnă pe hârtie litere care s-au transformat în opere de artă.
Curtea familiei Arghezi era plină de animale. O mulţime de căţei şi de pisici trăiau în ograda poetului. Evident, cel mai iubit câine al familiei era celebrul Zdreanţă, animalul căruia i-a dedicat şi celebra poezie. Deseori, plimbându-se pe domeniul pe care îl stăpânea, Tudor Arghezi vedea cum prin gardul casei sale se strecurau căţei sau pisici, iar poetul spunea râzând: „Măcar de-ar fi porci, să ne bucurăm de Crăciun“.

Citeste mai mult: adev.ro/nwade4

Legatura care exista intre tarile baltice si geto-daci.
[ link extern ]
Un bărbat pentru toată viaţa

- Există aşa ceva? -

Unele femei au noroc, altele nu. Băr­batul po­trivit, pen­tru o viaţă, e greu de găsit, iar multe dintre cele care-l caută au de înfruntat o su­me­denie de greutăţi. Din această cau­ză, şi nu numai, au apărut cărţi, un fel de ghiduri, care ne în­vaţă cum să ne găsim băr­batul visat. Cea mai re­centă carte de acest gen so­seşte tocmai din Statele Unite. Autoarele ei sunt Ellen Fein şi Sherie Schnei­der şi cartea lor se intitulează: "Arta de a găsi bărbatul pentru o viaţă". Teoria pe care o susţin autoarele se bazează pe constatarea că în zi­lele noastre, femeile sunt mult prea emancipate pentru a-i lăsa pe băr­baţi să le curteze. Ele vor tot tim­pul să aibă conducerea. Au banii lor. Nu vor să se lase manipulate. Dar toc­mai de aceea, ele sunt înţelese gre­şit. "Noi nu vrem să ata­căm eman­ciparea femeilor, ci să le sfătuim cum poate fi îmbrobodit un bărbat", de­clară cele două psiho­loa­ge ame­r­icane.
Să recunoaştem: dacă stăm să ne răs­colim puţin amin­ti­rile, ne dăm seama că am greşit şi noi atunci când, în­dră­gostite, am exa­gerat, dăruind mai mult de­cât ar fi tre­buit. Dar aceste gre­şeli pot fi evitate, res­­pec­tând cu stric­teţe cele 34 de reguli pe care ni le pro­­pun autoarele. Pentru că nu toate pot fi adap­tate şi la noi, ne-am mul­ţumit să vă pre­zentăm 10 dintre ele, cele care, credem noi, sunt într-adevăr bu­ne de urmat şi de apli­cat în viaţa de toa­te zilele. Iată-le:

Regula nr. 1
Nu acostaţi dvs. bărbatul, lăsaţi-l pe el să facă pri­mul pas. În felul acesta, bărbaţii care vor doar să flir­te­ze vor putea fi deo­sebiţi de cei care au intenţii se­rioase.

Regula nr. 2
E bine să vorbiţi despre dvs. la primele întâlniri, dar nu în­cepeţi să vă plângeţi imediat de greutăţi, de situaţia dvs. fi­nan­ciară, de necazurile de la ser­viciu sau să-i povestiţi ce gre­şeli aţi comis în trecu­tele po­veşti de iubire. Mai bine as­cul­taţi cu aten­ţie ce povesteşte parte­ne­rul dvs. şi în ce mod.

Regula nr. 3
Dacă nu mai vreţi să fiţi singură, fa­ceţi ceva pentru ima­ginea dvs. Întă­riţi-vă conştiinţa de sine cum­pă­rându-vă nişte toalete noi, mergând la coafor sau slă­bind câteva kilograme. Spor­­tul vă va ajuta sigur să atingeţi o formă fizică bună. Şi încercaţi să vă auto­con­vingeţi că sunteţi unică, cu totul altfel decât celelalte femei.

Regula nr. 4
Nu telefonaţi dvs. bărba­tului dorit (cel puţin în pe­rioada de început). Aş­teptaţi s-o facă el. Şi, dacă v-a lăsat un mesaj pe robot, nu sunaţi imediat. Dacă îl interesaţi într-adevăr, o să mai încerce o dată.

Regula nr. 5
Dacă în primele săptămâni după ce l-aţi cunoscut, obser­vaţi că bărbatul respectiv co­mite greşeli pe care nu le pu­teţi ierta, terminaţi imediat re­la­ţia cu el. N-are nici un rost să vă gândiţi că veţi reuşi să-l debarasaţi de ele...

