J H a scris:
Nu cred ca se va ajunge niciodata la situatii extreme, in care sa se interzica complet trasul clopotelor, insa cred ca se poate ajunge la solutii care in occident sunt deja la ordinea zilei, cum ar fi, permisiunea de tras clopotele doar la anumite ore ale zile (in nici un caz la ora 23,00 exceptand poate sarbatoarea pastelui...), sau se poate impune bisericii sa nu trage decat un singur clopot...
Cunosc un caz in Germania, in care biserica a fost obligata sa schimbe pe propria cheltuiala toate geamurile la 4 sau 5 case, punand geamuri cu sticla tripla!
Parerea mea este ca solutii exista, si ca nimeni nu trebuie sa fie obligat sa suporte trasul clopotelor...
=D>Sub aspectul stabilirii unor ore de tras clopotele sunt de acord si consider ca este o cerere rezonabila ( daca privim in mod obiectiv prin prisma tuturor drepturilor fundamentale expuse).
De asemenea si chestiunea cu geamurile poate fi viabila si in egala masura rezonabila.
In Germania s-a hotarat asa, dar nu se stie daca si in Romania s-ar proceda la fel.Oricum un proces in aceasta directie ar avea sanse de reusita pt ca ar fi respectate toate drepturile fundamentale atat cele generale ( in legatura directa cu ordinea publica) cat si cele individuale ale cetateanului privit in mod individual.
Cat priveste o anumita perioada din Romania evocata de JH ar trebui sa ne aducem aminte ca atunci se daramau bisericile.;)
Deci, nu poate fi vorba de existenta unei legaturi intre o perioada si alta.;)
avocat cLaudiu Lascoschi