avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mare problema cu biserica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mare problema cu biserica

As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Este foarte greu de castigat un proces cu biserica.Stiu pe cineva care se judeca de 8 ani si inca se afla in prima instanta...
Daca nu exista o exceptare din partea legii si se constata ca zgomotul produs de clopot incalca anumite norme juridice ar putea obtine castig de cauza.

Dar, totusi se ridica o intrebare.Oare biserica dupa ce va pierde procesul nu va mai trage clopotele ?
De aceea, chiar daca procesul ar putea fi castigat nu sunt deloc convins ca se va obtine si finalitatea urmarita si anume...sa nu mai bata clopotele...
Ar ajunge la CEDO pentru ca nu se va respecta hotararea, dupa ce va castiga procesul ( in ipoteza ca va castiga peste cativa ani...;))

Cu privire la moschee si eu am fost putin derutat cand am fost intr-o tara musulmana si am auzit slujbe musulmane la ora 4 sau 5 dimineata.:O la statie de amplificare.
Eram pe strada.:O

Eu totusi cred ca poate sa existe si posibilitatea ca aceasta persoana sa se obisnuiasca cu zomotul clopotului si nu este chiar asa de greu de realizat acest lucru.Important este sa vrea;)

Tocmai riscul de a crea un precedent va determina un proces de durata.Impactul ar fi devastatator pentru enoriasii crestini, pentru societate in ansamblul ei. Musulmanii ar putea uzita de astfel de actiuni.
Legea si interesul general trebuie sa fie mana in mana.
Nu cred ca ar castiga la CEDO pentru ca libertatea religioasa este mai presus decat interesul individual.
Aici va pierde pt ca e mult prea greu de sustinut cu succes chiar si la CEDO contrariul.;)
Dar, cine stie cum s-ar apara statul roman la CEDO...ca prea nu are succes deloc...

avocat Claudiu Lascoschi
Deoarece mesajul se gaseste integral in postarea urmatoare, a avut greseli de exprimare , de comunicare si a produs iritare si jignire utilizatorului gugy ( care nu a fost in intentie, dar s-a produs ), mi-a atribuit ganduri pe care nu le-am avut, am sters textul initial.

Imi cer scuze public utilizatorului afensat si tututor care sunt de parere ca clopotele ( si clopotelele ) produc sunete din categoria zgomotelor deranjante pentru auz si prin mesajul lor.

Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Nicolaie Ciobotaru a scris:

In lume exista armonii muzicale si zgomote ( sunete dezordoante si iritante pentru cei aflati in armonie muzicala ) . Sunetul clopotelor urmeaza muzical armonia. Pe cei obisnuiti in discordante si dezordini, sunetului clopotelor ii deranzeaza asa cum pe multi locuitori ai marilor orase ii deranjeaza concertele cu multi decibeli si explozia frecventa de artificii la fiecare festival al berii, vinului, saltimbacuilor, etc.

Trebuie sa ne obisnuim si sa acceptam ca oameni ca si noi au alte preferinte si alte bucurii (satrisfactii) si sa+i respectam chiar daca nu prea ne convine sau chiar ne deranjeaza.

Nu am auzit de nici o plangere a bisericii pentru deviere publica de la armonii muzicale. Dar constat frecevente plangeri pentru deranjamente privind propagarea armoniilor muzicale.

Nu cred ca este o problema juridica reala. Ci doar o incercare de limitare a unor manifestati publice de traditie care nu fac casa buna cu o ordine asa-zisa innoitoare.

Cred ca exagerezi jignind gratuit. Prejudecti si forma fara fond. Daca tot pomenesti de "dezordini" si mai stiu eu ce, de ce nu ma faci si sora cu satana......dumnezeule. E asa greu de inteles ca ma deranjeaza duminica dimineata la 7.30 talangile alea care numai muzicalitate n-au? Sa fim seriosi.....ne dam mai catolici decit papa si putim de ipocrizie. Auzi.....armonii muzicale......#-o
Poate ca nu pot sa fac o analiza foarte obiectiva dar nu cunosc niciun caz in care cineva sa fie atat de deranjat de clopot.
Ma intreb daca ati vorbit si cu ceilalti vecini din bloc si ce punct de vedere isi exprima.
Incercati sa aflati cate persoane isi exprima dezacordul cu privire la aceasta problema si incercati sa aflati si motivul pentru care nu sunt deranjati de acest zgomot.
Eu nu sustin ca nu poate fi deranjant dar se poate considera ca se incadreaza intr-o limita rezonabila de zomot permisiva prin esenta sa.
Va asteptam sa ne spuneti parerile si altor vecini despre aceasta problema.

avocat Claudiu Lascoschi
Oi fi eu mai necredincioasa... dar sincer nu inteleg cum adica clopotele se incadreaza "intr-o limita rezonabila de zomot permisiva prin esenta sa". Limita de zgomot e aceeasi pentru toata lumea: cea prevazuta de lege. Nu vad absolut niciun motiv pentru a gasi exceptii, si mai ales exceptii discriminatorii! Nu inteleg eu multe despre cum se manifesta credinta noastra in Dumnezeu, dar cu atat mai putin cum poate fi zgomotul un aspect al libertatii religioase si cum poate, tocmai pe acest considerent, sa treaca inaintea altor drepturi fundamentale. Or fi unele "mai fundamentale" ca altele, dar totusi trebuie sa ne uitam si daca fondul problemei se incadreaza in conceptul de "libertate religioasa" - parerea mea e ca nu. Libertatea religioasa inseamna neigradirea manifestarilor credintei respective, iar impunerea unei limite DE BUN SIMT nu cred ca apare ca o limitare a libertatii. Ce ne-am face daca o anumita religie ar implica interzicerea purtarii hainelor de catre adepti? CUmva i-am lasa sa umble goi pe strada in numele libertatii religioase? Sincer ma-ndoiesc...

Alte discuții în legătură

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii klehus klehus In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba ... (vezi toată discuția)
Zgomot clopote ora 6.00 sce76 sce76 Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)
Sistem audio tip portavoce la biserica din fata blocului de locuințe catadtst catadtst Biserica din fata blocului de locuine a montat sistem audio de tip portavoce cu care deranjeaza toti locatarii in fiecare Duminica si alte zile de sarbatori ... (vezi toată discuția)