Regula nr. 6
Nu acceptaţi întâlniri fixa­te în ul­ti­mul moment. Cel care vă telefonează la ora 18.00, ca să vă spună că la ora 20.00 aveţi bilete la cinema, are sen­za­ţia că pentru el sunteţi oricând de găsit. Şi nu este aşa! Spuneţi-i ama­bil, dar precis, că din păcate nu aveţi timp. Terminaţi convorbirea tele­fonică după cel mult 10 minute, chiar dacă vă vine greu.

Regula nr. 7
Decideţi dvs. când trebuie să se termine întâlnirile. Primele rendez-vous-uri n-ar trebui să dureze mai mult de 3-4 ore. Spuneţi că nu sunteţi disponibilă prea des - iar dacă mai vrea să afle răspuns la unele între­bări, o să încerce să vă întâlnească din nou.

Regula nr. 8
După ce-aţi suferit o decepţie, în­cercaţi să vă puneţi cât mai repede pe picioare. Tristeţea de durată lungă o resimţiţi - cel puţin în amintire - ca pe un timp pierdut.

Regula nr. 9
Un bărbat pentru toată viaţa


Dacă descoperiţi că adoratorul dvs. este căsătorit, trebuie să vă decideţi: doriţi un bărbat pentru o via­ţă, atunci nu este cel potrivit. Cău­taţi doar aventura? Atunci pof­tiţi... Nu vă reproşaţi ni­mic. Pur statistic, bărbaţii în­suraţi îşi părăsesc foarte rar soţia din cauza amantei. Şi apoi, de ce sunteţi atât de si­gură că vă va rămâne fidel? Doar v-a arătat câtă impor­tan­ţă acordă fidelită­ţii în căsnicie: absolut nici una.

Regula nr. 10
Iubiţi doar bărbaţi care vă iubesc şi ei. Toţi ceilalţi sunt pierdere de timp. Nici o femeie nu poate con­vinge un bărbat să o iubească, dacă lui nu îi place.


Gilda Fildan

[ link extern ]
OMUL care a adus Occidentul in Moinesti

Un om providential, o personalitate complexa si completa, un vizionar, un deschizator de drumuri in asistenta medicala spitaliceasca din judet. Perseverent, tenace, ambitios in a-si pune in aplicare proiectele indraznete pentru ridicarea Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti la ceea ce marea majoritate a managerilor de spitale din tara inca viseaza.

Prin consecventa sa in a realiza ceea ce si-a propus pentru spitalul pe care il conduce de 13 ani a facut ca acesta sa creasca precum Fat Frumos din poveste. A adus spitalul la standarde europene si aceasta nu numai spre satisfactia sa si a colectivului, ci mai ales spre binele bolnavului. Un profesionist desavârsit, un perfectionist, un manager exigent cu subalternii sai, dar, in acelasi timp, omenos cu ei si cu bolnavii.

Sufera alaturi de acestia si este profund afectat când il pierde pe unul dintre ei, in ciuda eforturilor supraomenesti depuse de el si colaboratorii lui. Un sot, un tata si un bunic model. Acesta ar fi, succint, profilul medicului, managerului si omului care a reusit performanta, neegalata de nimeni pâna acum in România, de a face dintr-un spital de provincie, cu datorii, dotare precara si deficit de personal, in urma cu 13 ani, o unitate etalon in asistenta medicala spitaliceasca din tara.

“M-am realizat pe toate planurile la Moinesti”

– Dupa terminarea rezidentiatului v-ati intors la Moinesti. Nu v-a tentat sa alegeti altceva, pentru ca acum aveati alte perspective?

– Da, am avut multe momente când mi s-a oferit posibilitatea evidenta de a alege un centru universitar sau de a ramâne in strainatate.

– Si ce v-a oprit?

