avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mare problema cu biserica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mare problema cu biserica

As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Niciodata nu se poate castiga la CEDO o hotarare prin care sa se constate ca libertatea religioasa incalca un drept individual.

Aici se aduc argumente, nu concluzii fara suport! Aduceti un exemplu, explicati-ne va rog de ce e un interes general sa se bata clopotul atat de tare, etc.

Cred ca dvs n-ati inteles: libertatea religioasa e un drept fundamental si de interes general, dar asta e cu totul altceva decat batutul clopotului peste limita acceptabila de zgomot! Mai lasati-ma cu stresul de la oras, ca oriunde ar fi, un zgomot ca acesta te scoate din minti la un moment dat! Exista nome de zgomot tocmai pentru ca orice om normal e stresat peste un anumit nivel, nu tine de oras sau de sat asta.

Ideea de baza aici e ca nu se pune in discutie caracterul "mai fundamental" al vreunui drept, cum spunea Avlil puterea sunetului bataii de clopot sau a statiei de amplificare NU este niciun drept fundamental! Al nimanui! Sper sa nu ne intoarcem cateva sute de ani la perioada in care oamenii puteau fi agasati sau mai rau in numele religiei!

Apoi, sincer si foarte personal ma deranjeaza tonul mesajului dvs. Prea va auto-situati undeva deasupra, unde le intelegeti si le stiti pe toate, unde doar "ceilalti" sunt prosti si habar n-au cum si ce se judeca la CEDO. Am mai avut discutia asta de nenumarate ori si v-am mai rugat sa renuntati la aceasta atitudine pe forum. Va mai rog o data si sper sa fie ultima.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

UBIK chestia cu CEDO se pare ca nu ai inteles-o.La CEDO nu are nicio sansa persoana.Daca te-au lamurit pe tine e bine.
Niciodata nu se poate castiga la CEDO o hotarare prin care sa se constate ca libertatea religioasa incalca un drept individual ( care nu este incalcat).
Exista si o ierarhie a drepturilor fundamentale.Nu toate drepturile sunt egale intre ele.Asta ai inteles-o dar vad ca nu ai luat in seama un component esential, interesul general bate interesul individual daca este in conformitate cu principiile democratice.
Pui problema la modul ca interesul individual bate interesul general al unei societati democratice.Orice lucru care poate tinde catre anarhie nu poate fi conform cu principiile democratice.Din pavcate multi romani au crezut asa dupa 90 si se vede ce a iesit in societatea romaneasca.

Nu ma refeream la tine ca esti stresat.:stunned:
Am inteles ca incerci sa aduci argumente juridice.

avocat Claudiu Lascoschi

Ati citit si Art. 9 alin 2 din CEDO?
Nu de alta, dar acolo este prevazut expres ca libertatea religioasa poate face obiectul unor restrangeri pentru (printre altele) "...protectia sanatatii ori moralei publice sau pentru protejarea ... drepturilor si libertatilor altora..."
Cautati jurisprudenta in materie... ca e destula!

Si nu este vorba deloc de ceva de genul "se interzice trasul clopotelor"
ci de o hotarare intr-un caz concret, privind o anumita biserica, si o anumita practica...
E vorba de o hotarare, nu de o lege!
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
ContSters56778, utilizator
Am deviat prea mult de la subiect domnilor ! intram pe alte terenuri de libertate religioasa si alte asemenea. Ati si uitat de omul care a facut o plangere la Consiliul National al Discriminarii ca el nu vrea icoane in scoli? Ei bine o sa fac si eu o plangere pentru ca nu vreau clopote trase tare la ora 6 dimineata. Si asta nu tine de libertatea religiosa sau de Dumnezeu! Tine de bun simt. Ce legatura are libertatea religioasa cu Clopotul tras aiurea cand vrea unul sau altul fara noima respect si altceva? pana acum se respecta ora se tragea clopotul numai duminica dimineata pe la 8,30 dimineata si asa il auzeai in surdina... de la o vreme incoace mai tare e tras si mai devreme...asta nu tine de Dumnezeu domnilor! Polemici fara obiect si rezultate ! Inainte vreme era program de liniste la blocuri ... acum in democratie dam maneaua tare tragem clopotul tare urlam si strigam ca oricum nu ne trage nimeni la raspundere ca justitia e oarba...oare?
referitor la musulmanu care urla dimineata...prefer pe el decat florin-salam-minune, dar n-am eu norocul asta...cel putin nu in Berceni sectorul 4 Bucuresti. Aici si Dumnezeu stinge lumina iar oamenii sunt negrii...sau mai mult negrii...poate tocmai de aia clopotul bate mai tare in Berceni...poate aude Dumnezeu si aprinde lumina...ei uite mi-am dat singur raspunsul divin.
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
"Glasul lui Dumnezeu
Pe timp de pace sau de război, la bucurie sau la necaz bat clopotele. Părintele Miron Mateş (foto medalion) spune că acestea simbolizează chemarea, invitaţia. Ele cheamă credincioşii mai întâi la rugăciune, îi invită spre împlinirea vocaţiei lor spirituale. „Rolul lor este deosebit în viaţa creştinilor pentru că este socotit glasul lui Dumnezeu care îşi cheamă fii la rugăciune în Casa Lui”. Clopotele anunţă începutul şi sfârşitul Liturghiei. Dar anunţă şi trecerea în veşnicie a creştinilor, slujba înmormântării unui credincios creştin. "

N-are importanta de unde e citatul , am vrut doar sa arat cam ce inseamna "talangile" care deranjeaza urechile doritoare de liniste care nu suporta chemarea (care insa e mai tare pt unii deoarece nu prea aud).