– Ce m-a oprit? Bine spus! Eu sunt un tip optimist, si cred ca nu imi va disparea acest sentiment, ca in România va fi bine. Eu pot sa spun ca m-am realizat si profesional, si familial, si social, pe toate planurile, aici, in România. Am pledat intotdeauna pentru a-i convinge pe medicii tineri sa ramâna in România si am facut intotdeauna un apel in aceasta directie si din postura de tata. Culmea e ca amândoi copiii ma mostenesc in aceasta privinta. Fiica mea a fost la Spitalul Henri Mondor din Paris, cu o bursa, dar s-a intors si profeseaza in sistemul sanitar din România. Si baiatul a fost cu o bursa, Erasmus, un an de zile in Germania si a revenit in tara. Si eu si ei credem in posibilitatea de afirmare in România. Apoi mai este si o alta parere de a mea in favoarea acestei convingeri. In strainatate trebuie sa te duci la o anumita vârsta. Dupa aceea integrarea acolo este destul de dificila iar unui chirurg ii trebuie stabilitate, sa fie cunoscut de oamenii din zona, sa capete increderea lor. Nu reusesti acest lucru, mutându-te dintr-un loc in altul. Deci m-am intors la Moinesti pe postul de specialist in chirurgie si am gasit aici un colectiv foarte bun, foarte intelegator cu mine. De fostul sef de sectie, doctorul Ivan, care este acum pensionar, dar mai face garzi, ma leaga o activitate de peste 35 de ani.

Este al doilea spital din Moldova si al saselea din tara in care s-a introdus o metoda chirurgicala moderna, revolutionara-laparoscopia. In perioada in care dr.Adrian Cotirlet, managerul spitalului, se pregatea pentru examenul de primariat, in 1994, i s-a ivit ocazia de a participa la un curs care a insemnat o cotitura in activitatea sa de chirurg, pentru ca era vorba despre chirurgia laparoscopica.

[ link extern ] /

Tu, straine, cel care-mi vorbesti tara de rau

M-am cam plictisit sa aud aceleasi stereotipuri false venite de peste granita stabilita de tine. Sa-mi reamintesti prin deceptii cat de urat e aici, desi tu nu stii cat de frumos e aici. Sa-mi vorbesti de rau rudele, desi nu stii care sunt rudele mele.
– Afla ca milioane de oameni traiesc azi in toata lumea, datorita lui Nicolae C. Paulescu, definitorul oficial al insulinei.
– Tu ai scris in scoli cu stiloul tau, nu ? Inventat de Petrache Poenaru.
– Data viitoare cand zbori in concediu sa-ti amintesti ca tu te deplasezi prin aer ca pescarusul, ajutat de Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda, pentru ca ei au aterizat cu primul avion din istorie, s-au jucat cu primul avion fuselat aerodinamic, si unul din ei a inventat motorul cu reactie. Sa te vad, stii cine ?
– Tot noi am dus lucrurile mai departe si azi ne-am depasit limitele cerului datorita lui Hermann Oberth, parintele fondator al astronauticii. Admira-mi mandria, pentru ca el s-a nascut si a crescut in aceleasi orase ca si mine (Sibiu, Sighisoara).
– Apropo ! Stiai ca un crater de pe luna ii poarta numele lui Spiru Haret? Pentru ca a creat baza astrofizicii moderne (fenomele observate de astronomie)
– Afla ca tu azi iti poti face zi in miez de noapte pentru ca Nicolae Teclu a contribuit la chimia mondiala (inventand becul cu reglarea curentului electric si gaz). Si daca treci prin Timisoara sa iti notezi ca a fost primul oras iluminat electric din Europa
– Daca lumea a scapat de holera sa-i multumesti lui Ioan Cantacuzino, da ?
– Daca lumea a scapat de Hitler atunci sa-i multumesti lui Gogu Constantinescu, pentru ca el a oferit suprematia aviatiei britanice prin inventarea sonicitatii (stiinta care a ajutat la inventia mitralierei cu cadenta de tragere sincronizata cu rotatia elicei montata pe avioanele de lupta); cam tare nu ?
– Si daca tot vorbim de razboaie si eroi, data viitoare cand te rogi spre cer sa-i multumesti si bunicului meu, pentru ca el a luptat alaturi de ai tai, ca sa te bucuri tu de pamanturile si libertatile tale.
– Te uiti cu placere la Animal Planet stiu, pentru ca Emil Racovita a oferit baza de studiu datorita fondarii biospeologiei.
– Te plimbi cu drag in Porschele tau puternic ! Retine numele Aurel Persu, inginerul mecanic care a inventat prima masina aerodinamica cu motor in spate. Du-te si viziteaza Muzeul Tehnic din Parcul Carol, sa te convingi.
– Daca ai inventat internetul si securitatea lui atunci de ce pe hackerii romani (care au spart servere de top cum sunt cele de la Air Force, US Army, NASA) nu ii premiezi ca ti-au aratat greselile, ci ii inchizi prin inchisori ?
– Te intineresti cu Gerovital iar produsele institutului Ana Aslan au tratat pacienti cu nume sonore, simbolurile tale, ca: Charlie Chaplin, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, Ferdinand Marcos, contesa Zwarowskzy…
– Hai sa-ti zic un mic amanunt discret despre George Enescu, supranumit ‘Mozart de Romania’, care a oferit numele unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzica simfonica din Europa – cand a plecat prin lume a ajuns directorul Filarmoncii din New York.
– Iar daca citesti cat de frumos scria academicianul Nicolae Iorga despre Enescu incepe sa ti se incalzeasca sangele (al meu e latin, deci fierbe); admiratie civica sa fie oare ?
– Apropo de filarmonica, cauta pe Google despre Sergiu Celibidache, muzicianul numit “Musical director of City of Munich”, adica nucleul cultural al Germaniei.
– Constantin Brancusi a fost ‘mai smecher decat prevedea moralitatea vremii’, intelegand ca pentru a redefini sculptura mondiala a trebuit sa vina la tine-n tara.
– Iar Hagi, Nadia si Nastase nu sunt doar imaginea unei banci, ei au dus performanta sportiva la nivelul superior; cel in care generatii de copii din lume au crescut cu posterele lor pe pereti, asa cum am facut-o si eu.
– Piese produse de Maria Tanase, sunt azi preluate de trupe mari in lume, incepand sa inteleaga frumusetea sufletului sau.
– Vrei sa-ti zic in cate zeci de tari a fost tradus si citit Mircea Eliade si cat de evoluat a fost, ca de abia azi incepe lumea sa-l inteleaga ?
– Si imi pare rau ca nu-l poti traduce pe Mihai Eminescu, ca sa il citesti cu pasiune ca si pe Hugo, T. S. Eliot, Shakespeare, sau Puskin.
– Vlad Tepes, Vlad Dracul, Dracula. Vei vedea ca la un moment dat legenda asta va ajunge acolo asa cum trebuie, daca nu cumva a ajuns deja.
– George Emil Palade, Herta Muller, si Ioan Moraru au pasit pe covorul premiatilor Nobel; tu poti ?
As vrea sa mai enumar multi ‘campionii invizibili’ de azi doar ca tu nu-i vezi pe ei. As enumera top companie de constructii in Spania, pentru ca noi am construit drumurile acolo, despre cea mai apreciata soprana la Royal Opera House la Londra, despre una dintre cele mai bune tenismene din lume, ca vorbim de 3 ori mai multe limbi decat tine, despre un baiat plecat din Baia Mare ajuns unul dintre cei mai bine vanduti pictori din Londra, de restaurante de lux din Roma detinute de ai mei, despre doctorii ce scriu azi istorie in Franta si Canada, despre datoriile financiare pe care tara ta inca le are fata de noi si, desi ar trebui sa depui un efort sa le returnezi, ne arati cu degetul zicand ca romanii sunt tigani si saraci, iar tu inca n-ai venit sa ne vizitezi. Noi nu stam in rulote la Roma, nu cantam in intersectii in Paris, nici la acordeoane in Londra. Noi stam la cozi la teatre si ne dam putinii bani pe carti si le citim pe stomacul gol.
Vezi ca ne confunzi. Vorba lui Ion “Nu avem 7 frati acasa, mama chiar nu e bolnava / Tata si-a baut cafeaua si a plecat la munca-n graba…”

Liviu Floresc

[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Cel mai bun actor roman? ContSters176126 ContSters176126 de Toma Caragiu va mai aduceti aminte?de Birlic?etc.,etc, nu stiu daca e potrivit cel mai ,cea mai!multi au fost sau sant buni. (vezi toată discuția)
Este gradinita considerata loc public? ATM ATM Am o mare nedumerire, daca gradinitele de stat sunt considerate a fi locuri publice. Din cate stiu eu, locurile publice sunt locurile in care are acces toata ... (vezi toată discuția)
Hai sa stam in adevar Nicolaie Ciobotaru Nicolaie Ciobotaru A fost o data ca niciodata ca de n-ar fi nu s-ar povesti... la inceputul secolului trecut o Romanie... inca neintregita, cu un popor inca \\"nedospit\\" ... (vezi toată discuția)