Pt toti cei care se incred doar in ei insisi si in realitatea veacului asta trecator, as dori sa le dedic spusele lui Arthur Schopenhauer: "Cel care asteapta ca pe lumea asta diavolii sa umble cu coarne, iar nebunii cu clopotei, va fi totdeauna prada sau jucaria lor."
ContSters53762, utilizator
Astazi cred ca am aflat de ce imi este deosebit de simpatic Icsulescu.=D>

Personal, va marturisesc ca nu am replica.=D>=D>=D>=D>=D>=D>
I-as acorda 5 puncte dar ar depasi nota 10 ca rating.Pacat.:(

Stimata domnisoara Andreea.
Pot sa va spun ca ii apreciez in mod deosebit pe JH si pe UBIC (si de ce nu si pe dvs :)) nu neaparat in ultimul rand:)
Cred ca sunteti cam rea, dar ce sa mai zic.:stunned:

Adevarul este ca pe CEDO sunt cam autoritar ( intr-un mod involuntar, poate si pentru ca prea se incalca multe drepturi si libertati fundamentale in Romania si sunt obisnuit sa reactionez) pentru ca apreciez in mod deosebit drepturile si libertatile fundamentale ale omului.Atat pe cele individuale cat si pe cele sociale, de interes general, adica acele drepturi care conteaza intr-un mod deosebit pentru o societate in ansamblul ei.
E posibil sa fie vorba de o deformatie profesionala.

In general, sunt primul care observ ca se produce o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale unei persoane atunci cand drepturile sale sunt cu adevarat violate ( nu neaparat in mod vadit).

Ceea ce ne indica JH si anume art 9 alin 2 din CEDO amendata prin Protocoalele 3, 5 si 8, poate constitui un punct de vedere pertinent dar, nu neaparat just in privinta jurisprudentei CEDO.

Voi cita textul de lege invocat de JH : ,,Libertatea de a-si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restringeri decit acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru siguranta publica, protectia ordinii, a sanatatii sau a moralei publice ori pentru protejerea drepturilor si libertatilor altora. "

De asemenea, voi cita si prevederile art 60 din CEDO :
,,Nici o dispozitie din prezenta conventie nu va fi interpretata ca limitind sau aducind atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale care ar putea fi recunoscute conform legilor oricarei parti contractante sau oricarei alte conventii la care aceasta parte contractanta este parte."

Mai atrag atentia si asupra prevederilor art 30 alin 1 din Constituita Romaniei, in care se prevede ca, : Libertatea...credintelor ...prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile .

Parerea mea este ca zgomotul produs de clopot va trebui sa se dovedeasca ca fiind peste limita legala.
Este o chestiune esentiala, care in clipa de fata nu a fost dovedita.
Apoi, daca se va dovedi acest lucru vor deveni incidente dispozitiile legale precitate de mine.
Deci, se va lovi in permaneta de ceva care va determina respingerea actiunii in Romania.
Iar cu privire la CEDO, deja m-am antepronuntat.

Jh a prezentat un punct de vedere pertinent dar problema apare acolo unde biserica va trebui sa puna termopan persoanei care oricum este afectata de alte zomote.
Nu putem sa consideram ca ar fi corect nici din punct de vedere juridic si nici din punct de vedere moral ca acea persoana sa beneficieze de izolatie fonica pentru simplul pretext ca doar clopotele o dreanjeaza...:stunned:

Ma rezum doar la atat, desi as mai putea spune extraordinar de multe.
Ma opresc aici pentru ca am convingerea ca persoana care a ridicat intrebarea, a inteles ca are dreptul de a deschide un proces, dar din mai multe considerente va ajunge sa il piarda.;)

Daca JH ne va indica o jurisprudenta CEDO o HOTARARE intr-un sens contrar celor sustinute de mine putem analiza cu placere daca cumva acea hotarare chier poate reflecta jurisprudenta CEDO.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii klehus klehus In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba ... (vezi toată discuția)
Zgomot clopote ora 6.00 sce76 sce76 Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)
Sistem audio tip portavoce la biserica din fata blocului de locuințe catadtst catadtst Biserica din fata blocului de locuine a montat sistem audio de tip portavoce cu care deranjeaza toti locatarii in fiecare Duminica si alte zile de sarbatori ... (vezi toată discuția)